Μαρία Σαρρή

Μαρία Σαρρή-Μπελλέ

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Σαρρή γεννήθηκε στη Χίο.
Οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες και η αγάπη για τη ζωγραφική, την μάγεψαν πολύ νωρίς. Υπηρετεί τη ζωγραφική σαν ιέρεια, κι αυτό αποτελεί για κείνη τρόπο ζωής. Κοπιάζει ψάχνοντας ασταμάτητα δημιουργώντας καινούργια μονοπάτια. Έχει πραγματοποιήσει δεκαεπτά ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έργα της κοσμούν αεροδρόμια και τουριστικά γραφεία της Ευρώπης. Ακόμα στολίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πρωθυπουργικό Γραφείο, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Πολλές φορές παρουσιάστηκε η δουλειά της από τα Μ.Μ.Ε. σε διάφορες χώρες, όπως: Αυστραλία, Η.Π.Α., Κύπρο, και φυσικά στην Ελλάδα. Εργάζεται ως καθηγήτρια ζωγραφικής. Το Σεπτέμβρίο του 1999 τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο για την προσφορά της στην Τέχνη, στη 2η Πνευματική Ολυμπιάδα, που διοργάνωσε η Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων “Μελίνα Μερκούρη” στην Αθήνα. Το Μάρτιο του 2000 τιμήθηκε με 1ο βραβείο και χρυσό μετάλλιο σε διαγωνισμό με θέμα “Προσωπικότητες του Αιώνα”, κατά την εκδήλωση “Παναθήναια 2000”, ενώ παράλληλα βραβεύτηκε για το ποιητικό της έργο στην “15η Γιορτή των Ποιητών” από την Επιτροπή Λογοτεχνών “Η Θεά Αθήνα” με 2ο βραβείο και αργυρό μετάλλιο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Επίσης το Μάιο του 2000 βραβεύτηκε από την “Academia Ferdinandrea” Catania Ιταλίας, με το βραβείο “Oscar 2000” και το Νοέμβριο με 1ο βραβείο “Giovanni Gronhi” στον 14ο Διεθνή Διαγωνισμό ποίησης – ζωγραφικής από την “Accademia Pontedera” Pisa Ιταλίας. Ακόμα το Νοέμβριο του 2000 τιμήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πνευματικό Κέντρο Δελφών με 2ο βραβείο ζωγραφικής – ποίησης από τις Δελφικές Αμφικτιονίες. Και το 2001 με 2ο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό ποίησης στο Γιοχάνεσμπουργκ της Αφρικής. Από το 2002 ως το 2007 συνεργάστηκε με την εφημερίδα “Καθημερινή” ως εικονογράφος για τα περιοδικά “Popular Science”, “ΟΙΚΟ”, και “Κ”. Έχει ακόμα συνεργαστεί με διαφημιστικές εταιρείες στα πεδία της ενδυματολογίας, των σκηνικών και της ζωγραφικής για σκηνικά, ενώ από το 2005 και έπειτα ασχολείται και με το σχεδιασμό, την εικαστική επιμέλεια και την ψηφιακή επεξεργασία τρισδιάστατων χαρτών. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ασχολείται με την δημιουργική αναπαλαίωση επίπλων με ιδιαίτερα πρωτότυπα και καλαίσθητα αποτελέσματα.
Μυθιστορήματα
Όλα… Στιγμές (2016), Οσελότος

Παιδική λογοτεχνία
Ολυμπιάδα των ζώων
Όνειρο από μαστίχα
Με τα μάτια των παιδιών, Σαρρή, Μαρία Ι.
O κορωνοïούλης (2022), Καμπύλη

Συλλογικά έργα
Ζωγραφικής έργα, ψυχής ίχνη (2001), Σαρρή, Μαρία Ι.

Μεταφράσεις
Darejan Kacharava, Από τη χώρα του χρυσόμαλλου δέρατος: Θησαυροί της αρχαίας Κολχίδας (2009), Μουσείο Μπενάκη

O κορωνοïούλης – Μαρία Σαρρή-Μπελλέ

O κορωνοïούλης


Σε μια όμορφη χώρα ζούσε ένας βασιλιάς με την αγαπημένη του γυναίκα, που γέννησε ένα χαριτωμένο αγοράκι. Οι Μοίρες χάρισαν στο παιδί μια χρυσή κορώνα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να τη βγάλει ποτέ από το κεφάλι του,
γιατί θα αρρώσταινε αυτός κι ο λαός του. Το παιδί έγινε σπουδαίος βασιλιάς.
Μέχρι που δύο ποντικοί άρπαξαν την κορώνα και όλοι αρρώστησαν.
Μια μέρα δύο παιδιά φτάνουν σε μια σπηλιά και τι να δουν…
Τι βρήκαν τα παιδιά;
Τι να έγινε ο βασιλιάς;

Ο «ΚΟΡΩΝΟΪΟΥΛΗΣ» είναι ένα επίκαιρο παραμύθι, γραμμένο σε στίχους, που θα μείνει στις καρδιές των παιδιών, θυμίζοντάς τους την πρωτοφανή περιπέτεια που βίωσε η ανθρωπότητα.

Εικονογράφηση: Άννα Σαρρή

Παιδική λογοτεχνία, Καμπύλη, 52 σελ.

Όλα… Στιγμές – Μαρία Σαρρή

Όλα... Στιγμές


Ποιος κανονίζει τις ζωές των ανθρώπων; Τι είναι αυτό που οδηγεί τις πράξεις τους; Λογική; Συναίσθημα; Συμφέρον; Ανάγκες; Αντίδραση; Κοινωνικοί κανόνες και “πρέπει”; Κάτι άλλο; Όλα αυτά μαζί; Καθένα ξεχωριστά “κατά περίπτωση”; Ποιος είναι ο ρόλος της μοίρας; Επιβάλλει τις συμπεριφορές; Αφήνει δυνατότητες επιλογής;
Ύστερα από 20 χρόνια, η Φανή συναντά τη Χαρά, την καλύτερη φίλη της από την εποχή των σπουδών της… Από αυτή τη συνάντηση, αρχίζει να τυλίγεται ένα κουβάρι που μέσα σ’ αυτό μπλέκονται οι ήρωες, καθώς η μοίρα “κεντά” στην ζωή τους το πεπρωμένο τους.
Το βιβλίο εξιστορεί έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Μέσα από αυτό το συνηθισμένο για τη ζωή φαινόμενο, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει κάτι πολύ βαθύτερο. Θα δει τις δυνάμεις που “έκρυβαν” οι αποφάσεις της στιγμής για τους βασικούς ήρωες, τη Χαρά και τον Αντρέα, και πώς αυτές σημάδεψαν τη ζωή τους.
Στο τέλος, όταν θα έχει ξετυλιχτεί το κουβάρι, ο αναγνώστης θα νιώσει την ανάγκη να ψάξει τις στιγμές και τις δυνάμεις του στο “κέντημα” της δικής του ζωής.

Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2016, 168 σελ.

Με τα μάτια των παιδιών – Μαρία Καρακωνσταντή-Σαρρή

Με τα μάτια των παιδιών


Η Μαρία Σαρρή ζωγράφος, συγγραφέας, ποιήτρια, ασταμάτητα δημιουργεί και εκπλήσσει με το αστείρευτο ταλέντο της. Τελευταία της δημιουργία η ποιητική συλλογή που παρουσιάζεται στο ανά χείρας βιβλίο. Καλλιτέχνης η Μαρία Σαρρή μα πάνω απ’ όλα μητέρα και δασκάλα. Η επαφή της με τα παιδιά της δίνει τη δυνατότητα να κατανοεί καλύτερα την παιδική σκέψη, τα όνειρα, τα σχέδια μα και τις πράξεις των παιδιών. Φέρνει τον εαυτό της στη θέση τους, βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους, σκέπτεται και ερμηνεύει τον κόσμο που τα περιβάλλει. Έτσι σ’ αυτήν την τελευταία ποιητική δημιουργία έρχεται στη θέση μικρών παιδιών και σχολιάζει, σατιρίζει, κοροϊδεύει τις πράξεις και τις αντιδράσεις των ενηλίκων όπως ακριβώς φαντάζεται ότι κάνουν τα παιδιά. Μιλάει με τη γλώσσα τους και ερμηνεύει με τη σκέψη τους προσαρμοσμένη στη σημερινή πραγματικότητα.
Σε απλή κατανοητή γλώσσα χωρίς αλληγορίες και κρυμμένα μυστικά μηνύματα απευθύνεται στα παιδιά με έναν τρόπο αρκετά απλό και διασκεδαστικό, αλλά και οι ενήλικοι που θα το διαβάσουν σίγουρα θα ανακαλύψουν κάτι που τους θυμίζει τα παιδικά τους χρόνια και ίσως τους βοηθήσει να προσεγγίσουν και να κατανοήσουν αρκετές παιδικές αντιδράσεις.
Είναι το τρίτο βιβλίο της Μαρίας Σαρρή για παιδιά, μετά την “Ολυμπιάδα των ζώων” και το “Όνειρο από μαστίχα” που η Μαρία Σαρρή διασκευάζει για την παιδική θεατρική σκηνή και παρουσιάζεται από την παιδική θεατρική ομάδα των Μουσικών Παιχνιδιών του Παγχιακού Ομίλου Μουσικής Παιδείας “Η Αρμονία”. Ελπίζουμε σε καλή συνέχεια.
Γεωργία Δ. Μάντικα
Πρόεδρος Παγχιακού Ομίλου
Μουσικής Παιδείας “Η Αρμόνια”

Εικονογράφος: Νίκος Γιαννακουδάκης

Παιδική λογοτεχνία, Σαρρή, Μαρία Ι., 28 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος, Καμπύλη