Μαρία Στύλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Στύλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Είναι μια από τις πιο γνώριμες κι αγαπητές, φωνές της πόλης από το 1988 που ξεκίνησε το ραδιοφωνικό της ταξίδι στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και μετέπειτα στο “Ράδιο Ερωτικός”. Στο ταξίδι αυτό που κρατά περισσότερα από 25 χρόνια γνώρισε αυτούς που αποκαλεί Αγίους των Υπογείων. Μαζί με αυτήν τους γνώρισαν και οι ακροατές της ακούγοντας τις ιστορίες που μοιράστηκαν εκείνοι μαζί της. Το 1995 δούλεψε στην ΕΤ3 στην ομάδα παραγωγής της εκπομπής “Φιλικά και θηλυκά”. Το 1996 συνεχίσε στην ΩΜΕΓΑ TV στην παραγωγή και παρουσίαση τηλεοπτικού magazino και στην παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων. Τώρα αρθογραφεί στη ThessNews.
Αφηγήσεις
Να σε χαζεύω… (2014), Ζήτη
… Και μετά έφυγες (2017), Ζήτη

… Και μετά έφυγες – Μαρία Στύλου
Τράβηξες μία τελευταία ρουφηξιά απ’ το τσιγάρο
Το πέταξες κάτω
Το πάτησες να σβήσει
Κι έφυγες…
Όπως πετάμε κάθε τι που έχει “τελειώσει”
Λέξεις… φράσεις… σχέσεις
Κάτι πήγες να ψελλίσεις, αλλά δεν σ’ άφησα
Οι λιποτάκτες ψελλίζουν κι εγώ δεν ήθελα να σε δω έτσι
…και μετά έφυγες
Χωρίς ούτε μία προειδοποίηση, ένα μήνυμα
Χωρίς ούτε καν μία ταμπελίτσα που να λέει:
“ΠΡΟΣΟΧΗ! Σχέση ζωής με ημερομηνία λήξης”
…και μετά έφυγες
Και δεν άφησες ούτε καν τον ήχο του γέλιου σου
Αυτό το γέλιο που μ’ έκανε να λέω αστεία
έτσι απλά για να τ’ ακούω
…και μετά έφυγες

Αφηγήσεις, Ζήτη, 2017, 224 σελ.

Να σε χαζεύω… – Μαρία Στύλου
… Πόσο θα ‘θελα τώρα να φεύγαμε μαζί. Εσύ να οδηγείς κι εγώ να σε χαζεύω. Να είσαι προσηλωμένος στον δρόμο κι εγώ τεμπέλικα να μισοκλείνω τα μάτια μου και να σε σκανάρω από πάνω μέχρι κάτω. Το πρόσωπό σου, το προφίλ σου, τα χείλη σου και από τα χείλη σου να γκρεμίζομαι στο στήθος σου. Να γυρνάς, να με κοιτάς για δευτερόλεπτα και να αναρωτιέσαι τι σκέφτομαι.
Και μετά θα μπορώ να κλείσω τα μάτια μου χωρίς καμία έγνοια γιατί θα σ’ έχω πλάι μου και θα έχω μάθει όλες εκείνες τις απαντήσεις που θέλω να μάθω. Και δε θα πονάω ούτε θα φοβάμαι γιατί θα σ’ έχω πλάι μου.

“Να σε χαζεύω”, θα μπορούσε να είναι ένα άλμπουμ με στιγμιότυπα από αυτό το ταξίδι. Μια συλλογή από μικρές προσωπικές ιστορίες που αν τις αθροίσει κάποιος θαρρείς πως θα διαβάσει ή μάλλον καλύτερα, θα ακούσει την ιστορία μιας πόλης. Οι αναγνώστες του θα αναγνωρίσουν στις ιστορίες αυτές σημεία της πόλης, γεγονότα, πρόσωπα γνωστά και πρόσωπα που θα άξιζε να γνωρίσουν. Ίσως μάλιστα σε κάποια από αυτές αναγνωρίσουν και τον εαυτό τους.

Αφηγήσεις, Ζήτη, 2014, 168 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ζήτη