Μαρία Συλαϊδή

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Συλαϊδή μεγάλωσε στα Λεχαινά Ηλείας και ζει στην Αθήνα.
Από μικρό παιδί έλεγε ιστορίες και παραμύθια την ώρα των διαλειμμάτων στους συμμαθητές της, με ήρωες που η ίδια δημιουργούσε.
Η συγγραφή ήρθε στη ζωή της με έναν απρόσμενο τρόπο τη στιγμή που χρειαζόταν τη μαγεία των παραμυθιών περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Γι’ αυτήν η συγγραφή είναι ένα όμορφο ταξίδι. Γράφει για να μπορεί να δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στον κόσμο της πραγματικότητας και τον κόσμο της φαντασίας, καθώς πιστεύει ότι αυτές οι γέφυρες συνδέονται μεταξύ τους με μια χρυσή κλωστή που αν μπορέσεις να την ακολουθήσεις τότε η μαγεία δεν θα σε εγκαταλείψει ποτέ. Αυτή τη μαγεία την ονομάζει ελπίδα. Με ένα μαγικό τρόπο μετατρέπει τους αντιήρωες σε ήρωες. Παρακολούθησε μαθήματα ανάγνωσης και γραφής Παραμυθιού, καθώς και αρχές Λογοτεχνίας στο Tabula Rasa και ανάγνωση και γραφή πεζογραφίας στο ΕΚΠΑ. Συμμετείχε σε συλλογικά παραμύθια που έχουν εκδοθεί. Διηγήματα και παραμύθια της έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς και παράλληλα γράφει και μοιράζεται ιστορίες flash fiction για τη σελίδα 121 words.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Σαμπίν (2021), Εκδόσεις Κέφαλος
Εγώ και ο εξωγήινος εαυτός μου (2022), Διάνοια
Το σεντούκι των ευχών (2022), Διάνοια
Το μυστικό των επτά θαλασσών (2023), Διάνοια

Το μυστικό των επτά θαλασσών – Μαρία Συλαϊδή

Το μυστικό


Η Αμφιτρίτη είναι μια δεκαεξάχρονη, η οποία μόλις εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό νησί μαζί με την οικογένειά της, εξαιτίας της δουλειάς του πατέρα της. Αυτή η αλλαγή δεν της αρέσει, καθώς πιστεύει ότι το νησί τη μισεί. Οι γονείς της όμως πιστεύουν ότι οι περίεργοι νησιώτες θα τους καλοδεχτούν, αν περάσουν χρόνο μαζί τους σε κοινές δραστηριότητες. Έτσι, ένα κυριακάτικο πρωινό αποφασίζουν να μπουν μαζί με κάποιους κατοίκους στο καράβι του Καπετάν Μπουνάτσα, για να θαυμάσουν την ομορφιά του τόπου. Αυτή η ανοιξιάτικη εξόρμηση κάθε άλλο παρά βαρετή θα είναι. Στην πρώτη γνωριμία της με τον Καπετάν Μπουνάτσα, χτυπάει ένα καμπανάκι μέσα στο κεφάλι της Αμφιτρίτης. Αυτός ο παράξενος καπετάνιος, που μοιάζει περισσότερο με πειρατή, θα τη σύρει σε μια πρωτόγνωρη περιπέτεια που δεν μπορεί να φανταστεί. Το ένστικτο του ντετέκτιβ θα την οδηγήσει σε ζωντανούς μύθους, απέθαντους πειρατές, τέρατα της θάλασσας και ένα μυστικό που πρέπει να ανακαλύψει.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Διάνοια, 2023, 164 σελ.

Το σεντούκι των ευχών – Μαρία Συλαϊδή

Το σεντούκι


Επιτέλους, έχει φτάσει εκείνη η πολυπόθητη στιγμή των Χριστουγέννων, όπου μικροί και μεγάλοι στολίζουν το δέντρο με χαρά. Ο Ορέστης κοιτάζει την οικογένειά του από μακριά, μα δεν τολμάει να βρεθεί ανάμεσά τους. Μια λύπη έχει φωλιάσει μέσα του. Προσπαθεί, όπως κάθε χρόνο, να απασχολήσει το μυαλό και το βλέμμα του με κάτι άλλο για να μην τους κοιτάζει, όμως, φέτος κάτι έχει αλλάξει. Η ατμόσφαιρα δεν είναι η ίδια. Το νιώθει και αυτό του προκαλεί φόβο. Προσπαθεί να αποδιώξει το βλέμμα του για ακόμα μια φορά, αλλά δεν τα καταφέρνει. Κάτι από το παρελθόν έχει γυρίσει πίσω. Περιφέρεται στο στολισμένο σπίτι που φέρνει αναμνήσεις. Νιώθει την καρδιά μέσα στο στήθος του να σφυροκοπά σε κάθε χτύπο. Ήταν μια αχτίδα χαράς που αρνιόταν να δει. Παίρνει μια βαθιά ανάσα, σφιχταγκαλιάζει τις ρόδες του αμαξιδίου του για να φύγει γρήγορα από εκεί, αλλά τελικά το μετανιώνει. Κοιτάζει γύρω του ξανά. Κάτι τον κρατάει πίσω. Ήταν κάτι που του είχε λείψει όλα αυτά τα χρόνια.

Παιδική λογοτεχνία, Διάνοια, 2022, 40 σελ.

Εγώ και ο εξωγήινος εαυτός μου – Μαρία Συλαϊδή

Εγώ και


Πρόκειται για μια παιδική ιστορία της Μελένιας, που ξεκινάει όταν γίνεται πέντε χρονών και συγκεκριμένα λίγο πριν πάει στο νηπιαγωγείο. Όπως όλα τα παιδάκια της ηλικίας της είναι λίγο ατίθαση, λίγο ξεροκέφαλη και συχνά κάνει αρκετές αταξίες. Η μητέρα της που συχνά προσπαθεί να της υπενθυμίζει ποιο είναι το σωστό και τους τρόπους καλής συμπεριφοράς, συνεχώς αποτυγχάνει. Έτσι, ένα ωραίο πρωινό και μετά από σκέψη αποφασίζει να μάθει τρόπους καλής συμπεριφοράς στην κόρη της με μια περίεργη μέθοδο.

Παιδική λογοτεχνία, Διάνοια, 2022, 60 σελ.

Σαμπίν – Μαρία Συλαϊδή

ΣαμπίνΜια μάγισσα χωρίς μαγεία


Μια φορά και έναν καιρό, στο βασίλειο της γης οι μάγοι ζούσαν κρυμμένοι από τα μάτια των ανθρώπων πίσω από το προστατευτικό τοίχος που είχαν δημιουργήσει. Μέσα σ΄ αυτή τη φυλή, υπήρχε ένα μικρό κορίτσι. Ένα παράξενο παιδί που το έλεγαν Σαμπίν. Το πεπρωμένο της είναι να ακολουθήσει το δρόμο της μαγείας, όπως έκανε και ο αρχηγός της φυλής, ο πατέρας της. Τι θα συνέβαινε όμως, αν το όνειρό της ήταν διαφορετικό; Τι θα συμβεί όταν απαρνηθεί τη μοίρα της μάγισσας, τη στιγμή που το αρχαιότερο κακό επιστρέφει για ν΄ αφανίσει τους μάγους; Θα καταφέρει να αποχαιρετήσει το όνειρό της ή η μοίρα της επιφυλάσσει μια έκπληξη που δεν θα μπορούσε να σκεφτεί;

Εικονογράφηση: Giana Chris

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Κέφαλος, 2021, 56 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κέφαλος, Διάνοια