Μαρία Π. Παπανδρέου

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Παπανδρέου του Παναγιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και ζει.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και ασκεί το επάγγελμα της δικηγόρου. Παράλληλα με τις νομικές σπουδές της παρακολούθησε σε ιδιωτικές σχολές κύκλους μαθημάτων θεατρολογίας, ενδυματολογίας και δημοσιογραφίας. Ασχολείται με τη συγγραφή από τα παιδικά της χρόνια, συνήθεια που δεν εγκατέλειψε σε καμία φάση της ζωής της. Της αρέσουν οι απλοί άνθρωποι και οι καθημερινές ιστορίες, γι’ αυτό και με κάθε αφορμή γίνεται αποδέκτης τέτοιων ιστοριών. Θα ήθελε να μη χαθεί καμία ιστορία, γιατί πιστεύει, όπως είπε κι ο αείμνηστος Ουμπέρτο Έκο, ότι «ψυχή είναι η μνήμη»! Από μικρή είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα παλιά αραβικά παραμύθια και αναζητούσε τρόπους για να γεφυρώσει τη Δύση με την Ανατολή και τον χριστιανισμό με τον μουσουλμανισμό.
Από τις εκδόσεις Οσελότος κυκλοφορεί επίσης το παιδικό παραμύθι της «Ο ξυλοπόδαρος βασιλιάς» και η νουβέλα «Grande Salvo, το “τίποτα” και τα “πάντα”».
Νουβέλες
Grande Salvo (2020), Οσελότος
Grande Salvo. Πέρα από τον ορίζοντα… (2022), Οσελότος

Παιδική λογοτεχνία
O ξυλοπόδαρος βασιλιάς (2018), Οσελότος

Grande Salvo – Μαρία Π. Παπανδρέου

GrandeΠέρα από τον ορίζοντα…


Περιοδεύοντας στα χωριά και στις κωμοπόλεις της ενδοχώρας, απ’ την Καρμπάλα ως και το ιρακινό Κουρδιστάν, συναντήσαμε παιδιά, που έτρεχαν ξοπίσω μου και μου φώναζαν «Καλώς τον κουτσοκλόουν!». Δεν με στενοχωρεί αυτή τους η προσφώνηση. Τη βρίσκω, μάλλον, τρυφερή. Εξάλλου αλήθεια λένε.
… Αρχίζω να χορεύω χωρίς να γνωρίζω τα βήματα… Νιώθω να γίνομαι ένα με τη μελωδία του ούτι κι εγώ. Ίσως να δείχνω γελοίος. Ταραντέλα, ζεϊμπέκικο, ροκ εντ ρολ και… βαλς μπλέκονται γλυκά στις κινήσεις μου. Μέσα μου ξυπνά η παλιά εκείνη αίσθηση ότι το σώμα μου είναι μια ταπεινή προνύμφη που σπάει το κουκούλι της και σταδιακώς ανασηκώνεται και ξεδιπλώνεται μέχρι να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα. Παίζω και πάλι το παιδικό μου παιχνίδι. Το σώμα μου δεν το είχε ξεχάσει, λοιπόν; Mio Dio, τι απελευθερωτικός χορός!

Εικονογράφηση: Σίσι Τζούμα

Νουβέλα, Οσελότος, 2022, 118 σελ.

Grande Salvo – Μαρία Π. Παπανδρέου

To “τίποτα” και τα “πάντα”


Το τσίρκο είναι όλος ο κόσμος μου. Σ’ αυτόν ανήκω. Δεν έχω άλλη πατρίδα. Γιατί για μένα “πατρίδα” δεν είναι ο τόπος όπου γεννήθηκες, αλλά οι άνθρωποί σου. “Σπίτι” δεν είναι τα ντουβάρια, τα έπιπλα και οι κατσαρόλες, αλλά εκείνοι που το κατοικούν. Και όπου θέλεις να γυρίζεις, εκεί ανήκεις. Εγώ θέλω να γυρίζω εδώ. Εδώ ανήκω. Στο τσίρκο και το κοινό μου.
Ο κόσμος του τσίρκου είναι ένας πολύ κλειστός κόσμος, σχεδόν απροσπέλαστος για τους “έξω”. Όμως για κείνους που δουλεύουν σ’ αυτό είναι η οικογένειά τους, και οι δεσμοί που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών του, είναι πολύ ισχυροί κι ανθεκτικοί στον χρόνο. Γι’ αυτό έγινα κλόουν. Μη σας ξεγελούν οι μπογιές ή η μακροχρόνια επιτυχία μου. Κλόουν δεν έγινα από την επιθυμία μου να σας κάνω να γελάτε. Κλόουν έγινα για ν’ αποκτήσω δεσμούς. Τους δεσμούς που μου έλειπαν.

Eικονογράφηση: Παρασκευή Μαγκαβέτσου

Νουβέλα, Οσελότος, 2020, 52 σελ.

O ξυλοπόδαρος βασιλιάς – Μαρία Παπανδρέου
Σε μια μακρινή χώρα στην άκρη της γης, όλοι οι κάτοικοι είναι ψηλοί εκτός από έναν· τον βασιλιά της. Τον αποκαλούν μάλιστα κοροϊδευτικά ο “νάνος βασιλιάς”, κάτι που τον θλίβει ιδιαίτερα. Αποφασίζει λοιπόν να τους εκδικηθεί βγάζοντας σκληρούς νόμους. Τα χρόνια περνούν και ο μοναχογιός του ετοιμάζεται να τον διαδεχτεί στον θρόνο. Υπάρχει όμως ένα μυστικό καλά κρυμμένο: είναι και εκείνος το ίδιο κοντός με τον πατέρα του. Για να αποφύγει τον χλευασμό του γιου του, ο βασιλιάς προκηρύσσει διαγωνισμό με έπαθλο χίλια χρυσά φλουριά για όποιον καταφέρει να… ψηλώσει το βασιλόπουλο. Τρεις είναι οι υποψήφιοι: ένας γιατρός, ένας ηθοποιός και ένας ξυλουργός. Οι δύο πρώτοι αποτυγχάνουν και μοναδική ελπίδα του μελλοντικού βασιλιά είναι ο ξυλουργός. Θα καταφέρει άραγε να τον κάνει ψηλό μέχρι τη μέρα της στέψης του ή θα καταδικαστούν και οι δύο, ο ξυλουργός σε θάνατο και ο διάδοχος σε παντοτινή δυστυχία;
Eικονογράφηση: Λιάνα Μεσογίτη

Παιδική λογοτεχνία, Οσελότος, 2018, 32 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος