Μαρία Τουλ

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Τουλ γεννήθηκε στην Αθήνα.
Τελείωσε το σχολείο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και κατόπιν σπούδασε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε κατέχοντας δύο πτυχία. Από πολύ μικρή ηλικία, έτρεφε ζωηρό ενδιαφέρον για τη ζωγραφική, τη μουσική και -κυρίως- τη λογοτεχνία. Οι συνεχείς μετακινήσεις στο εξωτερικό της έδωσαν την ευκαιρία να θαυμάσει σπουδαία καλλιτεχνήματα σε μουσεία της Βιέννης και του Μονάχου και να έρθει σε επαφή με την κλασική μουσική των Μπετόβεν, Σοπέν, Σούμαν και Σούμπερ. Οι εμπειρίες αυτές, σε συνδυασμό με την αγάπη της προς το ελληνικό θαλασσινό τοπίο, της ενέπνευσαν την έντονη ανάγκη της λογοτεχνικής δημιουργίας.
Έχει εκδόσει τις ποιητικές συλλογές: τις “Σκιές” (1988), τα “Νυχτολούλουδα” (1998) και “Δάσος από όνειρα” (2012), ενώ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα “Φως ελπίδας” (2006), “Μοιραία απόφαση” (2008), “Η τελευταία άνοιξη” (2009), “Το απόλυτο σκοτάδι” (2010), “Χάρτινες ψυχές” (2011), “Ο κήπος της” (2011), “Κρυφός δεσμός” (2012), “Μελαγχολικό ξηµέρωµα” (2013), “Στιγµές ευτυχίας (2013) και “Ένα χαµόγελο” (2014) και οι συλλογές διηγημάτων “Χιονισμένα μονοπάτια” (2007) και “Ανήφορος” (2015).
Μυθιστορήματα
Φως ελπίδας (2006), Σιδέρη Μιχάλη
Μοιραία απόφαση (2008), Σιδέρη Μιχάλη
Η τελευταία άνοιξη (2009), Σιδέρη Μιχάλη
Το απόλυτο σκοτάδι (2010), Σιδέρη Μιχάλη
Χάρτινες ψυχές (2011), Σιδέρη Μιχάλη
Ο κήπος της σιωπής (2011), Σιδέρη Μιχάλη
Κρυφός δεσμός (2012), Σιδέρη Μιχάλη
Στιγμές ευτυχίας (2013), Σιδέρη Μιχάλη
Ένα χαμόγελο (2014), Σιδέρη Μιχάλη
Στα σκαλοπάτια της αγνότητας (2016), Σιδέρη Μιχάλη
Μια ανάσα απ’ το όνειρο (2017), Σιδέρη Μιχάλη
Νηνεμία (2021), Μιχάλης Σιδέρης

Νουβέλες
Μελαγχολικό ξημέρωμα (2013), Σιδέρη Μιχάλη

Διηγήματα
Χιονισμένα μονοπάτια (2007), Σιδέρη Μιχάλη
Ανήφορος (2015), Σιδέρη Μιχάλη
Φουσκοδεντριά (2020), Οσελότος

Ποίηση
Σκιές (1988)
Νυχτολούλουδα (1998), Όμβρος
Δάσος από όνειρα (2012)
Πνευματικός κήπος (2018), Οσελότος

Νηνεμία – Μαρία Τουλ

Νηνεμία


Ο Ορέστης, από πολύ μικρή ηλικία ανακαλύπτει την αγάπη του για τη γλυπτική. Οι αυστηροί γονείς του, όμως, έχουν άλλες φιλοδοξίες για τον μοναχογιό τους. Ο ευαίσθητος και ονειροπόλος Ορέστης είναι αποφασισμένος να παλέψει ενάντια στις προκαταλήψεις των γονιών του για να ακολουθήσει το πάθος του. Θα γνωρίσει τον έρωτα στο πρόσωπο της όμορφης Θάλειας και μαζί θα πορευτούν από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Μέχρι να έρθει η αποκάλυψη του φοβερού μυστικού για την κοινή καταγωγή τους που θα τους βυθίσει στην άβυσσο…
Μια ανθρώπινη ιστορία για τα παιχνίδια της μοίρας που οδηγούν τον άνθρωπο στην υπέρβαση των ορίων και τον φέρνουν αντιμέτωπο με τα διλήμματα που εγείρει η ανθρώπινη φύση και η ηθική.

Μυθιστόρημα, Μιχάλης Σιδέρης, 2021, 288 σελ.

Φουσκοδεντριά – Μαρία Τουλ
Ο Μάριος νοίκιασε το ρετιρέ του στο Μικρολίμανο σε κάποιο διπλωμάτη, με νοίκι ιδιαίτερα ψηλό, αφού πρώτα του έκανε δυο-τρεις επισκευές, βάφοντας τους τοίχους με ένα γλυκό κρεμ χρώμα. Πήρε μερικά έπιπλά του στη Νέα Σμύρνη, στο σπίτι της μητέρας του, τα πιο όμορφα δηλαδή, και τα άλλα τα πούλησε. Το ρετιρέ το νοίκιαζε ολοένα, ποτέ δεν θα ξαναπήγαινε να καθίσει εκεί. Το σπίτι αυτό ήταν γρουσούζικο, δεν είδε από τότε που το κατοίκησε ούτε μια μέρα καλή. Όλο στενοχώριες βίωσε εκεί. Γιατί να τον κυνηγούν οι κακοτυχίες; Με τη μητέρα του όμως παρούσα, έπαψε να νιώθει τόσο απογοητευμένος. Μαζί πήγαν εκδρομές και σύντομα ταξίδια, γύρισαν με κάποιο εκδρομικό πούλμαν όλη την Ελλάδα, και με το φέριμποτ από την Πάτρα επισκέφτηκαν την όμορφη Ιταλία. Τον επόμενο χρόνο πήγαν στο Παρίσι όπου και κάθισαν μία ολόκληρη εβδομάδα.
(Απόσπασμα από το κεφάλαιο “Ο Καταδικασμένος”)

Διηγήματα, Οσελότος, 2020, 334 σελ.

Πνευματικός κήπος – Μαρία Τουλ
Καταγάλανος ουρανός
ειρηνικός και θείος
δέντρα πολύχρωμα να σε γλυκοχαϊδεύουν
φιλί ιερό των μυροβόλων λουλουδιών
στα χείλη σου τα υγρά
γύρη χρυσοκίτρινη να σκορπίζει με το αγέρι
δέρμα τριανταφυλλένιο
κορμί σαν κυπαρίσσι
και στην καρδιά σου σκίρτημα ολόβαθο
ναι, τον είδες πάλι μες στο καταμεσήμερο
να ρίχνει σπόρους στην εύφορη γη
να φυτρώσει στάρι πνευματικό
τα μαλλιά του τα ολόξανθα σκίαζαν το ευρύ του μέτωπο
και ύστερα η εικόνα θόλωσε
έγινε ολόμαυρη
μακρινή
και σιγόσβησε το μήνυμα απ’ το υπερπέραν…

Ποίηση, Οσελότος, 2018, 282 σελ.

Μια ανάσα απ’ το όνειρο – Μαρία Τουλ
Ο Άρης, το μοναχοπαίδι εύπορης οικογένειας, βιώνει την απαρχή δύσκολων εμπειριών. Με τον πατέρα του παρόντα αλλά αμέτοχο, με τη μητέρα του βυθισμένη στη δίνη των ψυχολογικών προβλημάτων, ο Άρης έχει μια δύσκολη αποστολή. Να καταφέρει να μεγαλώσει φυσιολογικά.
Ένα ταξίδι από την παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση. Ένα ταξίδι μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου. Μια δύσκολη πορεία. Με έρωτες, πάθη, λάθη, θέλω, πρέπει. Με τη σκιά της αυτοκτονίας να σκεπάζει το πεπρωμένο της οικογένειας.
Ο Άρης, η Λάουρα, η Λιζ, ο Ισίδωρος, η Ρωξάνη.
Ένα πολύχρωμο και ταυτόχρονα σκοτεινό γαϊτανάκι.
Η μοίρα και η βούληση θα σφραγίσουν τις πορείες τους και θα φέρουν τη λύτρωση.

Μυθιστόρημα, Σιδέρη Μιχάλη, 2017, 352 σελ.

Φως ελπίδας

Η σκληρότητα της ζωής σμίγει -κατά παράδοξο τρόπο- τη μοίρα δύο αγνώστων μεταξύ τους νέων ανθρώπων. Το αυστηρό κοινωνικό καθεστώς της εποχής θα δώσει ηθική υπόσταση στην αβίαστη έλξη τους. Η στήριξη που παρέχει ο ένας στον άλλο θα δοκιμαστεί από την καταπίεση, το συναισθηματικό κενό και τις συμβάσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος, που θα τους σπρώξουν σε αντίθετες οδούς· της μάταιης αναζήτησης του ιδανικού άντρα από τη μια πλευρά και της άρνησης του έρωτα -κυρίως στην αγκαλιά μιας γυναίκας- από την άλλη.
Η πάλη και των δύο για ένα καλύτερο αύριο θα τους φέρει πάλι κοντά, αφού στιγματιστούν από εναλλασόμενες απογοητεύσεις, πρωτόγνωρες ερωτικές εμπειρίες, μη αναστρέψιμες απώλειες.
Η ψυχική συντριβή δε θα αργήσει να έρθει. Η πορεία των νέων στο σκληροτράχηλο κόσμο της υλικής, πνευματικής και συναισθηματικής φτώχειας θα συνεχιστεί και στα μονοπάτια της παράνοιας, απ’ όπου δε θα βγούν αλώβητοι…

Χιονισμένα μονοπάτια

Στη συλλογή διηγημάτων “Χιονισμένα μονοπάτια” περιέχονται ιστορίες ανθρώπων ψυχικά βασανισμένων, που, υπό το βάρος μιας ψυχικής ή σωματικής αδυναμίας, αγωνίζονται να επιβιώσουν χάρη στην αγάπη των άλλων.

Μοιραία απόφαση

Η Φαίδρα είναι μια νεαρή και όμορφη κοπέλα που δεν είναι ευχαριστημένη από τη ζωή της, γιατί η Ρεβέκκα, η ιδιόρρυθμη και αυταρχική γιαγιά της, στέκεται εμπόδιο στα όνειρά της υψώνοντας τείχη συνεχώς γύρω της.
Εκείνη ωστόσο, παλεύει με κάθε τρόπο να κερδίσει τα “θέλω” της. Κι όταν έρχεται η κατάλληλη στιγμή, η “στιγμή” του αληθινού έρωτα, πηγαίνει κόντρα στις εντολές και τους συμβιβασμούς και αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια της.
Όμως ξαφνικά όλα αλλάζουν.
Τι αναπάντεχο συμβαίνει και την οδηγεί σε μονοπάτια αδιάβατα, απαγορευμένα; Μήπως είναι το σημάδι της μοίρας που καθορίζει πλέον τη ζωή της ή μήπως το πάθος της που δεν μπορεί εύκολα να κρυφτεί;
Εκείνη όμως έχει τον τελευταίο λόγο… όταν παίρνει τη Μοιραία Απόφαση που ανατρέπει τα δεδομένα…

Η τελευταία άνοιξη

Έχοντας περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια, η Άντα, η ηρωίδα του βιβλίου, βρίσκει καταφύγιο στο Ζακ, που θα τη µάθει να διεκδικεί τα όνειρά της. Όµως, η µοίρα συχνά παίζει σκληρά παιχνίδια και οδηγεί σε απρόσµενες καταστάσεις. Η Άντα πρέπει να συµβιβαστεί ξανά συνάπτοντας ένα γάµο που δεν επιθυµεί.

Το απόλυτο σκοτάδι

Πιστεύετε σε αυτό που λέμε έρωτας με την πρώτη ματιά; Στα στενά σοκάκια της Ναυπάκτου η Ζέτα αντίκρισε για πρώτη φορά τυχαία στο δρόμο τον Ηλία και τα βλέμματά τους διασταυρώθηκαν… για πάντα. Μια στιγμή ήταν αρκετή για να συνειδητοποιήσουν ότι είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο. “Από την πρώτη μέρα που σε είδα, δεν έχω σταματήσει να σε σκέφτομαι…”, της ψιθύρισε γλυκά στ’ αυτί. Η Ζέτα ήξερε πως αυτή η στιγμή θα διαρκούσε για πάντα και πως δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να διαλύσει την ευτυχία της. Η ζωή, όμως, παίζει περίεργα παιχνίδια, είναι μια ατέλειωτη εναλλαγή ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο. Ποτέ δεν ξέρει κανείς τι του επιφυλάσσει η μοίρα…

Χάρτινες ψυχές

Τρεις γενιές αδίστακτων εραστών προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι των χάρτινων ψυχών τους. Διασχίζοντας τα σκοτεινά μονοπάτια της ύπαρξης, παλεύοντας με τους δαίμονες του μυαλού και του σώματος, θα γευτούν, άλλοι νικητές και άλλοι νικημένοι, το δικαίωμα της επιλογής. Ο Αντώνης, η Βιολέτα, η Κατερίνα, η Ναταλία παλεύουν να βρουν την ισορροπία που τόσο τους λείπει. Όλοι θα μπλεχτούν στα δίχτυα της ματαιοδοξίας, της ηδονής αλλά και της αγάπης. Άραγε, η αγάπη αυτή θα παρασύρει στη δίνη της τις χάρτινες ψυχές ή θα τις κάψει αφήνοντας πίσω τις στάχτες του παρελθόντος;

Ο κήπος της σιωπής

Ένας κήπος… Χίλια μυστικά…
Η Άννα, μια νέα και καλοσυνάτη κοπέλα, ζει στη σκιά της αυταρχικής μητέρας της και του ψυχικά ασθενή αδελφού της.
Ο Λουκάς, γιος μιας ανεξάρτητης, μποέμ καλλιτέχνιδας, την ερωτεύεται παράφορα.
Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τους χωρίζουν και να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή;
Η μοίρα δένει τις ζωές των ηρώων της ιστορίας μας και τους οδηγεί σε ένα παράξενο μονοπάτι χαράς, πόνου και προδοσίας…

Κρυφός δεσμός

Η Ράνια από μικρή ήταν ένα παιδί που ζούσε πάντα στο περιθώριο.
Παρ’ όλα τα πλούτη της οικογένειάς της δεν κατάφερε ποτέ να αισθανθεί την αγάπη. Όταν πέθανε ο πατέρας της, η μητέρα της αδιαφόρησε πλήρως για την κόρη της και ο πατριός της της έκανε τη ζωή της μια σκέτη κόλαση.
Η μόνη της παρηγοριά ήταν ο Άρης. Τον ερωτεύτηκε, έζησε μαζί του τα πρώτα σκιρτήματα της αγάπης, αλλά κι αυτός την πρόδωσε… Η ζωή της Ράνιας ήταν σαν ένα φύλλο παρασυρμένο από ορμητικό ποτάμι και έρμαιο στα χέρια του κάθε επιτήδειου που προσποιήθηκε ότι την αγαπάει και εκείνη τόσο απελπισμένη για μια σταγόνα έρωτα του χάριζε τα πάντα χωρίς να υπολογίζει τις καταστροφές που άφηνε πίσω της…
Όμως η μοίρα είναι σκληρή με τους ανθρώπους…

Στιγμές ευτυχίας

Κάποιος που κυνηγούσε τις πεταλούδες και τις χίμαιρες, όταν ήταν μικρός… Από αντίδραση στην υπερπροστατευτική του μάνα; Από φυσική σωματική μειονεξία; Ή επειδή ήταν γεννημένος καλλιτέχνης;
Είναι αυτός που θα τρέχει πάντα πίσω από μεγάλες αγάπες και πόθους· στον αντίποδα εκείνων που πατούν γερά στη γη και δεν χρειάστηκε ποτέ να προσπαθήσουν για την ευτυχία.
Γιατί η ζωή τον δίδαξε πως πρέπει να ελπίζει, προσδοκώντας να αδράξει τη στιγμή… Μιας στιγμής ευτυχία…

Μελαγχολικό ξημέρωμα

Το Μελαγχολικό ξημέρωμα αποτελείται από τέσσερις δραματικές ιστορίες υπερευαίσθητων νεαρών ατόμων, που θα κυνηγήσουν με πάθος και επιμονή την απόλυτη αγάπη. Κάποτε βέβαια θα την ανακαλύψουν και θα τη γευθούν, αλλά όπως όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή, έτσι και αυτή θα είναι εφήμερη. Άπαντες λοιπόν οι ήρωες θα πληγωθούν αφάνταστα, όταν πια τη χάσουν, καταφεύγοντας συχνά σε απεγνωσμένες αποφάσεις ή πράξεις. Έτσι, η ευτυχία τους και η σωματική τους ακεραιότητα σύντομα θα απειληθεί.

Ένα χαμόγελο

Η Λίνα, ο Άγγελος και η Ελβίρα θα μπορούσαν να είναι μια ευτυχισμένη οικογένεια. Ζουν μια άνετη ζωή, σε ένα όμορφο σπίτι. Όμως, η μικρή Ελβίρα θα έρθει από νωρίς αντιμέτωπη με το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Μια ζωή γεμάτη από ανυπέρβλητες δοκιμασίες και ανεξίτηλες πίκρες, μέχρι το χαμόγελο να ανθίσει ξανά στα χείλη της, αχνόφεγγο σαν τις ανοιξιάτικες ηλιαχτίδες που περνούν μέσα από τα απειλητικά σύννεφα του χειμώνα που μόλις έχει φύγει. Όταν πια πάρει τη ζωή της στα χέρια της, με τη βοήθεια και του αγαπημένου της Ηλία, όλα θα μοιάζουν να έχουν πάρει τον δρόμο τους. Όμως, η ζωή έχει άλλα σχέδια…

Ανήφορος

Ο “Ανήφορος” αποτελείται από µια σειρά διηγηµάτων µε ήρωες ανθρώπους καθηµερινούς, αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερους, που περνώντας µέσα από τη δίνη της ζωής προσπαθούν να βρουν τις ισορροπίες τους και να δηµιουργήσουν όλα όσα ονειρεύονται. Κάποιες φορές όµως η ζωή αποδεικνύεται πως είναι ένα όνειρο απατηλό, που δεν µας κάνει όλα τα χατίρια. Ωστόσο, κανένας δεν παραιτείται, όσο κι αν οι δυσκολίες υψώνονται µπροστά του σαν ανυπέρβλητα βουνά. Κάποιοι τα καταφέρνουν και βγαίνουν νικητές και κάποιοι άλλοι προσπαθούν µέχρι να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο…

Στα σκαλοπάτια της αγνότητας

Η Ιωάννα μέσα στο αυταρχικό οικογενειακό της περιβάλλον προσπαθεί να βρει καταφύγιο στη Mουσική. Γι’ αυτήν η Mουσική είναι η ίδια η ζωή.
Στην κλειστή κοινωνία της επαρχιακής πόλης όπου ζει, εκείνη μαθαίνει πιάνο και ονειρεύεται να κάνει διεθνή καριέρα ως μουσικός. Καταπιεσμένη, όμως, από τη θρησκόληπτη μητέρα της, ερωτεύεται τη δασκάλα του πιάνου.
Αυτό το παράνομο και βασανιστικό πάθος της θα οδηγήσει την ίδια και όσους αγαπάει σε διάφορες περιπέτειες και δοκιμασίες, μέχρι να κατέβει όλα τα σκαλοπάτια της αγνότητας…

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Σιδέρη Μιχάλη, Όμβρος, Οσελότος

Please wait...