Μαριλένα Ραπανάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαριλένα Ραπανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε τοπογραφία και πληροφορική. Έχει εργαστεί ως τοπογράφος, αλλά κυρίως ως εκπαιδευτικός ενηλίκων σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης στον τομέα της πληροφορικής. Εξέφρασε τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες από τα εφηβικά της χρόνια, που ασχολείται με το γράψιμο. Έχει διακριθεί στο χώρο της ποίησης από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και λογοτεχνικά περιοδικά. Βαθιά πεποίθησή της είναι πως η μετριοφροσύνη αρμόζει στους ευφυείς, προσδίδοντάς τους το προνόμιο της συνεχούς ανόδου. Κυκλοφορούν τα έρ­­γα της “Ελπίδα Χαμογέλα” (νου­βέ­λα, 2012) από τις Εκδόσεις Ιωλκός, “Ν’ α­γαπάς όπως δεν μπορούν οι άλ­λοι” (μυθιστόρημα, 2015) και “Α­σπρό­μαυρες ψυχές” (μυ­θι­στό­ρη­μα, 2017) από τις Εκδόσεις Μ. Σι­δέ­ρη. Έχει το όμορφο blog: Μαριλένα Ραπανάκη.
Μυθιστορήματα
Ν’ αγαπάς όπως δεν μπορούν οι άλλοι (2015), Σιδέρη Μιχάλη
Ασπρόμαυρες ψυχές (2017), Σιδέρη Μιχάλη

Νουβέλες
Ελπίδα Χαμογέλα (2012), Ιωλκός

Διηγήματα
Μονοπάτι με κρίνους (2013)

Ποίηση
Χάρτινο Όνειρο (2007)
Πόλεμος (2011)
Μήτρα αλήθειας (2019), Κάκτος

Συλλογικά έργα
Έλληνες Ποιητές και Ζωγράφοι (2013)
Ιστορίες Φθινοπώρου (2016)
28 θανάσιμες αμαρτίες – flash fiction ιστορίες 120 λέξεων (2016)

Βραβεία
Το 2007 για το ποίημα “Χάρτινο Όνειρο” βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών
Το 2011 για το ποίημα “Πόλεμος” βραβεύτηκε από το Λογοτεχνικό περιοδικό “Κελαινώ”
Το 2012 για το βιβλίο “Ελπίδα Χαμογέλα” βραβεύτηκε από την Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών
Το 2016 για το διήγημα “Ρυτίδα του Οκτώβρη” από τις εκδόσεις Παράξενες μέρες.
Το 2016 για το διήγημα “Βαλίτσα Βεραμάν” από τις εκδόσεις Όστρια και το λογοτεχνική διαδικτυακή σελίδα 120 λέξεις.

Μήτρα αλήθειας – Μαριλένα Ραπανάκη
Η αλήθεια του κάθε ανθρώπου αξίζει ν’ ακουστεί. Όλοι οι άν­θρωποι είμαστε αλληλένδετοι και η αλήθεια του ενός συ­να­ντιέται με την αλήθεια του άλλου. Είμαστε ενωμένοι με διάφανο μανδύα που μας χωρά όλους στην ίδια μήτρα α­λή­θειας. Όλοι ικανοί για το καλό μα και για το κακό. Ό­λοι με το δικαίωμα της επιλογής. Όλοι εν δυνάμει ευ­τυ­χι­σμέ­νοι!
Μαριλένα Ραπανάκη

Ποίηση, Κάκτος, 2019, 76 σελ.

Ασπρόμαυρες ψυχές – Μαριλένα Ραπανάκη
Μυστικά που θάφτηκαν στις αμμουδιές της μακρινής Κοπακαμπάνα, όμως ο αέρας στο πέρασμά του έχει τη δύναμη να τα ξεσκεπάσει. Έρωτες που ανθίζουν στην Αθήνα, με τα χρόνια μαραίνο- νται αλλά δεν πεθαίνουν. Συνεχόμενες ανατροπές αποδεικνύουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η γαλήνη αναζητείται στο Αιγαίο, μεταξύ της Κρήτης και της Μήλου.

Ένα ατύχημα αλλάζει τη ζωή του Χάρη για πάντα. Η διαφορετικότητά του τον οδηγεί στο περιθώριο, όμως βρίσκει στο πρόσωπο του γιατρού του έναν ανέλπιστο σύμμαχο. Μια γοητευτική γυναίκα ενώνει τους δύο άντρες, με το παρελθόν της να την κυνηγά.

Το πάθος και ο φόβος πάνε παρέα σε μια αφήγηση χωρίς ανάσα. Η αγάπη είναι αδύνατον να σβηστεί με μια γομολάστιχα. Ένας θάνατος που θα σώσει ζωές… Έγκλημα που θ’ αγγίξει την τελειότητα ή μήπως όχι;

Μυθιστόρημα, Σιδέρη Μιχάλη, 2017, 192 σελ.

Ν’ αγαπάς όπως δεν μπορούν οι άλλοι – Μαριλένα Ραπανάκη
Άνθρωποι που κυνηγούν την αγάπη και προσπαθούν να την αγγίξουν. Στην πορεία της ζωής καταλαβαίνουν πως πνίγονται μέσα στα κοινωνικά στερεότυπα και στη μοίρα τους, που παλεύουν να τη δαμάσουν. Ήρωες του σήμερα που αντικρίζουν τον θάνατο και ψάχνουν τη λύτρωση στην αγάπη. Η Αγάπη έχει πολλές ιδιότητες, όμως η βασικότερη είναι αυτή της μάνας. Με την οικογένειά της έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις, που τους καλούν να βιώσουν την εύθραυστη, ανθρώπινη υπόστασή τους. Άλλωστε, εκείνη ως ψυχίατρος γνωρίζει καλά ότι «η τρέλα από τη λογική απέχει μια ανάσα».

Μυθιστόρημα, Σιδέρη Μιχάλη, 2015, 234 σελ.

Ελπίδα Χαμογέλα – Μαριλένα Ραπανάκη
Η ξεχωριστή γιαγιά Χαμογέλα προσπαθεί να προσαρμοστεί στον τόπο που μεγάλωσε, μην μπορώντας να κατανοήσει τους γοργούς πλέον ρυθμούς της πόλης.

Η σχέση της με το μεγάλο εγγονό της είναι καθοριστική στην εξέλιξη της ζωής του. Ο Τέρι γίνεται έφηβος και περπατάει σε δύσβατα μονοπάτια. Στη διαδρομή του, η γιαγιά είναι παρούσα και απλώνει το χέρι της για βοήθεια.

Μια αλλιώτικη, δύσκολη πορεία ακολουθεί η Μυρτώ, που θέλει να βγει από αυτή μη γνωρίζοντας τον τρόπο. Εκεί κάπου συναντά την Ελπίδα – Θεοδώρα.

Όταν το περιθώριο υποδέχεται τους ανθρώπους, εκείνοι κρύβονται γιατί ντρέπονται γι’ αυτό. Όταν αυτοί που είναι απ’ έξω τους αγκαλιάσουν, τότε οι εκ των έσω το αποδέχονται και μπορούν να το αντιμετωπίσουν.

Στη νουβέλα “Ελπίδα Χαμογέλα” της Μαριλένας Ραπανάκη, ευτυχία, πόνος, όνειρα, φόβος, αγάπη, συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα σύμπλεγμα συναισθημάτων που αφηγούνται την ελπίδα της ζωής.

Νουβέλα, Ιωλκός, 2012, 110 σελ.

Πηγές: Μιχ.Σιδέρη, Ιωλκός, el.wikipedia.org, Κάκτος