Μαρίνα Ι. Προμπονά

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρίνα Ιωάννη Προμπονά γεννήθηκε στην Αθήνα, στην κυψέλη των Ναξιωτών, στου Ψυρρή.
Καταγωγή και ιμερτός στόχος αναφοράς είναι ο ευλογημένος, υγρόκλειστος Παράδεισος, η Νάξος και το χωριό της το Φιλώτι, το αναπόσπαστα σκαρφαλωμένο στη μυθική αγκαλιά του υψιβρεμέτου Δία! Την είλκυσε η κλασική φιλολογία, σπούδασε στο ΕΚΠΑ. Τα θρανία, ο χώρος του σχολείου, η ζωντάνια και η αγαστή επικοινωνία με τους μαθητές, της έδωσαν 35 χρόνια στην εκπαίδευση! Η αγάπη προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο την ωθεί να ασχοληθεί με τα κοινά. Έτσι υπήρξε Γενική Γραμματέας «Ανω Λαγονησίου», Ειδική Γραμματέας της Πνευματικής Εστίας Μοσχάτου, Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Μοσχάτου, Γενική Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μοσχάτου, Πρόεδρος θεμάτων Πολιτισμού και Τέχνης του Δήμου Μοσχάτου. Η ευαισθησία της σε θέματα ΟΚΑΝΑ τη δραστηριοποιεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Μαζί με τη Σοφία Νινιού, φιλόλογο, συγγραφέα, συμμετείχε σε Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής. Παρέδωσε μαθήματα με θέμα: «Η Ποίηση στον καιρό της κρίσης» στον Δήμο Αγ. Δημητρίου καθώς και μαθήματα «Ελληνικής γλώσσας» στο ΤΕΙ Πειραιά. Σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. και Γενική Γραμματέας του μη κερδοσκοπικού Συλλόγου ΛΟΓΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ και ΤΕΧΝΗΣ “ΛΙΝΟΣ”. Ασχολείται με την επιμέλεια και παρουσίαση βιβλίων ποιητών, συγγραφέων, αρθρογραφεί και συμμετέχει σε ημερίδες, μουσικοποιητικές ομάδες, ραδιοφωνικές εκπομπές.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ:
Ασχολείται με την ποίηση από μικρή ηλικία.
Το πρώτο της βιβλίο το έγραψε στο Λύκειο, σε ηλικία 16 ετών:
1. «Έμμετρη ανάλυση στην “Αντιγόνη” του Σοφοκλή». Πόνημα νεανικών χρόνων 100 σελίδων.
Με τη συνεργασία του ΚΕΘΙ τα βιβλία:
2. «Η διαχρονική θέση της γυναίκας στη Λογοτεχνία»
3. Το 2018 «Μέθεξη Αγάπης», αφηγηματική ποίηση
4. Το 2019 «Καθ’ οδόν», ποίηση
5. Το 2020 «Παρουσίες», ποίηση
6. Το 2021 «Στη Δίνη της Πραγματικότητας», θεατρικό
Θεατρικά έργα
Στη δίνη της πραγματικότητας (2021), Αγγελάκη Εκδόσεις
Το συναπάντημα (2021), Αγγελάκη Εκδόσεις

Συλλογικα έργα
Πολύπτυχον – Απάνθισμα πνεύματος (2021), Αγγελάκη Εκδόσεις

Το συναπάντημα – Μαρίνα Ι. Προμπονά

Το συναπάντημα


Ο ανθρωπισμός, η Αγάπη, η ανιδιοτελής προσφορά δεν επιβάλλονται δια ροπάλου. Ωστόσο, αποτελούν εκείνα τα χαρακτηριστικά της αγαθής προαίρεσης, που αποδεικνύει το διαχρονικό: «Ὡς χαρίεν ἄνθρωπος, ὅταν ἄνθρωπος ᾖ».
Προφανώς ο υπερβατικός άνθρωπος δεν χρειάζεται να έχει το σύνδρομο της υπερθυμησίας, της απόλυτης αυτοβιογραφικής μνήμης, αλλά μπορεί να γίνει ο αιώνιος άνθρωπος, αν, απελευθερωμένος από τις αδυναμίες, συμμετέχει ενεργά στην ευτυχία του συνανθρώπου του και όχι μόνον του εαυτού του.

Θεατρικό, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2021, 102 σελ.

Στη δίνη της πραγματικότητας – Μαρίνα Ι. Προμπονά

Στη δίνη της


«Ο άνθρωπος
είναι σκοπός,
όχι μέσον…»

Θεατρικό, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2021, 102 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αγγελάκη Εκδόσεις