Μαρίνα Σαβεριάδου

Μαρίνα Σαβεριάδου

Ελληνες λογοτέχνες Κύπριοι λογοτέχνες
Η Μαρίνα Σαβεριάδου γεννήθηκε στον Καναδά από μετανάστες γονείς, μεγάλωσε και ζει στην Κύπρο.
Γράφει ποίηση, ελεύθερο κείμενο, άρθρα, διηγήματα και θεατρικά για το ραδιόφωνο. Εφτά θεατρικά της βραβεύτηκαν και μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο του ΡΙΚ. ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ, μονόπρακτο σε έμμετρο ρυθμό, έλαβε τιμητική διάκριση και το θεάτρο MODUS OPERANDI έλαβε το Β’ Βραβείο από την Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου.
Τα παιδικά της θέατρα «Η Αφρικάνικη κούκλα» και το «Μια αλήθεια για τα παραμύθια» ανέβηκαν επί σκηνής το 2017 και 2018 αντίστοιχα με την παιδική ομάδα του θεατρικού εργαστηρίου της Άντρης Κυριαζή «Παράθυρο Ανοιχτό».
Το 2019 εκδόθηκε η πρώτη συλλογή διηγημάτων «Memento Mori 11 μικρές μακάβριες ιστορίες», Συμπαντικές Διαδρομές, το οποίο συμπεριλήφθηκε στον τελικό κατάλογο με τα υποψήφια έργα για τα Κρατικά Βραβεία λογοτεχνίας (2019) στην κατηγορία Διήγημα/Νουβέλα.
Έχει το blog: Μαρίνα Σαβεριάδου.
Νουβέλες
Οι Δίδυμες φλόγες και ο θάνατος του Εγώ (2023), Συμπαντικές Διαδρομές

Διηγήματα
Memento mori (2019), Συμπαντικές Διαδρομές

Οι Δίδυμες φλόγες και ο θάνατος του Εγώ – Μαρίνα Σαβεριάδου

Οι Δίδυμες


Σαν αετός πετώ πάνω από τους ήρωες, τις σκηνές και τα σύμβολα και αποκωδικοποιώ εκείνα που δεν χωρούν μέσα στις λέξεις, εκείνα που αποκρύπτονται και εκείνα που επιμελώς αποσιωπούνται. Αυτά που ανταλλάζονται σε κυτταρικό και ενεργειακό επίπεδο, την ώρα που εφάπτονται τα σώματα μας, την ώρα που αναπνέουμε στον ίδιο ρυθμό, την ώρα που διαχέεται ανάμεσα μας η ενέργεια του ενός στον άλλο. Αυτή η ανταλλαγή ενέργειας ξεκίνησε πολύ πριν συναντηθούμε, πολύ πριν αγγίξουν τα σώματα μας και συνεχίζεται και μετά που διαχωρίζονται τα τρισδιάστατα σώματα. Συνεχίζεται μέσα από τον νέο μας εαυτό που γεννήθηκε μετά την προσυμφωνημένη μας συνάντηση, με αλλαγές που δεν γίνονται αντιληπτές ή κατανοητές από τον νου.
Είναι η αφύπνιση, η κοινή αναγνώριση, η αποκάλυψη, το δέος, η επιστροφή στο μηδέν! Είναι η κατάργηση του χρόνου, η κβαντική ένωση στο κέντρο του άναρχου πυρήνα, είναι η ώρα που μαζί αποφασίσαμε ότι θα κάψει ο ένας τον άλλο για να γεννηθούμε ξανά μέσα από την κοινή τέφρα και θα είμαστε πλέον ένα, όπως ήμασταν εξ αρχής.
Είναι ένας φόρος τιμής για ό,τι και όποιον μας κεντρίζει και μας ξυπνά από τον λήθαργο και φλέγει μέσα μας τον πόθο να ζήσουμε, να ερωτευτούμε και να αγαπήσουμε και πάλι. Είναι ένας φόρος τιμής στην ανώτερη μορφή άυλου και πνευματικού έρωτα, της ψυχικής ένωσης.
Η δίδυμη φλόγα μου ήρθε και πριν φύγει με ένα κέντρισμα ξύπνησε την ψυχή μου που μακάρια κοιμόταν, για να την περάσει στο επόμενο επίπεδο.

Νουβέλα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2023, 40 σελ.

Memento mori – Μαρίνα Σαβεριάδου

Memento moriΈντεκα μικρές μακάβριες ιστορίες


Πεθαίνω, ένας απαίσιος γκρίζος πίθηκος, κλειδωμένη από ανθρώπους σε ένα κλουβί με μια αγέλη πιθήκων, αλλά κάποιος ήξερε ότι είμαι Εγώ!

Memento Mori σημαίνει θυμήσου ότι θα πεθάνεις.

ΠΕΘΑΙΝΩ λοιπόν, πεθαίνω από τη στιγμή που συνειδητοποιώ τη θνητότητα μου, γύρω στην εφηβεία μου ή ακόμα και πιο πριν και από τη στιγμή εκείνη, η σκέψη αυτή επανέρχεται στο μυαλό μου ξανά και ξανά, άλλες φορές τη διώχνω και άλλες φορές με παραλύει για λίγο, δεν παύει όμως να υπάρχει σαν ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο στο βάθος της συνείδησης μου.

Θα πεθάνω λοιπόν, οι γονείς μου θα πεθάνουν, όλοι όσοι γνώρισα ποτέ θα πεθάνουν, όλοι όσοι αγάπησα ποτέ θα πεθάνουν και όλα όσα έζησα θα χαθούν για πάντα. Γιατί ζω λοιπόν;

Και αυτό το γιατί έχει γεννηθεί από τη στιγμή που συνειδητοποίησα τη θνητότητα μου και με αυτό το γιατί παλεύω και έχω μπροστά μου μια ζυγαριά που άλλοτε γέρνει προς την πλευρά του να είσαι ένας ασήμαντος που απλά θα περάσει και θα φύγει και άλλοτε γέρνει προς την άλλη πλευρά που λέει «ναι, υπάρχει λόγος που ζεις» (με φωνή ενός νεαρού γιόγκι με ράστα μαλλιά) συμπληρώνοντας. Ένας καλός λόγος είναι να τα αναλύσεις με τον δικό σου τρόπο και να γράφεις ιστορίες. Με αυτό το γιατί παλεύει κάθε μέρα ο μέσος άνθρωπος και εφευρίσκει τρόπους να τεκμηριώσει επαρκώς την ύπαρξη του.

Έντεκα μικρές ιστορίες, έντεκα μακάβριες ιστορίες που πραγματεύονται το θάνατο σε κάθε του μορφή και έννοια όπου η συγγραφέας θα σε βυθίσει σε ένα μυστικιστικό ταξίδι συγκίνησης κάθαρσης και αναγέννησης.

Διηγήματα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2019, 88 σελ.

Πηγές: Biblionet, Συμπαντικές Διαδρομές