Μαρίνα Πετρή

Μαρίνα Πετρή

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρίνα Πετρή γεννήθηκε στο Γκρατς της Αυστρίας και κατάγεται από τη Μύκονο.
Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. και παρακολούθησε γλυπτική. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. έκανε μεταπτυχιακά στο Royal College of Art του Λονδίνου. Ασχολείται επίσης με κινηματογράφο, θέατρο, illustration, λαογραφία, ραδιοφωνικές εκπομπές, ποίηση και οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές. Έχει βραβευθεί στην ποίηση σε διαγωνισμό της Ένωσης για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στα γερμανικά. Ζωγραφικό της έργο φιλοξενούν οι κάρτες της Unisef. Έργα της βρίσκονται στις κυριότερες ελληνικές και ξένες συλλογές. Οργανώνει ειδικά τμήματα μαθημάτων τέχνης για παιδιά στη Μύκονο. Ασχολείται γενικότερα με την πολιτική και τον πολιτισμό του τόπου της. Ζει μεταξύ Βερολίνου, Πειραιά, Μυκόνου και Λονδίνου.
Έχει την όμορφη ιστοσελίδα: Μαρίνα Πετρή.

Η εκκλησιά η αγγελοχτισμένη – Μαρίνα Πετρή

Μια Παναγιά της καρδιάς την πόρτα ανοίγει…
Υπάρχουν Άγγελοι; Είναι ένα ερώτημα που κάνει ο καθένας μας. Ένα τέτοιο ερώτημα κάνει και ο Πετράκης, ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας στη γιαγιά του. Και έτσι από το στόμα της θα ξετυλιχθεί η λαϊκή παράδοση της Μυκόνου για τη μητρόπολή τους τη Μεγάλη Παναγιά που όπως πιστεύεται την χτίσαν Άγγελοι…!

Αλφαβητάρι – Μαρίνα Πετρή

Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις των αγωνισμάτων στην αρχαία Ολυμπία, μέχρι την αναβίωσή τους: μπλοκ ιχνογραφίας

Παναγιά η Τουρλιανή – Μαρίνα Πετρή

Σε κάθε τόπο από ένα μικρό ή μεγάλο θαύμα μπορεί να χτιστεί κάτι…
Και γύρω από αυτό να γραφτεί η ιστορία ενός λαού…
Έτσι μια μέρα όταν η Μύκονος ήταν κατακτημένη το σκοτεινό Μεσαίωνα ήρθε πλέοντας όρθιο ένα εικόνισμα της Παναγιάς από τη θάλασσα.
Οι άνθρωποι του τόπου αλλιώς αποφάσιζαν για αυτό, μα εκείνο τους έδειχνε τον τόπο που ήθελε να μείνει, στο μέρος που αργότερα εξαιτίας του θα άνθιζε το χωριό της Άνω Μεράς. Εκεί γι’ αυτό έχτισαν μοναστήρι.
Το εικόνισμα χάρισε την ευλογία του και το στόλισαν με χρυσοποίκιλτο φλορεντιανό τέμπλο. Μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας μας έγραψαν με την ευλογία του ηρωικές στιγμές, όπως η Μαντώ Μαυρογένους, ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Α΄, σώθηκε κόσμος από την πείνα, φυγαδεύτηκε στην κατοχή, έσωσε τη Μύκονο από βομβαρδισμό, όπως μου τη διηγήθηκε η θεία μου η Κατίνα, και ακόμη κάνει θαύματα.
Μια ιστορία μεγάλη που πρέπει να διαβάσετε.

Η Παναγιά του Θεοτοκόπουλου στη Σύρο – Μαρίνα Πετρή

Οι χαρισματικοί αγιογράφοι ορθά υπογράφουν βάζοντας μπροστά από το όνομά τους φράσεις όπως ”δια χειρός”, αφού και εκεί ο Θεός περνάει μέσα τους τον τρόπο των μηνυμάτων του για να απεικονιστούν τα Άγια και τα Θεία. Ένας τέτοιος χαρισματικός εμπνευσμένος ήταν ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, που έδειξε την παρουσία του μετά από πολλά χρόνια σιωπής στη Σύρο μόνο με την υπογραφή αυτή “Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ο δείξας”. Η υπογραφή αναδύθηκε ως θαύματος στα μάτια του αρχαιολόγου κυρίου Μαστορόπουλου, το έτος 1983, που θα είναι ο ήρωας της παραμυθοποιημένης ιστορίας μας. Μήπως ήταν τέτοιο; Σαν θαύμα-όραμα θα εμφανιστεί ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος στον αρχαιολόγο και θα τον ταξιδέψει στην εποχή που η μοναδικότητα του Έλληνα δείχνει την αθάνατη ζωή της φυλής μας, που αν και κατακτημένη για χρόνια από τους Τούρκους μεταδίδει το ζωντανό της πνεύμα.
Ένας Έλληνας είναι αρκετός και ο πολιτισμός του είναι το διεθνές διαβατήριό του. Εμείς θα ταξιδέψουμε μαζί τους.

Για ένα κόκκινο δάκρυ – Μαρίνα Πετρή

Ένα παραμύθι για τον ρόλο της αιμοδοσίας
Πόσοι από εμάς ακούμε τους αγγέλους; Βλέπουμε τα αστέρια ν΄ ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους;
Διαβάζοντας το παραμύθι της Μαρίνας Πετρή θα δείτε ίσως και εσείς να κυλά ένα κόκκινο δάκρυ. Ανθρωπιά, Αγάπη, λόγια που αγγίζουν κατευθείαν την καρδιά μας…
Το μικρό Aγιοβασιλάκι στο λιμάνι του Πειραιά, οι πληγωμένοι θανάσιμα στους σύγχρονους διπλανούς μας πολέμους, οι ακτιβιστές στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, τα πυρηνικά ατυχήματα, οι πληγωμένοι και εξαντλημένοι λαθρομετανάστες στη Μύκονο, η γλυκιά Χάιντι που αργοπεθαίνει σε σύγχρονο νοσοκομείο, έχουν κάτι κοινό.
Χρειάζονται αίμα για να ζήσουν… Έχουν το δικό τους άστρο; Οι άγγελοι θα πετάξουν κοντά τους;

Το μοναστήρι του δράκου – Μαρίνα Πετρή

Η ιστορία ενός μοναστηριού του Πειραιά θα στηριχθεί στα αρχαία απομεινάρια ενός λαμπρού λιμανιού. Θα αγκαλιάσει τις ζωές και ψυχές όσων έζησαν εκεί τα χρόνια της Βενετικής και Τουρκικής Κατοχής. Θα είναι το πρώτο κτίριο που θα αντικρίσει ο Άθωνας ερχόμενος στην ελεύθερη Ελλάδα. Στο γκρεμισμένο του ιερό θα γίνει η ορκωμοσία του πρώτου δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου του Πειραιά. Εξ αιτίας του λιονταριού δράκου που έστεκε στην είσοδο του λιμανιού το ονόμασαν “Μοναστήρι του δράκου”, αυτό τον δράκο πολλοί θα συναντούν μέχρι τις μέρες μας στον Άγιο Σπυρίδωνα του Πειραιά…

Παναγία η Κιουρά Ξένη – Μαρίνα Πετρή

Παναγία η Κιουρά ΞένηOur Lady of the Foreigners


Κιουρά ξένη είναι ένα από τα σπάνια προσωνύμια της Παναγιάς όπως συναντάτε στο μοναστήρι του Πάνορμου της Τήνου. Το παραμυθένιο αυτό όνομα ακολουθεί αντίστοιχα και η ιστορία ενός εικονίσματος θα φέρει κρυφά ένας Έλληνας ναυτικός στη δούλεψη ενός εμπορικού τουρκικού καραβιού τα χρόνια της τουρκικής κατοχής…

Το πλοίο θα κινδυνέψει στους δράκους κύματα της θάλασσας μέχρι που θα ανακαλύψει ο Τούρκος πλοιοκτήτης το εικόνισμα και θα σηκώσει το σπαθί του να σκοτώσει τον Έλληνα ναυτικό…

Μεταφραστής: Λουΐζα Βαμβακά
Εικονογράφος: Μαρίνα Πετρή
Μια Παναγιά της καρδιάς την πόρτα ανοίγει = Myths and Legends of Santa Maria
Προλογικά σημειώματα: Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄, Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Φ. Βελούδιος, Αρχιερατικός Επίτροπος Πανόρμου Τήνου.

Παιδική λογοτεχνία, Μυκόνιο Φως, 2009, 32 σελ.

Στο λυκόφως της Άρτεμης – Μαρίνα Πετρή

Στο λυκόφως της Άρτεμης


Εικονογράφος: Μαρίνα Πετρή

Ποίηση, Μυκόνιο Φως, 2010, 88 σελ.

Πέτρος ο πελεκάνος της Μυκόνου – Μαρίνα Πετρή

Πέτρος ο πελεκάνος


Ο εκδοτικός οίκος Ελευθερουδάκη σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Μυκόνιο φως παρουσιάζουν την νέα έκδοση “Πέτρος ο πελεκάνος της Μυκόνου”. Ένα παραμύθι βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Πελεκάνου της Μυκόνου, γραμμένo και εικονογραφημένo από τη Μαρίνα Πετρή.
Η ιστορία του Πέτρου, του μικρού ροδοπελεκάνου, είναι συνυφασμένη με τα φτωχά μετακατοχικά χρόνια και το μοναδικό παγκόσμια τουριστικό θαύμα της Μυκόνου. Η Μαρίνα Πετρή αποδίδει μαζί με τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Μυκόνου, το πνεύμα του πελεκάνου, που θα μένει αδιάβλητο στα φαινόμενα των καιρών σαν μάθημα ηθικής και επίγνωσης τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους αναγνώστες. Η εικονογράφηση, με απλά μολυβοχρώματα, θα δείξει ότι το απλό δεν είναι απλοϊκό αλλά σημαίνον, όπως ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των άμεσων απονήρευτων και εργατικών Μυκονιατών. Το σύνολο της έκδοσης δροσερό και χαρούμενο, φιλοδοξεί με την παράλληλη Αγγλική του απόδοση να δώσει κάτι ακόμα από τις πνευματικές άγνωστες πτυχές του νησιού σε όλο τον κόσμο.
Ο πιό διάσημος πελεκάνος του κόσμου που έγινε μύθος για μικρούς και μεγάλους δίνεται με την γραφική πένα της Μαρίνας Πετρή .Το βιβλίο αυτό αποτελεί για τον εκδοτικό οίκο Ελευθερουδάκη το πρώτο μιάς νέας σειράς που έχει στόχο την καταγραφή ιστοριών, παραμυθιών και παραδόσεων στην Ελλάδα, πριν αυτά διαγραφούν από τη μνήμη.

Εικονογράφος: Μαρίνα Πετρή

Λαογραφία, Ελευθερουδάκης, 2016, 30 σελ.

Ποίηση
Πρώτη Επαφή (1981)
Χρυσός Βυθός (1986)
Η Μαρίνα δεν υπάρχει πια (1991)
Ραντεβού στον Παράδεισο (1995)
Στο λυκόφως της Άρτεμης (2010), Μυκόνιο Φως

Παιδική λογοτεχνία
Αλεοφάισα (2000)
Καλή Καλό (2002)
Παλτό (2003)
Σκιά (2003)
Η εκκλησιά η αγγελοχτισμένη (2004)
Αλφαβητάρι (2004)
Παναγιά η Τουρλιανή (2005)
Η Παναγιά του Θεοτοκόπουλου στη Σύρο (2008)
Για ένα κόκκινο δάκρυ (2008)
Το μοναστήρι του δράκου (2009)
Παναγία η Κιουρά Ξένη (2009), Μυκόνιο Φως

Δοκίμια-Μελέτες-Λαογραφία
Πέτρος ο πελεκάνος της Μυκόνου (2016), Ελευθερουδάκης

Πηγές: Biblionet, Μυκόνιο Φως, Ελευθερουδάκης

Please wait...