Μαρίνα Φραγκεσκίδου

Ελληνες λογοτέχνες Κύπρος
Η Μαρίνα Φραγκεσκίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ασγάτα της Λεμεσού.
Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Πάτρα κι έπειτα απέκτησε τον τίτλο του ορκωτού ελεγκτή. Από το 2003 μέχρι το 2010 περιπλανήθηκε σε πολυεθνικές εταιρίες στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Στην πορεία έκανε στροφή κι αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με τη γραφή σε κάθε της μορφή. Το πρώτο της βιβλίο ήταν η “Ευτυχία από το παράθυρο”, Εκδόσεις Αναζητήσεις, 2011. Έχει συγγράψει θεατρικά έργα με τον Στέλιο Θεοχάρους, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε θεατρικές σκηνές της Κύπρου. Το έργο τους “Κοιμήσου αγγελούδι μου” παρουσιάστηκε και στο ίδρυμα Κακογιάννη τον Σεπτέμβριο του 2018. Δούλεψε στην τηλεόραση ως διαλογίστρια σε διάφορα κυπριακά σίριαλ. Η μεγάλη της αδυναμία εξακολουθεί να είναι η στιχουργική – μάλιστα, κάποιοι από τους στίχους της έχουν μελοποιηθεί. Τον Ιούνιο του 2017, το τραγούδι που υπογράφει με τον Μιχάλη Χαριλάου με τίτλο “Τα λάβαρα” απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 23ο διαγωνισμό σύνθεσης κυπριακού τραγουδιού “Γιώργος Κοτσώνης”. Τα τελευταία χρόνια διαμένει στην Αθήνα μαζί με τον άντρα της και τις δυο τους κόρες. Από τις εκδόσεις Πνοή κυκλοφορούν τα παραμύθια της “Η κουτσή κιθάρα” και “Λίνος ο δρακουλίνος”.
Μυθιστορήματα
Ευτυχία από το παράθυρο (2011), Εκδόσεις Αναζητήσεις

Παιδική λογοτεχνία
Η κουτσή κιθάρα (2017), Εκδόσεις Πνοή
Λίνος ο δρακουλίνος (2019), Εκδόσεις Πνοή
Η κυρία Μπλα Μπλα Μπλα (2022), Συμμετρία

Η κυρία Μπλα Μπλα Μπλα – Μαρίνα Φραγκεσκίδου

Η κυρία Μπλα


Η κυρία Μπλα Μπλα Μπλα, ήταν όλο μπλα μπλα μπλα…
Ποτέ μπλομπλό, ποτέ μπλιμπλί, παρά μονάχα μπλα και μπλα.
Τί θα συμβεί όταν χάσει τη φωνή της;
Ο πραγματικός κόσμος θα ξεδιπλωθεί μπροστά της και θα μάθει πια καλά πως στη σιωπή βλέπεις καλύτερα τη ζωή!

Εικονογράφηση: Λίλια Γκούνη-Σοφικίτη

Παιδική λογοτεχνία, Συμμετρία, 2022, 36 σελ.

Λίνος ο δρακουλίνος – Μαρίνα Φραγκεσκίδου

Λίνος


Ο Λίνος ο δρακουλίνος διώκεται από τη Χώρα των Δράκων επειδή δεν μπορεί να βγάλει φωτιά. Ο Σάκης, το πιο ανέμελο κουνέλι, έχει ως μόνη του έννοια να τρώει μπανάνες, και ο Άρης, ο λύκος με τη μαγική φωνή, είναι ερωτευμένος με την Κοκό Σουσού, την ομορφότερη κότα του δάσους.

Σίγουρα θ’ αναρωτιέστε τι κοινό μπορεί να έχουν αυτοί οι ήρωες. Μέσα από τις περιπέτειές τους θα μάθουμε πως η φιλία και η αγάπη δεν ορίζονται από τα συνηθισμένα, η διαφορετικότητα έχει πάντα θέση στις καρδιές όσων ξέρουν ν’ αγαπούν αληθινά, και εντέλει, κάθε πράγμα γίνεται στον καιρό του. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη αγάπη, πολλή πίστη, απεριόριστη φιλία και μια σταλιά εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Εικονογράφηση: Λεωνίδου Νίκη
Βασισμένο σε μια ιδέα της Ναταλίας Χαλκιοπούλου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πνοή, 2019, 40 σελ.

Η κουτσή κιθάρα – Μαρίνα Φραγκεσκίδου
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει σε μια κιθάρα αν χάσει μία της χορδή; Θα μπορέσει άραγε να παίξει μουσική, έστω και κουτσή; Κι αν ναι, πώς θα είναι οι μελωδίες που θα δημιουργεί; Αυτά και άλλα πολλά θα έρθει να σας τα απαντήσει η Ρουζ, μια ξεχωριστή κιθάρα. Στην περιπέτειά της έχει σύμμαχους καλούς: Τον φίλο της, τον Μπλου, τη δασκάλα, τη Λίνα τη Μαντολίνα, και φυσικά τη μαμά κιθάρα, που μας μαθαίνουν πως τίποτα δεν είναι αδύνατον όταν το θέλουμε πολύ, απλώς μερικές φορές πρέπει να βρούμε κι άλλους τρόπους για να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας.
Το σίγουρο είναι πως μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, αρκεί να έχουμε επιμονή, θέληση και λίγο φως στην καρδιά.

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πνοή, 2017, 28 σελ.

Ευτυχία από το παράθυρο – Μαρίνα Φραγκεσκίδου
Η αναζήτηση του ιδανικού άντρα είναι στόχος ζωής “…Τον θέλω ψηλό, μελαχρινό με μαύρα εκφραστικά μάτια, επιβλητική μύτη (ότι κι αν σημαίνει αυτό) και σαρκώδη πλούσια χείλη…”. Πες τον βρήκες και στην καλύτερη τον παντρεύτηκες κιόλας! Μετά; Είστε μια χαρούμενη και ευτυχισμένη οικογένεια; Τα ‘χεις λύσει όλα; Η ιστορία πάντα η ίδια.
Αστεία.
Μονόλογοι.
Διάλογοι.
Αναμνήσεις.
Εμπειρίες.
Με αγαπάς; Ναι.
Και λοιπόν;
“Όταν αγαπάς κάποιον θέλεις να είναι ευτυχισμένος έστω και μακριά σου” “Μαλ@#&!”.
Μαζί σου μόνο θες να είναι!
Ιστορίες τριών γυναικών τόσο διαφορετικών και τόσο ίδιων. Η Αντιγόνη είναι μεγαλοστέλεχος
σε πολυεθνική εταιρεία, η Ισμήνη φιλόλογος γαλλικών και η Ελπίδα ψυχολόγος. Πίστεψαν
ότι βρήκαν η κάθε μια τον δικό της ιδανικό άντρα. Τον αγκάλιασαν, τον φίλησαν, τον
αγάπησαν…
Τελικά στα πόσα θέλω γεμίζει μια καρδιά;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Αναζητήσεις, 2011, 184 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πνοή, Συμμετρία