Μαρία Πασχαλίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Πασχαλίδου (Ζαφειρένια Κομνηνού) γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου απ’ όπου απέσπασε και το δίπλωμά της με Άριστα παμψηφεί και έπαινο στο φαγκότο. Έχει πτυχία στα ανώτερα θεωρητικά και στο πιάνο. Έχει κάνει μαθήματα και σεμινάρια με διακεκριμένους καθηγητές και συνεχίζει έως και σήμερα. Καθηγήτρια μουσικής, ανώτερων θεωρητικών και ενεργό μέλος στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης από το 1993. Έχει συνεργαστεί με όλες τις ορχήστρες της πόλης. Μέλος χορωδιών από την παιδική ηλικία, μουσικών ensembles και soloist. Είναι μέλος στην Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και στην Αμφικτυονία Ελληνισμού, μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου. Γράφει στα περιοδικά «Πνευματική Ζωή», «Νέα Αριάδνη», «Ακτή» Κύπρου, «Μουσών Μέλαθρον». Ανθολογείται στον ένατο τόμο της Μεσσηνίας του περιοδικού λόγου και τέχνης «Νέα Αριάδνη» και στο νέο τόμο της Αμφικτυονίας Ελληνισμού που εκδόθηκε εφέτος. Επίσης, έγραψε τον επίλογο, με τίτλο: «Ο Ύμνος του Λογοτέχνη», της Ανθολογίας Διηγημάτων της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος το 2017. Κάνει λογοτεχνικές παρουσιάσεις και γράφει κριτική ποίησης και τέχνης. Ζωγραφίζει ερασιτεχνικά. Η ποίησή της, έχει μελοποιηθεί από τον παγκόσμιας φήμης μουσουργό, Δημήτριο Θέμελη. Μέσα στο 2019, στη νέα δισκογραφική δουλειά του συνθέτη και μουσικού παραγωγού Πάρι Παρασχόπουλου, θα ακούσετε τη μελοποιημένη της ποίηση, από τον ίδιο. Έχει βραβευθεί για το έργο της σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και για την δωρεά αυτού, σε δημόσιες βιβλιοθήκες, φορείς, ιδρύματα, νοσοκομεία. Δουλειά της, θα συναντήσετε στο διαδίκτυο και σωρό ιστοσελίδες, όπως επίσης και στο προσωπικό της blog. Τα βιβλία της ταξιδεύουν με επιτυχία και άριστες κριτικές, από τον Απρίλιο του 2016. Έργα της: «Έστω μια ζωή», Εκδόσεις Γερμανός. «Γιατί μπορώ», Εκδόσεις Γερμανός. «Μνήμη Θανάτου», Εκδόσεις Γερμανός. Σύντομα εκδίδει παραμύθια σε μία επίσημη συλλεκτική έκδοση-μία συνεργασία τεσσάρων γυναικών συγγραφέων στον ίδιο Εκδοτικό Οίκο, ενώ ετοιμάζει τα «Ερωτικά Διηγήματα» της, σκοπεύοντας να συναρπάσει το αναγνωστικό της κοινό.
Ποίηση
Έστω μια ζωή (2016), Γερμανός
Γιατί μπορώ (2017), Γερμανός
Μνήμη θανάτου (2018), Γερμανός
Εσύ, είσαι αγάπη (2019), Γερμανός

Διηγήματα
Συλλέκτες αναπνοών (2020), Γερμανός

Συλλέκτες αναπνοών – Μαρία Πασχαλίδου

Συλλέκτες αναπνοών


Η γνωστή ποιήτρια, μετά από τέσσερις ποιητικές συλλογές, επανέρχεται με το πρώτο της πεζογράφημα. Οι αναγνώστες θα απολαύσουν ένα «ερωτογράφημα», μία συλλογή από δώδεκα και μία ερωτικές ιστορίες. Η λογοτέχνις χρησιμοποιεί τη μορφή του διηγήματος σε συνδυασμό με στίχους της, ως εισαγωγές και διαλείμματα στις ιστορίες της, προκειμένου να εξιχνιάσει και να περιγράψει όπως η ίδια επεξηγεί στο αρχικό σημείωμά της, «το απρόσιτο μυστικό του ανθρώπου, το κέντρο της οντότητάς του, την πραγμάτωση και την υπέρβαση των ορίων του… Ο έρωτας, δεν είναι η ικανοποίηση των ορμών, ο κατευνασμός της επιτακτικής φυσικής ανάγκης, ο έρωτας δεν απελευθερώνει, μα είναι η ανώτερη, ευγενέστερη δοκιμασία του ανθρώπου, να αποπειραθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του, ξεγυμνώνοντάς τον από τις αυταπάτες του, μέσα από την έξαρση, τη μεγαλοπρέπεια του ιλίγγου, το απεριόριστο ξόδεμα των δυνάμεών του».

Απόσπασμα:
«Του είχε πάρει το μυαλό. Το θέαμα τον εξόντωνε κάθε δευτερόλεπτο πιο έντονα, πιο δυνατά. Οι αισθήσεις του είχαν πλέον υπερισχύσει κάθε λογικής ρανίδας. Επηρμένος, κόχλαζε από τον πόθο του. Η Αυγή, έβλεπε πια πως είχε καταφέρει να τον οδηγήσει στην πλήρη παραφορά.

Διηγήματα, Γερμανός, 2020, 128 σελ.

Εσύ, είσαι αγάπη – Μαρία Πασχαλίδου
“…σαν σου προσφέρουν τον παράδεισο, δεν επιστρέφεις ποτέ…”

“…κοιμάμαι
σ` έναν ύπνο ζαφειρένιο
έναν ύπνο,
δίχως βλέφαρα

ερωμένη της αγάπης
βασίλισσα που μαστιγώνει τις ελλείψεις
κάτω από τη χρυσαφένια οπλή,
ηρωικών ονείρων…”

Ποίηση, Γερμανός, 2019, 64 σελ.

Μνήμη θανάτου – Μαρία Πασχαλίδου
η ζωή μου,
βασίζεται σε αληθινή ιστορία…
μ.π.

Ποίηση, Γερμανός, 2018, 176 σελ.

Γιατί μπορώ – Μαρία Πασχαλίδου
Ένα και μόνο βάρος
ο “άνθρωπος”
δε δύναται να σηκώσει.
Το δικό του Τίποτα
σε συνδυασμό με το Όλον
του άλλου.

Ποίηση, Γερμανός, 2017, 160 σελ.

Έστω μια ζωή – Μαρία Πασχαλίδου
Θα φορέσω απανεμιά,
θα στολιστώ σγουρό βασιλικό
και πυρωμένη αγάπη…
Θα βλέπεις τις πέτρες ν’ ανθίζουν στη γη
κι όλα τα σύννεφα
δρόμο θ’ ανοίγουν για να ’ρθω…

Ώρα γλυκιά η αντάμωση
που τις πηγές των χειλιών αναδεύει.

Ποίηση, Γερμανός, 2016, 132 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γερμανός