Μαρία Στυλιανού

Ελληνες λογοτέχνες Κύπρος
Η Μαρία Στυλιανού γεννήθηκε στη Λεμεσό.
Έχει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Μάρκετινγκ και στις Δημόσιες Σχέσεις. Σπούδασε Λογοτεχνία και συγγραφή σεναρίου και είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων και αρκετών θεατρικών έργων. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά και διδάσκει το μάθημα της Δημιουργικής γραφής στο Εργαστήρι της. Η αγάπη της για τις ξένες γλώσσες, τη μουσική και τη συγγραφή βιβλίων ξεκίνησε από τα παιδικά χρόνια. Κάνει το μεγάλο βήμα γύρω στα τριάντα της, εκδίδοντας το πρώτο της μυθιστόρημα που βασίζεται σε προσωπικά της βιώματα. Τίτλος: “Με λένε Νάσια”. Αυτή η κατάθεση ψυχής την ολοκληρώνει, την ισορροπεί, ωριμάζοντας την ακόμα περισσότερο. Ο έρωτας για τη λογοτεχνία μεγαλώνει όλο και πιο πολύ, ώσπου αποφασίζει να εκδώσει και το δεύτερο της μυθιστόρημα. Μια αληθινή ιστορία αγάπης σύγχρονη, καθημερινή. Τίτλος: “46 Λεπτά στον ωκεανό της αγάπης μας”. Το τρίτο της μυθιστόρημα βασισμένο στην προσωπική ιστορία μιας φίλης της έχει τίτλο “Όταν οι άγγελοι εκδικούνται”. Τον Απρίλη του 2009 δημιούργησε τις “Αναζητήσεις”, ένα εκδοτικό οίκο που στοχεύει στην εδραίωση της πεποίθησης πως η ουσία δε βρίσκεται στους αριθμούς αλλά στην ποιότητα και στην ξεχωριστή συνεισφορά του κάθε εκδιδόμενου βιβλίου. Τα βιβλία των εκδόσεων “Αναζητήσεις” απευθύνονται σε αναγνώστες που ξέρουν τι θέλουν. Στόχος η περαιτέρω εδραίωση του εκδοτικού οίκου και η γνωριμία των αναγνωστών με αξιόλογους Κύπριους συγγραφείς, τους οποίους οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν.
Μυθιστορήματα
Όταν οι άγγελοι εκδικούνται (2009), Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις
Κασσάνδρα (2013), Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις

Κασσάνδρα – Μαρία Στυλιανού
Άρχισε να φωτογραφίζει βιαστικά όλα τα τεκμήρια. Ο φακός αποτύπωνε επιτέλους απτά τεκμήρια, η ομίχλη που κάλυπτε με μυστήριο τα πράγματα άρχισε πια να διαλύεται, ενώ στην άκρη του τούνελ αυτής της ιστορίας διαφαινόταν αμυδρά κάποιο φως. Γύρισε βιαστικά πίσω κι άρχισε να ψάχνει στη βιβλιοθήκη. Ο θόρυβος του νερού στη ντουζιέρα εξακολουθούσε ν’ ακούγεται. Είχε ακόμα μερικά λεπτά στη διάθεσή της, συνέχισε να ψάχνει βιαστικά. Πήρε στα χέρια της ένα περίεργο έργο τέχνης που υπήρχε στο απάνω ράφι και άρχισε να το επεξεργάζεται. Παρίστανε ένα αντρικό κεφάλι ξουρισμένο γουλί, κατασκευασμένο με λεπτό μεταλλικό έλασμα όπου στη θέση των αυτιών φύτρωναν δυο κεραίες τηλεόρασης. Αποτελείτο προφανώς από δύο ασυγκόλλητα κομμάτια που ενώνονταν περίτεχνα στη μέση έτσι που να φαίνεται ένα αδιαίρετο σύνολο. Ωστόσο μια λεπτή ανεπαίσθητη περιμετρική γραμμούλα κίνησε την υποψία της παρατηρητικής κοπέλας.
Η περιέργειά της ανέβηκε κατακόρυφα όταν αντιλήφθηκε ότι στην κοιλότητά του μέσα, κάτι υπήρχε. Μ’ ένα μικρό τράβηγμα το κεφάλι χωρίστηκε στα δυο, αφήνοντας ένα σωρό χαρτιά να πέσουν και να διασκορπίζονται στο πάτωμα. Η Κασσάνδρα βάλθηκε να τα μαζεύει βιαστικά ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο περιεχόμενό τους, η ώρα εξαντλείτο δραματικά και ο καθηγητής όπου να ’ναι θα την έπιανε στα πράσα. Απ’ όλα πιο πολύ την προσοχή της τράβηξαν μερικές επιστολές των οποίων το περιεχόμενο δεν είχε την πολυτέλεια εκείνες τις στιγμές να διαβάσει καθώς και μια προκήρυξη που διάβασε στα γρήγορα. Αναφερόταν απ’ ό,τι πρόλαβε να δει στην αποφασιστικότητα για διαρκή ένοπλη πάλη ενάντια στο διεθνές κεφάλαιο και την άγρια εκμετάλλευση του λαού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την δολοφονία του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που έγινε στη Μαδρίτη πριν ένα χρόνο. Η Κασσάνδρα με γρήγορες κινήσεις φωτογράφισε κάθε εύρημα.

Μυθιστόρημα, Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις, 2013, 276 σελ.

Όταν οι άγγελοι εκδικούνται – Μαρία Στυλιανού
Παράξενη που είναι εοτύτη η ζωή καμιά φορά! Φτάνει ένα και μόνο γεγονός για να σε κάνει ν’ αλλάξεις οριστικά. Σε πάει η ίδια σε κάποια κακοτράχαλα μονοπάτια που ποτέ δεν φαντάστηκες πως θα περάσεις. Σκληραίνει κάποτε το πετσί της καρδιάς σου, γεμίζει η φαρέτρα, οπλίζεσαι με θάρρος και βγαίνεις πεισμωμένος σ’ αυτή τη ζούγκλα που λέγεται κοινωνία, να δοκιμάσεις τις πιθανότητες σου στην επιβίωση.

Μυθιστόρημα, Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις, 2009, 320 σελ.

Πηγές: Biblionet, Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις