Μαρία Σκαμάγκα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Σκαμάγκα σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Deree College και Νεότερες Ελληνικές Σπουδές (Master’s) στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Διηγήματα
Ιστορίες χωρίς ήρωες (2003), Μίνωας

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο σκύλος ο Κάρλος (2016), Μεταίχμιο

Συλλογικά έργα
Πτυχές του εμφυλίου πολέμου 1946-1949 (2000), Φιλίστωρ
Πρώτη γραφή (2001), Μίνωας
Θρυμματισμένος πλανήτης (2004), Μίνωας

Ο σκύλος ο Κάρλος – Μαρία Σκαμάγκα
Ο σκύλος Κάρλος, ένα σπάνιο αλλά μοναχικό παιχνίδι, θα ταξιδέψει αναπάντεχα από το προνομιούχο αθηναϊκό του προάστιο ως την αγκαλιά ενός παιδιού από έναν τόπο μακρινό. Η ιστορία της συνάντησής τους είναι ένα τρυφερό παραμύθι για την τύχη που η ζωή επιφυλάσσει στις προσδοκίες μας, μικρές και μεγάλες, για την ανατροπή, την περιπλάνηση, γι’ αυτά που χάνουμε, αλλά, κυρίως, για όσα θαυμαστά βρίσκουμε όταν νομίζουμε πως όλα έχουν χαθεί.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Μεταίχμιο, 2016, 56 σελ.

Ιστορίες χωρίς ήρωες – Μαρία Σκαμάγκα
Στα διηγήματα της Μαρίας Σκαμάγκα η Ιστορία εκδηλώνεται ως μια διακριτική προσπάθεια διαστολής της ατομικής μνήμης. Η πεζογράφος έχει την ανάγκη να προεκτείνει τις σφηνωμένες στο παρόν ζωές των ηρώων της μέσα από τραγικά συμβάντα της νεότερης ιστορίας του τόπου.
Οι χαρακτήρες της συζητάνε για τα Δεκεμβριανά (που δε γνώρισαν) όπως εξομολογούνται τους αδιέξοδους έρωτές τους (που φοβούνται να βιώσουν). Οι πρωταγωνιστές της συλλογής Ιστορίες χωρίς ήρωες συχνά φλυαρούν περί πολιτικής, φεμινισμού και λογοτεχνίας. Σωπαίνουν μόνο όταν επιστρέφουν στην οικογενειακή εστία. Εκεί καταφεύγουν όταν κουράζονται από τα σαρκικά και τα ιδεολογικά τους καμώματα. Το πρόσωπο που αφηγείται και το πρόσωπο που δρα συχνά ταυτίζονται. Αυτός ο δεσμός προσδίδει στη γλώσσα μια ενδιαφέρουσα οικειότητα, φωτίζοντας ακόμα και τα πλέον αρνητικά αισθήματα μ’ ένα φως θαλπωρής.

Eπιμέλεια σειράς: Μισέλ Φάις

Διηγήματα, Μίνωας, 2003, 122 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μίνωας, Μεταίχμιο

Please wait...