Μάριος Χατζηπροκοπίου

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μάριος Χατζηπροκοπίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε Ιστορία και Θέατρο στη Θεσσαλονίκη και Εικαστικά στο Παρίσι. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales de Paris) με υποτροφίες της γαλλικής κυβέρνησης και του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή. Πήρε το διδακτορικό του (cum laude) στις σπουδές θεάτρου και επιτέλεσης από το Πανεπιστήμιο του Aberystwyth (Ηνωμένο Βασίλειο), του οποίου υπήρξε πλήρης υπότροφος. Τίτλος διατριβής: Displaced Laments: Performing Mourning and Exile in Contemporary Athens, Greece.
Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνείς συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά με κριτές.
Έχει διδάξει μαθήματα ανθρωπολογίας, θεάτρου και επιτέλεσης σε διάφορα ιδρύματα (Universidade Federal da Bahia, Aberystwyth University, Πάντειο Πανεπιστήμιο κ.α.).
Είναι συμβασιούχος διδάσκων Θεωρίας του Θεάτρου και του Δράματος στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ).
Συνεργάζεται ως δραματολόγος και περφόρμερ με την ομάδα Γεωποιητική (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ Δημητρίων, Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κ.α.).
Έχει παρουσιάσει performances και παραστασιακές διαλέξεις σε πολιτιστικούς και ακαδημαϊκούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Aρχείο Καβάφη/ Ίδρυμα Ωνάση, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ Δημητρίων, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, sardam Festival/ Cyprus, Athens Biennale, Oxford University, Brunel University, Festival de Performances Urbanas/Brazil, κ.α.).
Μεταφράζει το έργο της Clarice Lispector από τα πορτογαλικά.
Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα γαλλικά.
Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Τοπικοί τροπικοί” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες.

Τοπικοί τροπικοί
ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ II
Ο έρωτάς τους ήταν
δυο ζεύγη παπουτσιών έξω από το δωμάτιο
σιωπές σε συμφωνία

Ο έρωτάς τους ήταν
αχνιστό πιάτο πλάι στο τζάκι
παυσίπονη βραδινή αγκαλιά

Ο έρωτάς τους ήταν
δε ζητώ από σένα

ζω με σένα

Ο έρωτάς τους ήταν
πήγαινε όσο θέλεις στο εκεί
εγώ θα είμαι εδώ

Ο έρωτάς τους ήταν
αλληλογραφία
όχι τηλέφωνο

Ο έρωτάς τους ήταν
δυο δέντρα στεριωμένα καθένα στη ρίζα του
κλαδιά ο ένας μες στον άλλο.

Μια “Εκλογή από τα απόκρυφα τραγούδια του ελληνικού λαού”, ένα διακειμενικό παιχνίδι με το δημοτικό τραγούδι, που αμφισβητεί τα όρια και τις ταυτοτικές συμβάσεις τους, παίζει με τον λυρισμό και την έντασή τους, με εργαλεία την παραλλαγή, την παρωδία, το παστίς και το παιχνίδι των ψευδωνύμων.
88 σελ.

Ποίηση
Τοπικοί τροπικοί (2019), Αντίποδες

Μεταφράσεις
Clarice Lispector, Η ώρα του αστεριού (2016), Αντίποδες
Clarice Lispector, Τα κατά Α.Γ. πάθη (2018), Αντίποδες

Πηγές: Biblionet, Αντίποδες