Μαρίτα Τυράκη

Μαρίτα Τυράκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρίτα Τυράκη είναι δασκάλα δημοτικής εκπαίδευσης και ειδική παιδαγωγός.
Στο παρόν ζει κι εργάζεται στην Φολέγανδρο ως δασκάλα. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια είχε εργαστεί ως δασκάλα παράλληλης στήριξης σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές. Το μεταπτυχιακό της καθώς και ορισμένες εισηγήσεις της σε παιδαγωγικά συνέδρια σχετίζονται με τον συναισθηματικό κόσμο και τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών με αυτισμό.
Έχει παρακολουθήσει τα σεμιναριακά μαθήματα δημιουργικής γραφής και παραμυθιού της συγγραφέα Αντιγόνης Πόμμερ στη σχολή Tabula Rasa. Μέσα από τη σχολή συμμετείχε στο συλλογικό βιβλίο «Το καταραμένο βιβλίο» με το διήγημα της «Το μυστικό της γιαγιάς» (εκδ. I-write) και στο συλλογικό e-book διηγημάτων «Απαγορευμένες Σχέσεις» με το διήγημά της «Carey by Joni Mitchell».
Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στα συλλογικά e-books διηγημάτων «Ιστορίες που σου ζεσταίνουν την ψυχή», «Οι πολλαπλές διαστάσεις του έρωτα», «Μαγικά Αντικείμενα» και «Σκότος ανά τους αιώνες», με τα διηγήματα «Η νύχτα που οι τάρανδοι έσωσαν τα Χριστούγεννα», «Δύο ολόκληρα λεπτά γεμάτα έρωτα», «Ο εξημερωμένος φάρος» και «Halloween edition», που έχουν οργανωθεί κι επιμεληθεί από την ομάδα συγγραφέων Tales of the Mind.
Τέλος, έχει συμμετάσχει στη λογοτεχνική δράση «Λόγω Γραφής – Ιαπωνική Βεντάλια» της Κατερίνας Ευαγγέλου-Κίσσα με το διήγημά της «Ένας μαύρος χαρτοφύλακας στο Κιότο». Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση προέκυψε η ανθολογία διηγημάτων «Το πέταγμα της Ίβιδας» (εκδ. Ελκυστής).
Μυθιστορήματα
Μπλε παπαγάλος (2023), Λυκόφως

Μπλε παπαγάλος – Μαρίτα Τυράκη

Μπλε παπαγάλος


Αγαπημένο του χρώμα είναι το μπλε. Και αγαπημένο του παιχνίδι μία σβούρα την οποία έχει πάντα μαζί του. Αλλά αυτό που τον προβληματίζει τώρα είναι μία ντάμα μπαστούνι.
Ο Χανς, ένας ιδιόρρυθμος ντετέκτιβ, ζει στο Ναύπλιο, με τον πρώην αστυνομικό και γερμανικής καταγωγής πατέρα του, ο οποίος τον μεγάλωσε μόνος, λέγοντάς του ότι η μητέρα του πέθανε ενώ ήταν πολύ μικρός σε ηλικία, γι’ αυτό έχει θολές αναμνήσεις από εκείνη.
Οι δυο τους αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν μία δολοφονία στο τσίρκο «Μπλε Παπαγάλος». Ο Χανς, κοινωνικά αποκλεισμένος λόγω της αναπτυξιακής διαταραχής του, μαγεύεται από τον κόσμο των «τσιρκολάνων», όπου προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα. Εκεί θα κάνει τις πρώτες του φιλίες, εκεί θα νιώσει τα πρώτα σκιρτήματα.
Και κάθε φορά που νιώθει ότι εγκλωβίζεται και παίζει με την πολύχρωμη σβούρα του, το μυαλό του τριβελίζει η προφητεία μίας μάντισσας που εργάζεται στο τσίρκο: «Ο ένοχος δεν θα βρεθεί γιατί δεν του αξίζει να βρεθεί».

Μυθιστόρημα, Λυκόφως, 2023, 346 σελ.

Πηγές: Biblionet, Λυκόφως