Μαρία Μαρκέτου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Μαρκέτου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Αποφοίτησε απ’ τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Απ’ την παιδική της ηλικία ασχολήθηκε με τον κλασσικό χορό και τη μουσική. Σπούδασε κλασσικό τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και ολοκλήρωσε με Άριστα παμψηφεί και διακρίσεις τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Βερολίνου. Πραγματοποίησε πολυάριθμες εμφανίσεις στις Όπερες Παρισιού και Λυών, στην Αίθουσα Φιλαρμονικής του Βερολίνου, σε Βιέννη, Βρυξέλλες, Νυρεμβέργη, Μπιλμπάο, Ιένα, Βελιγράδι, καθώς και στα φεστιβάλ Ζάλτσμπουργκ και Βερολίνου. Είναι μεσόφωνος, σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και έχει συμπράξει με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, με επανειλημμένες εμφανίσεις στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο ΜΜΑ. Το 2010 κυκλοφόρησε την πρώτη της ποιητική συλλογή “Απόβροχο Φθινοπώρου”.

Απόβροχο φθινοπώρου – Μαρία Μαρκέτου

Ποιήματα

Ποίηση, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι., 2010, 40 σελ.

Λιτανεία για μια φεγγαραχτίδα – Μαρία Μαρκέτου
“Η Μυρτώ χλώμιασε απότομα. Η χροιά της φωνής της μεταλλάχθηκε σ’ ένα αλλόκοτο κράμα μελαγχολίας κι αποδοχής…

– Ο ιδανικός άντρας δεν υπάρχει, μπαμπά! Τον ονειρεύτηκα πάντα, τον αγάπησα ιδεατά, όπως η Ζιζέλ τον Άλμπρεχτ στο μπαλέτο του Αντάμ… Είχα ελπίσει πως η Μοίρα θα μου άνοιγε το μαγικό μονοπάτι που θα μ’ οδηγούσε σ’ Εκείνον. Αλλά ο χρόνος κι η Μοίρα μ’ αρνήθηκαν… Με τον καιρό, κουράστηκα να περιμένω… Γιατί τώρα πια ξέρω! Εκείνος δεν θα ‘ρθεί… Κι αν επέμενα ουτοπικά ν’ αφουγκράζομαι τον ήχο των βημάτων του, θα ‘σβηνα, τέλος, μόνη κι άσαρκη πια, στην απαντοχή ενός ονείρου μάταιου!…

Οι σκιές του Ανεκπλήρωτου βάθυναν τη ματιά της. Κι ένιωσα τότε πως η επίκληση που ‘χα απευθύνει σ’ Εκείνον, για να ευλογήσει τη γυναικεία της ολοκλήρωση, είχε μείνει ανεπίδοτη…”.

Νουβέλα, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι., 2012, 80 σελ.

Ποίηση
Απόβροχο φθινοπώρου (2010), Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.

Νουβέλες
Λιτανεία για μια φεγγαραχτίδα (2012), Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.

Πηγές: Biblionet, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.