Μαρία Μαυρίδου-Καλούδη

Μαρία Μαυρίδου-Καλούδη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Μαυρίδου Καλούδη γεννήθηκε στην Διομήδεια της Ξάνθης.
Εργάστηκε ως διερμηνέας, μεταφράστρια, γραμματέας υπάλληλος, και άλλα, ενώ παράλληλα έγραφε. Έχει μεταφράσει, από τα γερμανικά στα ελληνικά, εμπορική αλληλογραφία, λογοτεχνία και ποίηση. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα “Οικολογία και Περιβάλλον”. Σήμερα ζει στην Ν. Μηχανιώνα, στην εξοχή, με την μεγάλη οικογένεια της που αποτελείται από τα τρία της παιδιά, τον σύζυγό, τους οκτώ σκύλους και τις δέκα γάτες της.
Έχει εκδώσει τα εξής βιβλία:
– “Il pussa via de o qua”, (2003), στην Ιταλία από τον εκδοτικό οίκο Il grappolo. Την μετάφραση αυτού του βιβλίου, στα ιταλικά, έκανε η Όλγα Κοσμίδου.
– “Η πρέσβειρα των χελιδονιών” που απέσπασε το πρώτο βραβείο στην τηλεοπτική εκπομπή ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ του Mega-channel τον Ιούνιο του 2003, και εκδόθηκε το 2004 από τον οργανισμό Λιβάνη.
– “Ο Νούμερο 28”, των εκδόσεων Ερωδιός. Με πρωταγωνιστές ταχυδρομικά περιστέρια και τους τετράποδους φίλους μας, και συμπρωταγωνιστές τους ανθρώπους.
-“Στα χνάρια των Κομνηνών”, εκδόσεις Ερωδιός. Mε θέμα τον ξεριζωμό του ποντιακού ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες. Είναι διανθισμένο με ποντιακούς διαλόγους.
Έχει πάρει μέρος σε δύο ανθολόγια. “Δεσμοί λόγους και υπόσχεσης” και “Οδός ποιητών” των εκδόσεων Μαλλιάρης Παιδεία.

Ανέκδοτα:
– Από το ημερολόγιο του έφεδρου αξιωματικού. Κωνσταντίνου Θ. Στεφανίδη, Αλβανικό Έπος 1940-41
– Το Χτικιό. Κοινωνικό-αστυνομικό μυθιστόρημα
– Ο γαϊδαράκος Πολύφημος
– Τα παραμύθια μου (δέκα παραμύθια)
– Η χωρίστρα. Μυθιστόρημα διανθισμένο με ποντιακούς διαλόγους.
Και άλλα πολλά.

Μυθιστορήματα
Η πρέσβειρα των χελιδονιών (2004), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Ο Νούμερο 28 (2005), Ερωδιός
Στα χνάρια των Κομνηνών (2008), Ερωδιός
Της ζωής μας τα γραμμένα (2010), Κυριακίδη Αφοί
Το ματοζίνιχον (2011), Κυριακίδη Αφοί
Τα μυστικά του ανέμου (2014), Δυάς Εκδοτική
Τρεις χιλιάδες ψέματα (2021), Αποστακτήριο

Παιδική λογοτεχνία
Οι Αχουλήδες και οι Σευτελήδες (2019), Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε.

Μυθολογία
Ελλήνων Μυθοχώρα (2017), Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ

Τρεις χιλιάδες ψέματα – Μαρία Μαυρίδου-Καλούδη

Τρεις χιλιάδες


«Τρεις χιλιάδες ψέματα». Μια ιστορία που εκτυλίσσεται γύρω από τρεις γενιές γυναικών, τις οποίες χαρακτηρίζει ο σκληρός και ιδιαίτερα αδίστακτος χαρακτήρας τους. Πρωταγωνίστριες μιας σιωπηλής και υποχθόνιας μάχης, που φτάνουν ως τα άκρα για να πετύχουν τους στόχους τους, μη λογαριάζοντας σχεδόν ποτέ τις συνέπειες. Στη σκιά τους, άνθρωποι του οικογενειακού ή επαγγελματικού περιβάλλοντος, που πασχίζουν να κερδίσουν την αξία της υπόστασής τους κάτω από τη διαρκή πίεση των αλλεπάλληλων “παράξενων” γεγονότων.

Φόνοι, δολοπλοκίες, απαγωγές, κακοποίηση, μυστικά… Όλα μπλεγμένα στον ιστό μιας αράχνης, που ποτέ κανείς δεν θα καθαρίσει από τη σκοτεινή γωνιά της ανθρώπινης ψυχής.

Με φόντο τα κέντρα διασκέδασης των προηγούμενων δεκαετιών και τις ραδιουργίες που “υποθάλπει” η ζωή της νύχτας, οι ήρωες τής Μαρίας Μαυρίδου-Καλούδη αγωνίζονται ο καθένας για τους δικούς του στόχους. Με θεμιτά και με αθέμιτα μέσα. Με καλοσύνη αλλά και απέραντη μοχθηρία. Με αισθήματα αλτρουισμού αλλά και με υπερεκτίμηση του “εγώ” τους.

Θα αντικρύσει, τελικά, η αλήθεια το φως; Θα πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τόσες άνομες πράξεις; Ένα είναι βέβαιο… Αυτό το μυθιστόρημα θα σας πείσει πως ό,τι κι αν φαίνεται εξωπραγματικό μπορεί τελικά να το γέννησε η ίδια η ζωή…

Μυθιστόρημα, Αποστακτήριο, 2021, 240 σελ.

Οι Αχουλήδες και οι Σευτελήδες. Οι Εξυπνούληδες και οι Χαζούληδες – Μαρία Μαυρίδου-Καλούδη

Οι Αχουλήδες


Η Εξυπνούπολη είναι μία χώρα ολάνθιστη και φωτεινή. Οι άνθρωποί της, δουλεύουν όλοι μαζί και έχουν ευτυχία και προκοπή. Αρχηγό τους έχουν τον Μέγα Εξυπνούλη, που χίλια χρόνια πριν, στη μέση μιας τεράστιας αυλής, φύτεψε το δέντρο της ζωής. Αυτό, που τους χαρίζει την χιλιόχρονη ζωή και οι ρίζες του περνούν τον ουρανό της κάτω χώρας.

Η Χαζούπολη, η κάτω χώρα, είναι άχρωμη και σκοτεινή. Οι κάτοικοί της, που έχουν αρχηγό τον Μέγα Ανοησία, ζούνε μέσα στο σκοτάδι και την υγρασία. Χαρά βρίσκουν μόνο στων όμορφων πραγμάτων την καταστροφή. Τη ζωή τους την περνούν στο χώμα, και μισούν το πράσινο και όλων των λουλουδιών το χρώμα. Ώσπου μία ημέρα, βάλθηκαν να πριονίσουν τις ρίζες του δέντρου της ζωής, που άρχισε να χάνει τα φύλλα και τα ροδοκόκκινά του μήλα.

Και μαζί να χάνεται και η βλάστηση όλης της χώρας. Οι Εξυπνούληδες, πρέπει να βρουν τρόπο την καταστροφική μανία των Χαζούληδων να ανακόψουν. Τα δέντρα, τα χωράφια, τα λουλούδια, τα ζωάκια, τη ζωή τους, για να σώσουν.

Άραγε, θα τα καταφέρουν; Θα κάνει και πάλι το θαύμα του, ο Μέγας Εξυπνούλης; Η μήπως θα νικήσει ο Μέγας Ανοησίας;

Παιδική λογοτεχνία, Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε., 2019, 48 σελ.

Ελλήνων Μυθοχώρα – Μαρία Μαυρίδου-Καλούδη

Ελλήνων ΜυθοχώραΈνα παραμύθι περιπλάνηση στην ελληνική μυθολογία με φόντο την αρχαία Ελλάδα


Ο Κλεόβουλος, αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την φαινομενικά εύκολη αποστολή, που του αναθέτουν οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου. Από το ταπεινό σπιτάκι του, στις παρυφές του όρους των θεών, θα βρεθεί στα πιο απομακρυσμένα σημεία της τρανταχτής αυτοκρατορίας, της Μυθοχώρας. Όπως η χώρα του Πόντου, οι Ηράκλειες Στήλες, οι Συρακούσες, η χώρα του βασιλιά Αττάλου, του Κύπρου και άλλες πολλές. Θα αντιμετωπίσει την Μέδουσα Γοργώ, και θα παλέψει με τις τρομερές Κήρες και τους υποχθόνιους Σκίταλους και Κόβαλους.

Ανθρωπόμορφα, πολυμορφικά, γιγάντια μικροσκοπικά, ιπτάμενα και σερνάμενα πλάσματα. Νηριήδες και νύμφες των μοναχικών δέντρων. Σάτυροι, κυνοκέφαλοι, τραγοπόδαροι, περιπατητές φιλόσοφοι, ξωτικά, κυρίαρχοι θεοί, δευτερεύουσες και υποχθό- νιες θεότητες. Διόνυσος με τις γιορτές του οίνου, Μενδαίος οίνος και Μενδαίος όνος, και ένας μεγάλος έρωτας, συντελούν την περιπετειώδη ιστορία του βιβλίου.

Καλώς ήρθατε στην Μυθοχώρα των Ελλήνων!

Μυθολογία, Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2017, 558 σελ.

Τα μυστικά του ανέμου – Μαρία Μαυρίδου-Καλούδη

Τα μυστικά του ανέμου


Γέμισε η ψυχή του από συναισθήματα. Αγάπη, απελπισία, απογοήτευση και οργή. Έσφιγγε τις γροθιές του πιστεύοντας πως όλα ήταν ένα όνειρο. Όμως δεν ήταν.
Μια στα τόσα χρόνια συμβαίνει οι άνθρωποι να γνωρίσουν τον απόλυτο έρωτα, την απόλυτη φιλία, την απόλυτη ασχήμια και την ουράνια ομορφιά.
Μια στα τόσα χρόνια συμβαίνει να γίνονται τόσο μοχθηροί, ώστε να κατασπαράζουν ό,τιδήποτε οι ίδιοι με αγάπη δημιούργησαν. Να δίνουν ζωή εκεί που η ψυχή έχει χαθεί.
Βάλια, Θράσος, Τόνια, Κωστής.
Τέσσερις φίλοι, δυο ζευγάρια, δυο δυνατοί έρωτες και δαιδαλώδεις δρόμοι που τους οδηγούν τα μυστήρια που στοιχειώνουν τις ζωές τους.
Στο επίκεντρο η Βάλια που αναζητά τον χαμένο αδελφό της που της τον στέρησαν όταν ακόμα ήταν παιδί.
Η μυστηριώδης Νικόλ που εμφανίζεται στη ζωή τους με έναν περίεργο τρόπο και η διαπίστωση του Θράσου πως τους παρακολουθεί.
Ο Πιτ με το απαράμιλλο ταλέντο να δίνει παράσταση, ως άλλος ζογκλέρ, πίσω από τον πάγκο του μπαρ. Και η λαδώνια των τριών αποχρώσεων του γαλάζιου που ο ίδιος δημιούργησε, κι έγινε το αγαπημένο ποτό των θαμώνων της οδού Ρογκότη.
Το χρώμα των ματιών της…
Η μυστηριώδης καλλιτέχνιδα Δωροθέα που μετατρέπει σε έργο τέχνης καημούς και αγωνίες.
Ο αστυνόμος Μαρκιανός κι ο αρχιφύλακας Δημητράκης που αναλαμβάνουν την εξιχνίαση ενός εγκλήματος πεπεισμένοι πως έχει σχέση με την υπόθεση της δεκαετίας του 1970. Της δεκαετίας της πλοκής του μυστηρίου, της φυσικής και πλασματικής περιπλάνησης στο χωριό που περιβάλλεται από την απόλυτη θεϊκή ομορφιά.

Μυθιστόρημα, Δυάς Εκδοτική, 2014, 385 σελ.

Το ματοζίνιχον – Μαρία Μαυρίδου-Καλούδη

Το ματοζίνιχονΜυθιστόρημα διανθισμένο με διαλόγους ποντιακούς, τούρκικους καθώς και με τη μηχανιώτικη τοπολαλιά


Εκείνη, με το γερό χέρι, άνοιξε την χούφτα του παράλυτου χεριού. Η Δέσποινα αιφνιδιάστηκε. Μέσα στην χούφτα της υπήρχε το ματοζίνιχο. Εκείνο που της είχε φορέσει η θεία Ζωγραφία και η Αννίκα το πήρε με το που την είδε. Χρόνια ολόκληρα περίμενε να της το δώσει πίσω. Και όταν τόλμησε και το ζήτησε, της είπε πως το πέταξε. ”Το ματοζίνιχο” ψέλλισε. “Ολα αυτά τα χρόνια…το κράταγες! ”Το πήρε και το κοίταξε, σχεδόν ευλαβικά. Όπως όταν κανείς, μετά από μια υπεράνθρωπη προσπάθεια κατακτάει ένα έπαθλο. Όπως όταν η επιθυμία χρόνων, γίνεται πραγματικότητα. Σαν να μην πίστευε στα μάτια της.”Το ματοζίνιχο” ξαναείπε και ήρθε στα μάτια της η εικόνα της θείας Ζωγραφίας τη στιγμή που της το φόραγε:τσιτσεκόπο μ’,να μην το βγάλεις ποτέ από πάνω σου” της είχες πει.

Μυθιστόρημα, Κυριακίδη Αφοί, 2011, 384 σελ.

Της ζωής μας τα γραμμένα – Μαρία Μαυρίδου-Καλούδη

Της ζωής μαςΜια ασπρόμαυρη κωμωδία σε πολύχρωμα φόντο


Αφηγηματικό μυθιστόρημα σε μορφή ημερολογίου. 1950. Η Κατερίνα ξεκινάει την καταγραφή του ημερολογίου της. Αφορμή η θείτσα της η Κυριακούλα με την ιδιαίτερη της προσωπικότητα. Πρόκειται, άλλοτε για ξέχωρες και άλλοτε για κοινές ιστορίες που διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη και σε ένα ποντιακό χωριό κάπου στη Μακεδονία. Σημείο αναφοράς, η ποντιακή διάλεκτος, μιας και η οικογένεια που πρωταγωνιστεί είναι ποντιακής καταγωγής. Είναι ένα βιβλίο καθρέπτης της ελληνικής κοινωνίας με τα μεταπολεμικά της κατάλοιπα ακόμα έντονα. Μικρές ιστορίες διαφορετικές μεταξύ τους όμως με μία κοινή συνισταμένη που τους καθοδηγεί σε μία πορεία που τελικά τους ενώνει. Κάθε κεφάλαιο και μία απεικόνιση μιας κατάστασης σχετικής πάντα με ένα ζωάκι. Ιστορίες δραματικές όπως της Βαΐτσας και του σκύλου της Βύρωνα, που σου αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση. Κωμικές όπως της Θεοδώρας και της Μαντάμ Κωλέτ, που σηματοδοτούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Τραγικές όπως του Πανάρετου, που εθελοτυφλούμε εάν πιστεύουμε πως δεν υπάρχουν. Κωμικοτραγικές όπως του Φωτήκα που από ένα παράδοξο λάθος της φύσις τον ενταφίασαν ζωντανό. Και άλλες, όπως της κυρίας Αιμιλίας, της επονομαζόμενης “γατούς”, που σου αφήνουν ένα πλατύ χαμόγελο. Όλες μαζί αποτελούν το ημερολόγιο της Κατερίνας του οποίου η καταγραφή τελειώνει το 1975, όταν πλέον έχει “μπει το νερό στα αυλάκι”, όπως η ίδια αφήνει να εννοηθεί. Καλή ανάγνωση.

Μυθιστόρημα, Κυριακίδη Αφοί, 2010, 172 σελ.

Στα χνάρια των Κομνηνών – Μαρία Μαυρίδου-Καλούδη

Στα χνάριαΙστορικό μυθιστόρημα


Ήταν ακόμα νύχτα και το θεριό πλάι της κοιμόταν. Παραδίπλα, πάνω στα τραπεζάκι, άστραφτε δελεαστικά η λάμα του μαχαιριού. Αχ! Πόσο θα ήθελε να το καρφώσει στην καρδιά του. Θα έχανε βέβαια τη ζωή της, όμως θα έσωζε τόσες άλλες. Αν δεν ήταν τα παιδιά που την περίμεναν στην… αυλή, που σίγουρα θα έτρεμαν από το φόβο τους, θα το είχε κάνει. Αργότερα, στα χρόνια που ήρθαν και πέρασαν, πολλές φορές είπε: Τι ήταν η ζωή πέντε ανθρώπων μπροστά στις χιλιάδες τόσων άλλων; Αν το έκανε, θα έσωζε πολλές ψυχές. Θα άλλαζε πολλά από την ιστορία.
Όσο η λογική πάλευε με την επιθυμία, πήγε και κούρνιασε στην αντικρινή γωνιά του δωματίου και μια κοιτούσε το μαχαίρι και μια εκείνον που κοιμόταν. Για μια στιγμή, της φάνηκε άνθρωπος. Η ανάσα του ίσα που ακουγόταν και το πρόσωπό του ήταν γαλήνιο. “Πώς είναι δυνατόν να έχει τόσο αιμοβόρα ένστικτα, κάποιος που μπορεί και κοιμάται τόσο γαλήνια;” αναρωτήθηκε. Κάποια στιγμή, άνοιξε τα μάτια του και την κοίταξε. Ύστερα κοίταξε και το πεντακάθαρο μαχαίρι και χαμογέλασε. Ήταν ολοφάνερο πως χάρηκε για την καθαρότητά του. “Αν είχε ματώσει”, του είπε νοερά, “αν είχε ματώσει, θα ήταν από το δικό σου αίμα!”

Περιέχει Βιβλιογραφία

Μυθιστόρημα, Ερωδιός, 2008, 392 σελ.

Ο Νούμερο 28 – Μαρία Μαυρίδου-Καλούδη

Ο Νούμερο 28Περιστερομυθιστόρημα: Η ιστορία ενός πρωταθλητή των αιθέρων


Ζει στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, αλλά…γυρίζει τον κόσμο όλο.
Διασχίζει τους αιθέρες και αγωνίζεται για την σωτηρία των “ωφέλιμων περιστεριών”.
Μάχεται με τα γεράκια, τους αρουραίους και τις γάτες.
Αυτό το καταπληκτικό ταχυδρομικό περιστέρι, είναι ο Νο 28 που κάνει για μας, αγκαλιά του φτερά του, και μας παίρνει μαζί του σ’ ένα σεργιάνι στον κόσμο όλο!
Είναι ο Νο 28 που μας ανοίγει την καρδιά του, μας λέει τα παράπονά του, μας κάνει κοινωνούς φίλους του, ομοϊδεάτες και συμπολίτες του.
Είναι ο ουράνιος ιχνηλάτης μας.
Είναι το καμάρι της Ν. Μηχανιώνας μας.
Είναι ο Νούμερο 28 που ήδη κρατάτε στα χέρια σας και πετάτε μαζί του.
Νίκη Σ. Στρατηλάτη

Μυθιστόρημα, Ερωδιός, 2005, 210 σελ.

Η πρέσβειρα των χελιδονιών – Μαρία Μαυρίδου-Καλούδη

Η πρέσβειρα


Η Τζίλντα, ένα καθαρόαιμο λαγωνικό με ιδιαίτερα χαρίσματα, όπως όλα τα σκυλιά, αγαπάει τον άνθρωπό της και του είναι πιστή. Μεγαλώνει και εκπαιδεύεται για να κυνηγάει πουλιά. Όταν όμως γνωρίζει τον Μάγκα, αυτό το μυστήριο φιλαράκο, η ζωή της αλλάζει ριζικά. Ο Μάγκας τής γνωρίζει τους σωτήρες του δάσους και της μιλάει για τον κρυφό τους αγώνα. Και κάποια μέρα έρχονται τα χελιδόνια και τη διαλέγουν για εκλεκτή τους. Αυτή θα είναι η πρέσβειρα των πουλιών, η προστάτιδά τους.
Με ευαισθησία και χιούμορ, η συγγραφέας περιγράφει τους άρρηκτους δεσμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα στα ζώα και τους ανθρώπους, τη συντροφικότητα, την άδολη αγάπη και την αυτοθυσία των πιστών μας φίλων.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2004, 214 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αποστακτήριο, Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε., Δυάς Εκδοτική, Ερωδιός, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη