Μαρία Παπανικολάου

Μαρία Παπανικολάου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Παπανικολάου, σπούδασε Ιστορία (Social & Cultural History) στο Leeds Becket University στη Μεγάλη Βρετανία και απέκτησε Μεταπτυχιακό (ΜΑ of Arts) από το ίδιο πανεπιστήμιο και Δημοσιογραφία στο Δημοσιογραφικό Εργαστήρι ΑΚΠΕΣ στην Αθήνα. Εργάστηκε στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων περνώντας διαδοχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Ίνδικτος, Μεταίχμιο, Αερόστατο & Μίνωας. Το λαϊκό παραμύθι και η προφορική αφήγηση μπήκε στη ζωή της 2004. Δάσκαλός της ο Στέλιος Πελασγός. Από τότε πορεύεται στο δρόμο των παραμυθιών, ως προφορική αφηγήτρια. Σχεδιάζει και υλοποιεί Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά δημοτικών σχολείων.
Έχει το blog: Maria Papanikolaou stories.
Παιδική λογοτεχνία
Η απίστευτη ιστορία του θεού Διόνυσου (2017), Οσελότος
Το παλάτι του Ήλιου (2020), Καλέντης

Αφηγήσεις-Παραμύθια
Παραμύθια μιλημένα κι ακουσμένα (2022), Ηδύφωνο

Παραμύθια μιλημένα κι ακουσμένα – Μαρία Παπανικολάου

ΠαραμύθιαΑφηγήσεις από τη λαϊκή παράδοση


Αυτό το βιβλίο είναι μια μικρή συλλογή δέκα λαϊκών παραδοσιακών παραμυθιών. Είναι παραμύθια «Μιλημένα κι Ακουσμένα», μοιρασμένα από γενιές και γενιές παραμυθάδων κάθε λογής, μέσα στο χρόνο, ανάμεσα σε παρέες, συγγενείς, φίλους, συγχωριανούς, ενήλικες και παιδιά, και γενικά σε όσους ακούνε παραμύθια. Αυτό που επιδιώκει η συλλογή παραμυθιών της Μαρίας Παπανικολάου, είναι να μεταφέρει την αίσθηση, τον ενθουσιασμό και αυτή την εσωτερική φλόγα που αρχίζει να καίει στο άκουσμα ενός παραμυθιού για πρώτη φορά. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία για τον ακροατή-αφηγητή που μένει ανεξίτηλη στη μνήμη του. Σε αυτή την αίσθηση επιστρέφει, κάθε φορά που επιλέγει να πει ξανά το ίδιο παραμύθι. Είναι ο ένας και μοναδικός «τρόπος» με τον οποίο ο αφηγητής κάνει ένα παραμύθι που είπαν πολλοί μέσα στο χρόνο, «δικό του παραμύθι». Αυτή την «αίσθηση» επιθυμεί να μοιραστεί μέσα από μια σειρά παραμυθιών που έκανε με κόπο και χρόνο, «δικά της παραμύθια». Ο τρόπος γραφής είναι όσο πιο “προφορικός-προσωπικός» γίνεται να είναι στο χαρτί. Η εικονογράφηση του ζωγράφου Ηλία Κασσελά, αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος του βιβλίου. Είναι ιδιαίτερη και συμπληρωματική, χωρίς όμως να υπογραμμίζει ή να εξηγεί το κάθε παραμύθι. Έτσι επιδιώκει να δηλώσει την παρουσία του το ανείπωτο, η σιωπή, η παύση και η ανάσα του αφηγητή που σαφώς δε θα μπορούσε να αποτυπωθεί στο κείμενο με άλλον τρόπο. «Αρχή του παραμυθιού, καλώς να ορίσετε!»

Εικονογράφηση: Ηλίας Κασσελάς

Αφηγήσεις, Παραμύθια, Ηδύφωνο, 2022, 132 σελ.

Το παλάτι του Ήλιου – Μαρία Παπανικολάου

Το παλάτι


Ήταν κάποτε μια χώρα μακρινή και ζεστή, που γύρω της χόρευε η ξανθή άμμος, φτιάχνοντας αμμόλοφους και που ο ήλιος τη διάλεξε για να ξαπλώνει στο ατελείωτο χαλί της. Ανάμεσα στους αμμόλοφους όμως υπήρχε μια καταπράσινη πολιτεία, που ξεφύτρωσε λες από παραμύθι. Ο βασιλιάς της Σόλο ζούσε με την κόρη του τη Σολέτα σε ένα παλάτι που όμοιό του δεν υπήρχε στη γη.

Η ζωή κυλούσε όμορφα για τον Σόλο και την κόρη του αλλά και για τους κατοίκους της πολιτείας, που ζούσαν ευτυχισμένοι την κάθε μέρα τους. Όμως τίποτα δεν είναι αιώνιο και όταν ο βασιλιάς έφυγε από τη ζωή, έπρεπε η κόρη του να πάρει τη θέση του…

Σύμφωνα με τους πιστούς, σοφούς, συμβούλους του, ο Σόλο είχε αφήσει ένα μικρό σεντούκι που έκρυβε μια μεγάλη δοκιμασία για την πριγκίπισσα Σολέτα ώστε να γίνει βασίλισσα…

Η δύναμη της σκέψης, η πίστη στον εαυτό μας και στους άλλους, η έννοια του “μαζί” και της κοινότητας μέσα σε ένα παραμύθι που μέσα από την αφηγηματική τέχνη και τους στερεοτυπικούς χαρακτήρες μεταφέρει στα παιδιά μηνύματα διαχρονικά.

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Παιδική λογοτεχνία, Καλέντης, 2020, 40 σελ.

Η απίστευτη ιστορία του θεού Διόνυσου – Μαρία Παπανικολάου

Η απίστευτηΠώς ήρθε το αμπέλι στη γη


Αν θες να μάθεις ιστορίες απ` τα χρόνια τα παλιά, δεν έχεις παρά να βρεις την Αχελώνα. Με το καβούκι της γεμάτο μύθους και παραμύθια γυρίζει όλο τον κόσμο. Όταν τη συναντήσεις, μη χάσεις ευκαιρία να τη γνωρίσεις και να της ζητήσεις, να σου πει ένα μύθο, μια ιστορία ή ένα παραμύθι…

Αυτή είναι, λοιπόν, η ιστορία του θεού Διόνυσου που αγάπησε το κρασί και έμαθε στους ανθρώπους να καλλιεργούν το αμπέλι.

Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Ζαφείρη

Παιδική λογοτεχνία, Οσελότος, 2017, 20 σελ.

Πηγές: Biblionet, Καλέντης, Ηδύφωνο, Οσελότος

Please wait...