Μαριαλένα Σεμιτέκολου

Ελληνες λογοτέχνες
H Μαριαλένα Σεµιτέκολου γεννήθηκε το 1973 και μεγάλωσε στον Πειραιά.
Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, από όπου απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα. Έχει διδάξει μαθήματα Ψυχολογίας και Ποιοτικής Μεθοδολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα έχει δουλέψει ως συντονίστρια ομάδων και ως ψυχολόγος-ερευνήτρια σε προγράμματα που αφορούν την ενδυνάμωση κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
Το πρώτο της βιβλίο, «Οι Κυριακές, το καλοκαίρι» (Ίκαρος 2018), ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Διηγήµατος-Νουβέλας (2019), το Βραβείο Μένη Κουµανταρέα (2019) της Εταιρείας Συγγραφέων και το βραβείο Πρωτοεµφανιζόµενου Πεζογράφου (2019) του περιοδικού «Αναγνώστης».
Μυθιστορήματα
Ακουαρέλα (2022), Ίκαρος

Νουβέλες
Οι Κυριακές, το καλοκαίρι (2018), Ίκαρος

Μεταφράσεις
Elisabeth Fivaz-Depeursinge, Το πρωταρχικό τρίγωνο (2006), Εκδόσεις Καστανιώτη
MacMillan Λεξικό της ιστορία των επιστημών (2019), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ακουαρέλα – Μαριαλένα Σεμιτέκολου

Ακουαρέλα


Μια οικογένεια, τρεις φωνές, τρία πρόσωπα. Καθένα τους υφαίνει µια ιστορία φτιαγµένη από εικόνες και από µνήµες που συνδέονται µεταξύ τους, άλλοτε προφανώς και άλλοτε υπογείως.

Αναζητούν έναν κοινό τόπο. Ίσως αυτόν µιας ακουαρέλας, όπου το µοναδικό χρωµατικό ίχνος του καθενός θα συνδυαστεί µε των υπολοίπων, φτιάχνοντας ένα τοπίο για τη συνάντησή τους.

Μυθιστόρημα, Ίκαρος, 2022, 208 σελ.

Οι Κυριακές, το καλοκαίρι – Μαριαλένα Σεμιτέκολου
“Ανοίγει τα μάτια της απότομα, το σεντόνι κολλημένο πάνω της, το μαξιλάρι να βράζει, το ρολόι να δείχνει δέκα και είκοσι, και η ησυχία του δρόμου να προμηνύει μια ελαφρώς δυσοίωνη Κυριακή”.

Στην ιστορία της Μαριαλένας Σεμιτέκολου, όλα κινούνται με ήρεμους ρυθμούς· δεν συμβαίνει τίποτα, κι όμως συμβαίνουν τα πάντα… Δημιουργείται ένα υποδόριο σύμπαν που ο πυρήνας του “βράζει”, παρά τη φαινομενική απλότητα με την οποία αποτυπώνονται η διαχείριση της καθημερινότητας και η αποδοχή της από τον κεντρικό χαρακτήρα, τη Μαρίνα.

To βιβλίο φωτίζει όλα εκείνα μέσα από τα οποία η συγγραφέας βλέπει τον κόσμο, όπως τις Κυριακές, το καλοκαίρι.

Νουβέλα, Ίκαρος, 2018, 100 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ίκαρος