Μαρία Λιάκου

Μαρία Λιάκου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Λιάκου γεννήθηκε στο Φωτεινό Τρικάλων.
Πέρασε τα μαθητικά της χρόνια στην Δεσκάτη Γρεβενών. Σπούδασε Βρεφοκομία και Κοινωνική Εργασία (ΙΑΚΕ). Εργάστηκε ως Κοινωνική Λειτουργός και Υπεύθυνη της Υπηρεσίας Ηλικιωμένων- Βοήθεια στο Σπίτι» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Μετείχε σε δράσεις και αποστολές του Τομέα Κοινωνική Πρόνοιας και του Σώματος Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας του ΕΕΣ καθώς και σε δράσεις εκτάκτων αναγκών (σεισμοί- πλημμύρες-φωτιές κα). Έχει εργαστεί ως Εκπαιδεύτρια σε διάφορα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και σε επιδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και Στέλεχος Σ.Υ.Υ. από το ΕΚΕΠΙΣ. Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 2014 και είναι μια σειρά διηγημάτων με τίτλο «Μικρές απώλειες» Εκδόσεις Όστρια. Το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Οι αφετηρίες» δυο νουβέλες από τις εκδόσεις «vakxikon.gr». Διηγήματα της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και στο διαδίκτυο. Ανήκει στην συντακτική ομάδα του διαδικτυακού λογοτεχνικού περιοδικού Fractal.
Νουβέλες
Οι αφετηρίες (2015), Εκδόσεις Βακχικόν
Εκεί που κρύβονται οι λέξεις (2021), Ιδιωτική Έκδοση

Διηγήματα
Μικρές απώλειες (2014), Εκδόσεις Όστρια

Συλλογικά έργα
Passengers (2018), Free Thinking Zone

Εκεί που κρύβονται οι λέξεις – Μαρία Λιάκου

Εκεί που κρύβονται


Κι ενώ αντιμετωπίζεις την κάθε μέρα όμοια, έρχεται μία αλλιώτικη μέρα που μ’ ένα χαστούκι σε συνεφέρνει η ζωή, για να σε σπρώξει σε νέους δρόμους. Στίγμα πορείας: ν’ αφήσεις πίσω σου απειλές και φόβους. Να πεις αντίο στις αυταπάτες μιας ζωής που έχει τελειώσει ― ορμητικός χείμαρρος από όπου ―πάση θυσία― θες να βγεις, έστω και αν βρεγμένη γάτα.

Ναυαγός ξηράς. Μπροστά δεν ξέρω τι θα βρω, μα πίσω δεν γυρίζω. Το ζήτημα είναι το αιφνίδιο του πράγματος και όχι η αλλαγή. Ήρθε η ώρα ― ως εδώ. Ποια η οφειλή μου; Γιατί μου συνέβη; Άσε την κλάψα, αυτή είναι η νέα συνθήκη.

Νουβέλα, e-book, Ιδιωτική Έκδοση, 2021, 53 σελ.

Οι αφετηρίες – Μαρία Λιάκου

Οι αφετηρίες


Η Ελένη, μια γυναίκα πενήντα χρόνων που βιώνει την κατάρρευση της ζωής της και την ανεργία, ψάχνει την προσωπική της αναδόμηση και μετά από παρότρυνση της αδελφής της πηγαίνει ένα ταξίδι στην Πάτμο. Εκεί γνωρίζει μια ηλικιωμένη κυρία του τόπου, την Θάλεια, που της ασκεί μια επιρροή γαλήνης. Την ίδια στιγμή ανακαλύπτει τυχαία τις σημειώσεις ενός ντόπιου ερημίτη, του Θεόφιλου, και μέσω αυτών αποφασίζει να συμμετάσχει σε μια θεατρική παράσταση που θα ανέβει στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Οι ανελέητες φθορές και αλλοιώσεις σβήνουν τα ίχνη τους και αναδύουν μια νέα προσωπική ταυτότητα.

Σε ένα ορεινό χωριό, ο Ανδρέας παλεύει στο μεταίχμιο δύο εποχών να δημιουργήσει το καινούριo, δίνοντας προοπτική ζωής στον ίδιο και στον τόπο του ώστε να μη μαραζώσει. Το τυχαίο ή το πεπρωμένο είναι αυτό που φωτίζει την αδιέξοδη σχέση με τον πατέρα του. Τι μαύρες τρύπες άφησε στην οικογένειά του, ο πνιγμός του αδελφού και της θείας του στο ποτάμι του χωριού; Ένας φιλοξενούμενος στο σπίτι τους, καταφέρνει να αναδείξει την εσωτερική ζωή τους, να διαλύσει τα μαύρα σύννεφά, κι έτσι, να οδηγηθούν προς την εξιλέωση.

Δύο ιστορίες που αφήνουν χώρο στον αναγνώστη για πολλαπλές ερμηνείες και τον προτρέπουν να αναζητήσει τόπους, εικόνες και πρόσωπα που θα τον λυτρώσουν. Δυο ιστορίες που μιλούν για νέες αφετήριες, τις οποίες όλοι έχουμε κάποια στιγμή ανάγκη στη διάρκεια της ζωής μας.

Νουβέλες, Εκδόσεις Βακχικόν, 2015, 92 σελ.

Μικρές απώλειες – Μαρία Λιάκου

Μικρές απώλειες


Το νέο βιβλίο της Μαρίας Λιάκου με τίτλο «Μικρές απώλειες» αποτελείται από οχτώ διηγήματα που τα διαβάζεις σύντομα αλλά δεν ξεμπερδεύεις εύκολα μαζί τους…
Κάθε διήγημα περιγράφει ένα ασήμαντο ίσως γεγονός, από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας στην καθημερινή μας ζωή αλλά που μπορεί να ειδωθεί (ειπωθεί) αλλιώτικα.
Το συγγραφικό ερέθισμα είναι η άλλη οπτική που σε κάνει να δεις τις απώλειες- δυσκολίες ως ευλογίες!!!
Το βιβλίο αναδεικνύει τι ρόλο μπορεί να παίξει το μικρογεγονός δοσμένο χωρίς βαριά νοήματα, με λιτή φόρμα γραφής και υπαινικτικά να παροτρύνει τον αναγνώστη να αναρωτηθεί και να του βάλλει διλήμματα.

Διηγήματα, Εκδόσεις Όστρια, 2014, 72 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Όστρια, Εκδόσεις Βακχικόν