Μαρία Μησσήν

Μαρία Μησσήν

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Μησσήν γεννήθηκε στη Δράμα.
Σπούδασε Φιλοσοφία και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως μουσική παραγωγός στον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία. Σπούδασε επίσης Θέατρο, Κινηματογράφο και Τηλεόραση στην Αγγλία και την Ολλανδία. Παράλληλα με τις σπουδές της στο εξωτερικό, συνεργαζόταν με εταιρείες παραγωγής ταινιών και διαφημίσεων, καθώς και με θεατρικές ομάδες. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ως σκηνοθέτις, παρουσιάστρια και ηθοποιός. Μέχρι σήμερα έχει σκηνοθετήσει πολλές εκπομπές στην τηλεόραση –ενδεικτικά: «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», «Ταξίδι στον Πολιτισμό», «Weekend», «Καινούρια Ζωή» κ.ά.–, ενώ έχει επιμεληθεί και έχει παρουσιάσει η ίδια ενημερωτικές, ταξιδιωτικές και μουσικές εκπομπές. Παράλληλα, έχει εργαστεί και στο Θέατρο, ως ηθοποιός και σκηνοθέτις. Γράφει στίχους, διηγήματα, θεατρικά έργα και μυθιστορήματα. Ασχολείται, επίσης με τη μουσική, τη φωτογραφία, το σχέδιο, το χοροθέατρο και την κινησιολογία. Τα τελευταία χρόνια επιμελείται, σκηνοθετεί και παρουσιάζει την εκπομπή «24 ώρες στην Ελλάδα», που προβάλλεται από την ΕΡΤ3.
Μυθιστορήματα
Το Θέατρο στο Βυθό (2020), Ταξιδευτής

Το Θέατρο στο Βυθό – Μαρία Μησσήν

Το θέατρο στο βυθό


Ανάμεσα σε έναν κόσμο που ίσως, κάποτε, να υπήρχε πραγματικά και σε έναν απροσδιόριστο χρόνο και τόπο – εδώ ξεκινά η ιστορία της Ντελμάν Βέρνερ.
Γεννημένη σε μια συνομοσπονδία πολιτειών, την Κοινοπολιτεία της Καλιράντα, η Ντελμάν γίνεται γρήγορα μάρτυρας του τέλους της ένδοξης εποχής τους.

Μέσα σε ένα εκρηκτικό και χαοτικό κλίμα, η κοπέλα προσπαθεί να συναρμολογήσει ξανά τα σπασμένα κομμάτια της ζωής της. Όμως, αντί να βρει αυτά που ψάχνει, αρχίζει σιγά σιγά να χάνεται και η ίδια, περιπλανώμενη μέσα σε έναν παράξενο, μισοδιαλυμένο κόσμο. Τα βήματά της θα την οδηγήσουν στις δυτικές περιοχές της Κοινοπολιτείας, όπου και θα βιώσει μιαν άνευ προηγουμένου βιβλική καταστροφή, από τη μανία της οποίας ελάχιστα πράγματα θα γλιτώσουν.

Η Ντελμάν, που επιβιώνει μετά την καταστροφή ξυπνάει στον βυθό εντελώς σαστισμένη. Βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καινούρια ζωή, με δικούς της κανόνες και δικά της παιχνίδια. Δεν μπορεί πια να βγει από τη θάλασσα –κάτι την εμποδίζει να εγκαταλείψει το νερό–, είναι αδύνατον να φτάσει στην επιφάνεια, ασφυκτιά.
Πριν περάσουν πολλές μέρες, ωστόσο, η κοπέλα κάνει μια απροσδόκητη ανακάλυψη.

Ένα Θέατρο υψώνεται στην κορυφή ενός βράχου, ακέραιο και με όλα τα φώτα του αναμμένα, περιστρέφοντας τους προβολείς του και καλώντας τους θεατές του, σαν να βρισκόταν από πάντα εκεί!
Είναι το Θέατρο στο Βυθό, που παίζει κάθε βράδυ για ένα αόρατο κοινό.

Η Ντελμάν καταφέρνει να μπει μέσα, κι αρχίζει, έτσι, μια καινούρια ζωή. Με μεγαλειώδεις σκηνές στο πλαίσιο ενός διαρκούς έργου, παρασκήνια και συνεχή δραματική ένταση.
Έκπληκτη και μπερδεμένη, βλέπει ότι αυτήν τη φορά ένα νέο παιχνίδι έχει αρχίσει.
Μέσα στο πανδαιμόνιο και στο παραλήρημα του Θεάτρου, σε αυτόν τον διαρκώς χαρούμενο και εντελώς παράλογο κόσμο όπου έχει βυθιστεί, η κοπέλα κάνει ηρωικές προσπάθειες για να προστατέψει την αίσθηση της πραγματικότητας.
Ένα τρελό κυνήγι ξεκινά και μια συναρπαστική περιπλάνηση προς αναζήτηση της αλήθειας. Μια περιπέτεια άνευ προηγουμένου, καθώς, στην προσπάθειά της να κατανοήσει και να εξιχνιάσει αυτό το νέο μυστήριο, η Ντελμάν ανακαλύπτει κάτι συγκλονιστικό.

Mια σουρεαλιστική και αλληγορική περιπέτεια στο βυθό, μια μεγάλη βουτιά στο συλλογικό ασυνείδητο, αλλά και μία μοναδική επανάσταση ενάντια στη διαρκή υπακοή σε ένα κοινωνικό σύστημα, που επιβάλλει ρόλους μέσα σε αυτό το μεγάλο Θέατρο που αποκαλούμε Ζωή.

Μυθιστόρημα, Ταξιδευτής, 2020, 660 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ταξιδευτής