Μαρία Βούλγαρη

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Βούλγαρη (Maria Voulgari) είναι τραγουδοποιός και ποιήτρια με καταγωγή από την Κέρκυρα. Έχοντας ήδη πετυχημένες ζωντανές εμφανίσεις, βραβεία και ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις στο ενεργητικό της, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, το Μάιο του 2021 κυκλοφόρησε η δεύτερη προσωπική δισκογραφική της δουλειά, το 5 Track Digital EP με τίτλο «Κάτι να με κρατά» από την «InSideOut Music Web Promotion». Ένα ψηφιακό άλμπουμ με πέντε τραγούδια σε δική της μουσική και στίχους.
Συστήθηκε επίσημα στη δισκογραφία το 2018 με την «Αναγέννηση», το πρώτο της single από την ίδια δισκογραφική εταιρεία, ένα τραγούδι που έγραψε με αφορμή τις φωτιές στο Μάτι της Αττικής, σε δική της μουσική και στίχους του ποιητή Βασίλη Σαμοΐλη.
Σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας ενώ σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών έγραψε το πρώτο της τραγούδι στην κιθάρα. Έχει δημιουργήσει πολλά μουσικά τραγούδια με ελληνικό, αγγλικό καθώς και πορτογαλικό στίχο.
Έχει εμφανιστεί σε γνωστές μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.
Ένα από τα τραγούδια της, με τίτλο «Τα όμορα κελιά της σιωπής», απέσπασε το 1o Βραβείο στην κατηγορία «Τραγούδι» στο διεθνές Φεστιβάλ InterArtia 2014. Το τραγούδι αυτό φιλοξενήθηκε στην ταινία του Παντελή Σκουρλά, «Η Μυρσίνη δεν είναι μόνη». Η ταινία ανέβηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2018. Το Νοέμβριο του 2022 απέσπασε Τιμητική Διάκριση –Βραβεία Οδυσσέας– στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου.
Στο διεθνές Φεστιβάλ InterArtia 2014, το ποίημά της «Αντικατοπτρισμός» κέρδισε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Ποίηση».
Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες ποίησης από τις Εκδόσεις 24 γράμματα (ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ…1 – Ευ…Ποιήματα & Ευ…Λογήματα) και από τις Εκδόσεις Ωκεανός (ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – Μέρες και νύχτες μιας καραντίνας).
Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικούς ιστότοπους.
Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Σολ Δίεση Μινόρε» κυκλοφόρησε το 2019 από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις «Issuu». Το «Άρωμα ginger» είναι η δεύτερη ποιητική της συλλογή.
Ποίηση
Σολ Δίεση Μινόρε (2019), Issuu (E-book)
Άρωμα ginger (2023), Άνεμος Εκδοτική

Άρωμα ginger – Μαρία Βούλγαρη

Άρωμα gingerΠοιήματα


Έχω ανάψει όλα τα φώτα
για να ζεστάνω μια παρένθεση.
Έχω σκορπίσει όλα τα όνειρα
για να δεσμεύσω μια εικόνα.

Περπατώ στη νύχτα
κι ανταμώνω
όλα μου τα ερωτηματικά.

Ποτέ δεν κατάλαβα
γιατί τα κορμιά
συλλαβίζουν όλα τα αναπάντητα
με τον ίδιο ήχο.

Ποτέ δεν κατάλαβα
γιατί τα χαράματα
ακουμπάνε με δεκανίκια
στα ίδια χρώματα.

Ψιθύρισα στη νοσταλγία
όλες τις συλλαβές της επιμονής.
Κι εκείνη διάλεξε τη φωτιά.

Ποίηση, Άνεμος Εκδοτική, 2023, 44 σελ.

Σολ Δίεση Μινόρε – Maria Voulgari

sol diesi


Πρόκειται για δέκα αυτοβιογραφικά ποιήματα γεμάτα λυρισμό κι ευαισθησία, δέκα διαφορετικές στιγμές μιας ανθρώπινης ιστορίας χωρίς αναστολές και φόβους έκφρασης.

Η ιδιαιτερότητα της γραφής της αναμφισβήτητη. Η ποίησή της κυλάει όπως το αίμα στις φλέβες. Όλα τα ποιήματα της συλλογής έχουν ένα ιδιαίτερο χρώμα και μια αφήγηση χαρισματική. Ένα εξαιρετικό παιχνίδι λέξεων και εικόνων που σε ταξιδεύει. Λόγος και εικόνα μπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν αριστουργήματα.

«Η ποίηση είναι μια αδιόρατη σιωπή που ταξιδεύει με έναν αινιγματικό τρόπο τα συναισθήματα και τις εικόνες που κυοφορούν οι σκέψεις», αναφέρει η ίδια η Maria Voulgari.
Πηγή: iapopsi.gr

Ποίηση, E-book, Issuu, 2019, 26 σελ.

Πηγές: Biblionet, Άνεμος Εκδοτική