Μαρία Σαρρή

Ελληνες λογοτέχνες


Με τα μάτια των παιδιών
Η Μαρία Σαρρή ζωγράφος, συγγραφέας, ποιήτρια, ασταμάτητα δημιουργεί και εκπλήσσει με το αστείρευτο ταλέντο της. Τελευταία της δημιουργία η ποιητική συλλογή που παρουσιάζεται στο ανά χείρας βιβλίο. Καλλιτέχνης η Μαρία Σαρρή μα πάνω απ’ όλα μητέρα και δασκάλα. Η επαφή της με τα παιδιά της δίνει τη δυνατότητα να κατανοεί καλύτερα την παιδική σκέψη, τα όνειρα, τα σχέδια μα και τις πράξεις των παιδιών. Φέρνει τον εαυτό της στη θέση τους, βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους, σκέπτεται και ερμηνεύει τον κόσμο που τα περιβάλλει. Έτσι σ’ αυτήν την τελευταία ποιητική δημιουργία έρχεται στη θέση μικρών παιδιών και σχολιάζει, σατιρίζει, κοροϊδεύει τις πράξεις και τις αντιδράσεις των ενηλίκων όπως ακριβώς φαντάζεται ότι κάνουν τα παιδιά. Μιλάει με τη γλώσσα τους και ερμηνεύει με τη σκέψη τους προσαρμοσμένη στη σημερινή πραγματικότητα.
Σε απλή κατανοητή γλώσσα χωρίς αλληγορίες και κρυμμένα μυστικά μηνύματα απευθύνεται στα παιδιά με έναν τρόπο αρκετά απλό και διασκεδαστικό, αλλά και οι ενήλικοι που θα το διαβάσουν σίγουρα θα ανακαλύψουν κάτι που τους θυμίζει τα παιδικά τους χρόνια και ίσως τους βοηθήσει να προσεγγίσουν και να κατανοήσουν αρκετές παιδικές αντιδράσεις.
Είναι το τρίτο βιβλίο της Μαρίας Σαρρή για παιδιά, μετά την “Ολυμπιάδα των ζώων” και το “Όνειρο από μαστίχα” που η Μαρία Σαρρή διασκευάζει για την παιδική θεατρική σκηνή και παρουσιάζεται από την παιδική θεατρική ομάδα των Μουσικών Παιχνιδιών του Παγχιακού Ομίλου Μουσικής Παιδείας “Η Αρμονία”. Ελπίζουμε σε καλή συνέχεια.
Γεωργία Δ. Μάντικα
Πρόεδρος Παγχιακού Ομίλου
Μουσικής Παιδείας “Η Αρμόνια”

Όλα… Στιγμές
Ποιος κανονίζει τις ζωές των ανθρώπων; Τι είναι αυτό που οδηγεί τις πράξεις τους; Λογική; Συναίσθημα; Συμφέρον; Ανάγκες; Αντίδραση; Κοινωνικοί κανόνες και “πρέπει”; Κάτι άλλο; Όλα αυτά μαζί; Καθένα ξεχωριστά “κατά περίπτωση”; Ποιος είναι ο ρόλος της μοίρας; Επιβάλλει τις συμπεριφορές; Αφήνει δυνατότητες επιλογής;
Ύστερα από 20 χρόνια, η Φανή συναντά τη Χαρά, την καλύτερη φίλη της από την εποχή των σπουδών της… Από αυτή τη συνάντηση, αρχίζει να τυλίγεται ένα κουβάρι που μέσα σ’ αυτό μπλέκονται οι ήρωες, καθώς η μοίρα “κεντά” στην ζωή τους το πεπρωμένο τους.
Το βιβλίο εξιστορεί έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Μέσα από αυτό το συνηθισμένο για τη ζωή φαινόμενο, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει κάτι πολύ βαθύτερο. Θα δει τις δυνάμεις που “έκρυβαν” οι αποφάσεις της στιγμής για τους βασικούς ήρωες, τη Χαρά και τον Αντρέα, και πώς αυτές σημάδεψαν τη ζωή τους.
Στο τέλος, όταν θα έχει ξετυλιχτεί το κουβάρι, ο αναγνώστης θα νιώσει την ανάγκη να ψάξει τις στιγμές και τις δυνάμεις του στο “κέντημα” της δικής του ζωής.

Μυθιστορήματα
Όλα… Στιγμές (2016)

Παιδική λογοτεχνία
Ολυμπιάδα των ζώων
Όνειρο από μαστίχα
Με τα μάτια των παιδιών

Συλλογικά έργα
Ζωγραφικής έργα, ψυχής ίχνη (2001)

Μεταφράσεις
Darejan Kacharava, Από τη χώρα του χρυσόμαλλου δέρατος: Θησαυροί της αρχαίας Κολχίδας (2009)

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Οσελότος

87 views.