Μαρία Βελονάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Βελονάκη-Νικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Τέλειωσε το Τοσίτσειο Αρσάκειο. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, αρχικά στις οικονομικές υπηρεσίες της Αν. Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων & Λιπασμάτων και μετά ως εσωτερικός ελεγκτής στην Εμπορική Τράπεζα. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο “Βαλτετσίου γωνία” εκδόθηκε από τις Εκδόσεις “Σοκόλη-Κουλεδάκη” το 2007.
Μυθιστορήματα
Βαλτετσίου γωνία (2007), Σοκόλη
Ασύμπωτες ιστορίες και Το σημείο τομής (2012), Σοκόλη

Ασύμπωτες ιστορίες – Μαρία Βελονάκη-Νικολάου

και Το σημείο τομής


Η Φλώρα, γνωστή συγγραφέας “του καλού κόσμου”, αναζητά εναγωνίως τη χαμένη της έμπνευση. Γιατί να κολλήσει το μυαλό της σε μια ιστορία από τον Εμφύλιο; Πρόσωπα θολά, μνήμες καταχωνιασμένες. Η Φλώρα βυθίζεται στα αναπάντητα ερωτήματα μιας εποχής που ανθίσταται με τη σιωπή της.

Ο Θόδωρος, μετά την απόλυσή του, χάνει την πολυτέλεια του επαναλαμβανόμενου ρυθμού της καθημερινότητας του. Όλες οι σταθερές της ζωής του ανατρέπονται.

Διαφορετικές αφετηρίες, προσδοκίες και απαιτήσεις από τη ζωή. Πώς και πού τέμνονται οι δύο ιστορίες; Και οι δύο αμφιβάλλουν για τις βεβαιότητες τους, αντιφάσκουν, παλινδρομούν, ψάχνουν ανεξερεύνητες πλευρές του εαυτού τους. Αντιήρωες που δεν διεκδικούν να αποτελέσουν παράδειγμα. Ο καθένας διαχειρίζεται τις μνήμες, τις ανασφάλειες, τα θέλω και τις αντοχές του με τον δικό του τρόπο.

Μυθιστόρημα, Σοκόλη, 2012, 206 σελ.

Βαλτετσίου γωνία – Μαρία Βελονάκη
Το παρελθόν, οι αναμνήσεις, τα νεανικά θέλω είναι φίλοι που μας ακολουθούν παντού και πάντα. Κάποιες φορές επιχειρούμε να τα καταχωνιάσουμε, να τα απορρίψουμε. Αυτά όμως μας καθορίζουν, μας κυριεύουν…

Τέσσερις φίλες. Η ενηλικίωσή τους συμπίπτει με την έντονη πολιτικοποίηση, την εποχή του “Πολυτεχνείου” και των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης.

Τέσσερις γυναίκες διασχίζουν το χρόνο, παίρνουν διαφορετικούς δρόμους. Η φιλόδοξη επαγγελματίας Ελένη, η νοικοκυρά Βίκυ, η κοσμική Ζέτα. Μονάχα η Ελισάβετ αρνείται πεισματικά να συμβιβαστεί με νόρμες και κανόνες συμπεριφοράς…

Χαμένες για καιρό, θα συναντηθούν ξανά, οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν και πάλι -και ίσως για πάντα-, αλλά αυτή τη φορά θα είναι μόνο οι τρεις. Από την παρέα θα λείπει η Ελισάβετ…

Μυθιστόρημα, Σοκόλη, 2007, 139 σελ.

Πηγές: Biblionet, Σοκόλη