Μαρία Σαββάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Σαββάκη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Είναι γιατρός και ψυχογλωσσολόγος. Σπούδασε ιατρική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές της στην Βοστώνη και στο Κέιμπριτζ. Έζησε και εργάστηκε στην Κρήτη. Σήμερα ζει στην Αθήνα.

Ταξίδια με τον λύκο μου – Μαρία Σαββάκη
Οι λογοτεχνικές επαναστάσεις του 20ού αιώνα και οι θεωρίες που τις ακολούθησαν, παρήγαγαν πολλά θραύσματα από την αποδόμηση των γνωστών μορφών του γραπτού λόγου. Μια μορφή σύνθεσής τους, είναι η ποιητική πρόζα που απ’ ότι φαίνεται ταιριάζει πολύ καλά με την μικρή φόρμα.

Στα “Ταξίδια με το λύκο μου”, οι μονόλογοι προς/από ένα λύκο, σε έναν φαντασιακό/πραγματικό συνεπιβάτη, συνθέτουν και περιγράφουν τα πάθη των ανθρώπων. Την αγωνία για τις σχέσεις μας με το χρόνο, τον μύθο τη φύση, τον χώρο την επιθυμία ή την ανάγκη..

Η ποιητική πρόζα της Μαρίας Σαββάκη αποτελεί ένα παλίμψηστο γλώσσας, ιδεών, εμπειριών και συναισθημάτων, νεωτερικό και όμως ιδιαίτερα συγκινητικό… κόσμου

Ποίηση, Μελάνι, 2014, 52 σελ.

Σε χρόνους δύο – Μαρία Σαββάκη
Η ποιητική συλλογή της Μαρίας Σαββάκη με τίτλο “Σε χρόνους δύο” με έναν λυρικό και συνάμα σουρεαλιστικό τρόπο συνθέτει ποίηση και ποιητική πρόζα και ακουμπάει σε πολλές ανθρώπινες πραγματικότητες, μικρότερες ή μεγαλύτερες εκφράσεις του άγους, της χαράς ή της σκέψης.
Με αναγνωρίσιμη γραφή και διατρητικό μάτι συνθέτει ποιητικά την αρχαία σύνδεση φυσικών, ψυχικών αλλά και πολιτισμικών φαινομένων αποπνέοντας ευθέως ή υπαινικτικά μια συγκινητική ελληνικότητα.

Ποίηση, Μελάνι, 2015, 68 σελ.

Καθρέφτες και άλλα μικρά κείμενα – Μαρία Σαββάκη
Είδα και μικρότερους καθρέφτες -κατασκευασμένα θραύσματα της ανθρώπινης παρατήρησης- ακουμπισμένους παντού, στους τοίχους, σε παραμύθια, σε μικρές αποσκευές, ειλικρινείς, ανειλικρινείς, ανάλογα την επιθυμία του εικονιζόμενου. Σκωπτικοί και ερωτηματικοί όπως του Μαγκρίτ, αδύναμοι και σκουριασμένοι σε τοίχους παλιών καφενείων, θρασείς και απειλητικοί σε τόπους περίοπτους. Με περίτεχνα πλαίσια της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, ιδρωμένοι από αγωνίες, καθρέφτες που αποθήκευσαν σκιές, που μπόρεσαν να δείξουν πολλές πραγματικότητες, που είδαν μια βιολέτα να πεθαίνει και κράτησαν μια γεύση από μωβ. Καθρέφτες που πρόδωσαν, που ειδοποίησαν, που απομόνωσαν μικρές συνθήκες, που σηματοδότησαν την έναρξη ερώτων, τις γεωγραφίες των ρυτίδων, την απόσταση ανάμεσα σε επιθυμίες.

Παντού μέσα στην όραση, την πύλη όλων των αισθήσεων, από τότε που ο άνθρωπος κατάλαβε τον αντικατοπτρισμό και θέλησε να τον τιθασεύσει.

Ποίηση, Μελάνι, 2017, 96 σελ.

Ποίηση
Ταξίδια με τον λύκο μου (2014), Μελάνι
Σε χρόνους δύο (2015), Μελάνι
Καθρέφτες και άλλα μικρά κείμενα (2017), Μελάνι

Συλλογικά έργα
Ιστορίες στα όρια (2015), Παράξενες Μέρες

Πηγές: Biblionet, Μελάνι