Μαρίκα Μητσοτάκη

Μαρίκα Μητσοτάκη (1930-2012)

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρίκα Μητσοτάκη γεννήθηκε το 1930 στην Αθήνα.
Ηταν σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν μητέρα της Δημάρχου Αθηναίων και Υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ήταν γόνος της ευκατάστατης οικογένειας Γιαννούκου και σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1953. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του συζύγου της (1990-1993) απασχόλησε πολλές φορές την κοινή γνώμη μέσα από δημοσιεύματα του τύπου καθώς θεωρούνταν ότι η επιρροή που ασκούσε στο σύζυγό της επεκτεινόταν, ως μη ώφειλε, και σε θέματα θεσμικά, όπως την επιλογή ή απομάκρυνση υπουργών. Χαρακτηριστική ήταν η σύγκρουσή της το 1991 με τον τότε Υπουργό Βιομηχανίας Σταύρο Δήμα.
Η Μαρίκα Μητσοτάκη μαζί με το σύζυγο της ήταν κάτοχοι μιας ιδιαιτέρως πλούσιας αρχαιολογικής συλλογής. Η συλλογή αυτή επέστρεψε οριστικά στο κράτος από το ζεύγος Μητσοτάκη και τοποθετήθηκε στο Μουσείο Χανίων το 2000, αν και κάποια κομμάτια της είχαν ήδη επιστρέψει νωρίτερα από τους κατόχους τους.
Στις 17 Απριλίου 2012 η Μαρίκα Μητσοτάκη εισήχθη στο Ευγενίδιο Θεραπευτήριο λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, πέρα από τα κινητικά λόγω της πολυομυελίτιδας, από την οποία προσεβλήθη σε νεαρή ηλικία. Έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαΐου του 2012, ανήμερα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.
Πηγή: el.wikipedia.org/wiki
Αφηγήσεις-Μαγειρική
Συνταγές με… ιστορία (2011), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Recipes of Love (2012), Εκδόσεις Κέρκυρα-Economia Publishing
Συνταγές με… Ιστορία (2021), Ψυχογιός

Συνταγές με… Ιστορία – Μαρίκα Μητσοτάκη

Συνταγές με


Η Μαρίκα Μητσοτάκη μαγειρεύει και θυμάται: την κουζίνα της μητέρας της, η οποία ήταν εξαιρετική μαγείρισσα, την ανατροπή που ήρθε για την υγεία της όταν, παιδί ακόμη, προσβλήθηκε από τον ιό της πολιομυελίτιδας, τη γνωριμία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον έρωτα, τον γάμο, τον ερχομό των παιδιών, τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, την εξορία, την επιστροφή και το σπιτικό στην Κρήτη. Αναμνήσεις και στιγμιότυπα από μια ζωή πολυτάραχη και ταυτόχρονα συναρπαστική, άμεσα συνδεδεμένη με την πρόσφατη Ιστορία του τόπου μας. Και μαζί, σε αυτό το ξεχωριστό βιβλίο, οι παραδοσιακές συνταγές της «κυρίας Μαρίκας», που αποτελούσαν πάντα μια ακαταμάχητη, γευστική αφορμή για να παραμένει ενωμένη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι.

Επανέκδοση: “Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη”, 2011

Προσωπικές αφηγήσεις, Μαγειρική, Ψυχογιός, 2021, 184 σελ.

Recipes of Love – Marika Mitsotaki, Εμμανουέλα Νικολαΐδου

Recipes of Love


Marika Mitsotaki, wife, mother and cook extraordinaire, serves up a lifetime of memories: about her mother and mentor in things culinary; about the serious blow to her health when as a child she was struck by polio; about her meeting Kostas Mitsotakis, their courtship, marriage and the arrival of their four children; about the difficult years of the dictatorship in Greece, the family’s self-exile to Paris and their eventual return to the parental house in Crete. Moreover, the turbulent as well as exciting mosaic of her life as spouse of one of the country’s longest serving statesmen is directly connected to important events of Greece’s recent history.
But there is more. As food, eating and family lunches and dinners are a constant point of reference for the Mitsotakis family -as well as any family– this unique book fittingly offers another taste of history: the traditional recipes of “kyria Marika”. Yours to try and enjoy not only as part of authentic Greek culture, but also as the perfect -not to mention delicious- excuse that gathered the Mitsotakis family around the table and kept it united.

Μετάφραση: Μαρία Αδαμαντίδου – Κουτρουμπάκη
Επιμέλεια: Κατερίνα Μητσοτάκη

Μαγειρική, Εκδόσεις Κέρκυρα-Economia Publishing, 2012, 168 σελ.

Συνταγές με… ιστορία – Μαρίκα Μητσοτάκη, Εμμανουέλα Νικολαΐδου

Συνταγές με


Η Μαρίκα Μητσοτάκη µαγειρεύει και θυµάται: την κουζίνα της µητέρας της, η οποία ήταν εξαιρετική µαγείρισσα, την ανατροπή που ήρθε για την υγεία της όταν, παιδί ακόµη, προσβλήθηκε από το φοβερό ιό της πολιοµυελίτιδας, τη γνωριµία µε τον Κώστα Μητσοτάκη, τον έρωτα, το γάµο, τον ερχοµό των παιδιών, τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, την εξορία, την επιστροφή και το σπιτικό στην Κρήτη. Αναµνήσεις και στιγµιότυπα από µια ζωή πολυτάραχη και ταυτόχρονα συναρπαστική, άµεσα συνδεδεµένη µε την πρόσφατη ιστορία του τόπου µας. Και µαζί, σ’ αυτό το ξεχωριστό βιβλίο, οι παραδοσιακές συνταγές της “κυρίας Μαρίκας”, που αποτελούσαν πάντα µια ακαταµάχητη, γευστική αφορµή για να παραµένει ενωµένη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι.

Φωτογράφος: Μιχάλης Κουβίδης, Βασιλική Γεωργίου, Γιώργος Παπαδάκης

Προσωπικές αφηγήσεις, Μαγειρική, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2011, 166 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ψυχογιός, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη