Μαρία Στεφάνου

Μαρία Στεφάνου (1994)

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Στεφάνου γεννήθηκε το 1994 στη Σύμη, όπου και μεγάλωσε.
Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 2017, και σήμερα διατηρεί δικηγορικό γραφείο. Από τα πρώτα σχολικά χρόνια ανακάλυψε τη μεγάλη αγάπη της για τη συγγραφή, έχει συμμετάσχει σε συλλογές διηγημάτων, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη μουσική και το τραγούδι. Μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και αγαπά να ταξιδεύει και να γνωρίζει νέους πολιτισμούς. Το “Όσα κατάφεραν να ανθίσουν” είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, για το οποίο έχει αντλήσει έμπνευση από το νησί της.
Μυθιστορήματα
Όσα κατάφεραν να ανθίσουν (2023), Ψυχογιός

Όσα κατάφεραν να ανθίσουν – Μαρία Στεφάνου

Όσα κατάφεραν


Τελικά μετά από τόσες χαρές και τόσες λύπες, τόσα όμορφα και τόσα άσχημα, τόσα σκαμπανεβάσματα στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τις προτεραιότητες που θέτουμε, τι αφήνουμε πίσω μας; Ποια μικρή αλλαγή μπορεί να φέρει το πέρασμά μας από τον μικροσκοπικό μας πλανήτη, που στεγάζει αδιαμαρτύρητα τις ταραχώδεις ζωές μας;
Η Μαρίνα αφηγείται την ιστορία της ένα απομεσήμερο, που μια πρόωρη βροχή έφερε σκοτάδι στην πόλη. Πίσω στο νησί, ένας κύκλος που δε λέει να κλείσει την κρατά δέσμια, ενώ γύρω της χορεύουν ο χώρος και ο χρόνος, γυρίζοντας ξανά και ξανά στο ίδιο σημείο. Η αμυγδαλιά στον κήπο του πατρικού της που μένει στέρεη, σαν να ’ναι το κέντρο εκείνου του κύκλου, το κέντρο ενός δικού της σύμπαντος, ανθίζει τον χειμώνα και μαραίνεται αντιδραστικά το καλοκαίρι.
Από τα παιδικά τραύματα μέχρι τη δύσκολη ενηλικίωση, από τη Χούντα μέχρι την ανατολή της νέας χιλιετίας, από τη Σύμη μέχρι την ελληνική πρωτεύουσα, κάθε σχέση και κάθε συναίσθημα θα δοκιμαστούν υπό αντίξοες συνθήκες. Θα βιώσουν αποστάσεις, απώλειες και βαρυχειμωνιές.
Κι ό,τι καταφέρει ν’ ανθίσει τον Γενάρη ξέρεις ότι θ’ ανθίζει πάντα…

Μυθιστόρημα, Ψυχογιός, 2023, 496 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ψυχογιός