Μάριος Ταραμίδης

Ελληνες λογοτέχνες Κύπρος
Ο Μάριος Ταραμίδης γεννήθηκε στο Λευκωσία της Κύπρου.
Τελείωσε το Παγκρύτιο Γυμνάσιο και σπούδασε Οδοντιατρική στο Freiburg της Δ. Γερμανίας. Τελείωσε τις σπουδές του το 1992 και με υποτροφία συνέχισε στο Lund της Σουηδίας ειδικότητα Περιοδοντολογίας και Προσθετολογίας. Το 1995 επέστρεψε στην Κύπρο.
Όπως λέει ο ίδιος:
«Γεννήθηκα στη Λευκωσία της Κύπρου πριν 52 χρόνια. Σαν παιδί μισούσα το σκοτάδι και τις ριγέ φανέλες. Τελείωσα το Παγκύπριο Γυμνάσιο και το κάρμα μου με προσγείωσε στο Freiburg της τότε Δυτικής Γερμανίας να σπουδάζω Οδοντιατρική. Τελείωσα το ΄92 και με υποτροφία στο Lund της νότιας Σουηδίας για την ειδικότητά μου στην Περιοδοντολογία και Προσθετολογία. Δεν με αφήναν ήσυχο, με θέλαν να πάω ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Loma Linda στην Καλιφόρνια. Όμως, μία μάνα και ένας πατέρας που με περίμεναν στην Κύπρο μου κάναν την απόφαση εύκολη: «Σπίτι μου! Βαρέθηκα τα ξένα». Έτσι, το ’95 ανοίγω στη Λευκωσία το ιατρείο μου –με τον οδοντίατρο πατέρα μου– στο οποίο καρφώθηκα μέχρι σήμερα. Πάντα έγραφα! Ήταν η βαλβίδα αποσυμπίεσής μου. Λυπόμουν έγραφα, χαιρόμουν έγραφα, χώριζα έγραφα, τα ξαναβρίσκαμε έγραφα. Γενικά έγραφα για τα πάντα. Και έτρωγα… Το 1995 εκδίδω την πρώτη μου ποιητική συλλογή με τίτλο «Προς τα Έξω», με σιγαστήρα, ταπεινά και δίχως εκδότες. Το 1999 πάλι με σιγαστήρα το «ΥΓ» το οποίο πήρε βραβείο λογοτεχνίας από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου. Συνεχίζω να γράφω και να μισώ το σκοτάδι. Τα βρήκα όμως με τις ριγέ φανέλες…».
Ποίηση
Νυχτερινοί περίπατοι (2018), Δωδώνη

Νυχτερινοί περίπατοι – Μάριος Ταραμίδης
Tα ποιήματα του Μάριου έρχονται σαν ψηφίδες από το παντοτινό νησί του Έρωτα – το πολύπαθο.
Έρχονται να μπουν στις χαραμάδες που αφήνουν τα χιλιάδες μικρά καθημερινά μας ανεκπλήρωτα∙ αυτό που είδαμε όλοι μα κανείς δεν πρόλαβε να πει,
η κουβέντα που χρωστιέται σε κάποιον Θεό που κουράστηκε να την περιμένει και κάνει πως δεν πειράζει.
Πειράζει.
Το ξέρει και ο Ποιητής τώρα.
(από την εισαγωγή του βιβλίου: Σταμάτης Κραουνάκης)

Νιώθω.
Το νιώθω που είμαι.
Τούτο που άφηκα το βρήκα,
αμόλυντο, νεανικό.
Και τέτοιο μένει στην ψυχή και την
κουρδίζει, που άδεια σέρνεται στα
απάτητα της μέσης ηλικίας.

Επιμέλεια: Τάσος Αγγελίδης-Γκέντζος, Κλεονίκη Μαγκλάρα
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Αριάδνη Μιχαηλάρη
Πρώτη έκδοση: Μάιος 2018

Ποίηση, Δωδώνη, 2018, 62 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δωδώνη