Μαρία Πάουελ

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Πάουελ γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κινηματογράφο στο Λονδίνο. Παντρεύτηκε στην Αγγλία, όπου έζησε αρκετά χρόνια. Εργάζεται στην Αθήνα ως σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Δεσμά αίματος” κυκλοφόρησε το 2003 (εκδόσεις Κέδρος) και το 2011 γυρίστηκε ταινία από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Τιμήθηκε γι’ αυτό με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου “Ηρακλής Παπαλέξης” του περιοδικού “Διαβάζω”. Το 2005 κυκλοφόρησε το βιβλίο της “Η πιο δραματική ιστορία” (εκδόσεις Κέδρος) και το 2013 το βιβλίο της “Όξινη βροχή” (εκδόσεις Κέδρος), το οποίο βρέθηκε στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, στις μικρές λίστες του The Athens Prize for Literature του περιοδικού “(δε)κατα” και στη βραχεία λίστα των βραβείων του λογοτεχνικού περιοδικού “ο Αναγνώστης”.
Μυθιστορήματα
Δεσμά αίματος (2003), Κέδρος
Η πιο δραματική ιστορία (2005), Κέδρος
Οξινη βροχή (2013), Κέδρος
Η ψυχή των πραγμάτων (2020), Κέδρος

Συλλογικά έργα
Ονείρου Οδύσσεια (2004), University Studio Press

Η ψυχή των πραγμάτων – Μαρία Πάουελ
Σε μια πόλη χωρίς όνομα, μια εταιρεία έχει ξεκινήσει έργα που θα συντελέσουν στη ριζική μεταμόρφωση και αναγέννησή της.

Τρία πρόσωπα, τρεις κάτοικοι, δουλεύουν εντατικά για το πρότζεκτ “Αναγέννηση”, κάτω από τις οδηγίες των Υπευθύνων. Τα σχέδια αλλάζουν από μέρα σε μέρα, μεταβάλλοντας έναν γνώριμο τόπο σ’ ένα πεδίο όπου τίποτα δεν είναι σταθερό και αναγνωρίσιμο.

Μέσα στις τριάντα μέρες που διαδραματίζεται η ιστορία, ένα τέταρτο πρόσωπο, μια νεαρή κοπέλα, ακολουθώντας μια παρόρμηση, μετακινείται αδιάκοπα στα μυστικά περάσματα της κατακερματισμένης πόλης, όπου σταδιακά έμψυχα και άψυχα παύουν να ξεχωρίζουν.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2020, 328 σελ.

Όξινη βροχή – Μαρία Πάουελ
Αθήνα, αρχές του 21ου αιώνα, μια πόλη γερασμένη, ανοιχτή σε κάθε ανομία. Δύο μοναχικά άτομα συναντιούνται κάτω από ακραίες συνθήκες. Εκείνος προσπαθεί να ξανακερδίσει τη χαμένη ζωή του με κάθε τρόπο. Εκείνη να στήσει τη ζωή της από το τίποτα. Γύρω τους ένας χορός από πρόσωπα καθημερινά και τυχαία. Αλλά και πρόσωπα που δεν είναι εκεί, πιο ζωντανά από τα παρόντα. Οι συνεχείς καταιγίδες που μαίνονται καταστρέφουν τις υποδομές και τα κτίρια της πόλης. Το παρελθόν δηλητηριάζει τα πάντα σαν μικρές σταγόνες που πέφτουν αδιάκοπα όπως η βροχή από τον ουρανό.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2013, 323 σελ.

Η πιο δραματική ιστορία – Μαρία Πάουελ
Η πιο δραματική ιστορία είναι μια τηλεοπτική εκπομπή σ’ ένα μικρό κανάλι. Αυτοί που συμμετέχουν λένε το πρόβλημά τους ελπίζοντας σε στήριξη και βοήθεια. Το κοινό που την παρέχει ψηφίζει κάθε φορά ποια ιστορία θα περάσει στον επόμενο γύρο και θα κερδίσει το χρηματικό έπαθλο στον τελικό.
Χριστούγεννα 2003. Μια γυναίκα αναζητά το μωρό που νομίζει πως της έκλεψαν στη γέννα πριν από δεκάξι χρόνια.
Η Μελίνα την αμφισβητεί, θεωρώντας πως η μάνα της σκαρφίστηκε την ιστορία για την υποτιθέμενη δίδυμη αδερφή της, προκειμένου να βγει απ’ τη μιζέρια και να κερδίσει τα λεφτά του βραβείου. Ζουν σ’ ένα αυθαίρετο στη Νίκαια, με αρχηγό της οικογένειας τη γιαγιά.
Την ώρα της αναμετάδοσης της εκπομπής, σ’ ένα στενόχωρο, σκοτεινό διαμέρισμα στην Αχαρνών, η Βιβή κάνοντας ζάπιγκ βλέπει μια φωτογραφία ίδια με τη δικιά της που στολίζει τον μπουφέ. Αλλά δεν προλαβαίνει να καταλάβει. Την επομένη, η Βιβή με τη μαμά της φεύγουν με το θείο και τη θεία για το εξοχικό τους στο Ξυλόκαστρο. Ο πατέρας μένει πίσω.
Δυο κοπέλες, η μια αυθόρμητη και τολμηρή, η άλλη κλεισμένη στον εαυτό της, μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό.
Δυο οικογένειες, απροετοίμαστες για ό,τι επακολουθήσει, βρίσκονται αντιμέτωπες.
Σε μια πόλη γκρίζα και αχανή, δυο ζωντανοί πραγματικοί κόσμοι συγκρούονται.
Ο ένας στα όρια της φτώχειας και της απελπισίας, ο άλλος εγκλωβισμένος στο ψέμα και στη σιωπή.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2005, 272 σελ.

Δεσμά αίματος – Μαρία Πάουελ
Το ανακαινισμένο διαμέρισμα της Μαργαρίτας προμηνύει μια νέα αρχή.
Ο πατέρας της είναι νεκρός, μαζί του και η εικόνα της άγνωστης σ’ εκείνη μητέρας της.
Το παρελθόν δίνει τη θέση του σε ένα λευκό, κομψό παρόν, όπως η ίδια φαντάζεται πως πρέπει να είναι η ζωή.
Κι όμως θα αναζητήσει στη Βόρεια Ελλάδα τον απρόσιτο πρώην εραστή της, για να κλείσει ένα λογαριασμό που θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη ανοιχτός μέσα τους.
Τα “Δεσμά αίματος” είναι η ιστορία μιας βασανιστικής σχέσης που συνεχίζεται πέρα από το θάνατο κι ενός σκληρού έρωτα που ορίζεται από τους νόμους της μοίρας και του πεπρωμένου.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου- Περιοδικό “Διαβάζω” (2004)

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2003, 183 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κέδρος