Μαίριλυν Θεοφίλου Κλίμπκε

Μαίριλυν Θεοφίλου Κλίμπκε

Ελληνες λογοτέχνες
«Γεννήθηκα στην Αθήνα τη δεκαετία του ’60 και πέρασα τα πρώτα 4 χρόνια της ζωής µου στην Άνδρο, όπου οι γονείς µου είχαν τότε µια κλινική. Ήµουν τεσσάρων όταν φύγαµε από την Άνδρο και εγκατασταθήκαµε πια στο Παγκράτι. Περίπου τότε άρχισε να µου µιλάει η µάνα µου «εγγλέζικα» γιατί ήταν γεννηµένη και µεγαλωµένη στην Αµερική. Στην πρώτη τάξη ήρθε κι ένα πιάνο στο σπίτι γιατί ο πατέρας µου λάτρευε την κλασική µουσική.
Το σχολείο στο Παγκράτι µε έκανε ευτυχισµένη. Τότε µάλλον έγραψα το πρώτο κείµενο για το οποίο άκουσα διθυραµβικά σχόλια από τη δασκάλα µου. Ήταν µια έκθεση για τα Χριστούγεννα. Αντί για δέντρο, δώρα και γλυκά, έγραψα πως ήµουν παρούσα τη νύχτα της γέννησης. Μου είπε πως αυτή η έκθεση θα πήγαινε στο αρχείο του σχολείου. Τα περισσότερα χρόνια της σχολικής µου ζωής ωστόσο, τα πέρασα στην ιστορική Χιλλ, στην Πλάκα.
Τελειώνοντας το σχολείο έφυγα για το Βερολίνο µε το τείχος του και επιστρέφοντας πια µετά από τέσσερα χρόνια, άρχισα σπουδές στη Γερµανική Φιλολογία στην Αθήνα. Η ειδίκευσή µου ήταν λογοτεχνική µετάφραση. Εκτός από τα Γαλλικά που είχαν υπάρξει η τρίτη ξένη γλώσσα, άρχισα να µαθαίνω και Σέρβικα σε µία εποχή που η χώρα βοµβαρδιζόταν από αυτούς που κόπτονται για το διεθνές δίκαιο.
Κι όλα τα χρόνια έγραφα, έγραφα, έγραφα και πάντα τα καταχώνιαζα κάπου. Νιώθω πολύ ευτυχισµένη που µπορώ επιτέλους να πραγµατοποιήσω το όνειρο να µοιραστώ κάτι απ’ αυτά που γράφω.»
Μυθιστορήματα
Ο Κανένας (2021), Αγγελάκη Εκδόσεις

Ο Κανένας – Μαίριλυν Θεοφίλου Κλίμπκε

Ο κανένας


Συλλογιζόταν αν µετά από τόσα χρόνια και τόση περιπλάνηση, αν µετά από τόσες γνωριµίες και τόσο θάνατο, τόσο έρωτα και τόσο αίµα, µπορούσε να υπάρχει ξανά ευτυχία. Γύριζε και ξαναγύριζε στο κεφάλι του εκείνα τα δυο χρόνια που είχε µείνει µε την Πηνελόπη πριν φύγει για την Τροία. Τότε φάνταζε όµορφη η ζωή και δεν είχε σκεφτεί πως του έλειπε τίποτα. Τώρα η ζωή στην Ιθάκη φαινόταν άδεια…
Ο πολυμήχανος Οδυσσέας, ξεχωριστός από μικρός, πνεύμα ανήσυχο. Ερωτεύεται… αλλά ο έρωτας αυτός μένει ανεκπλήρωτος στο πέρασμα των χρόνων.
Η Ιθάκη δεν τον χωράει!
Περιπέτεια και πλήθος μυθικών ή και πραγματικών ηρώων συνθέτουν την ιστορία αυτού που κάποτε συστήθηκε ως «Κανένας».
Ο Κανένας με το βλέμμα στη θάλασσα και στο άγνωστο, με την ακόρεστη ανάγκη του για φυγή και για την ανεύρεση, κάποτε, ενός τελικού προορισμού. Είναι ο Οδυσσέας μέσα από τα μάτια της μάνας, της συζύγου, της ερωμένης.
Είναι η ζωή του Οδυσσέα με βλέμμα σε όλα όσα δεν γνωρίζουμε!

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2021, 604 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αγγελάκη Εκδόσεις