Μάρκος Σαριμανώλης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μάρκος Σαριμανώλης γεννήθηκε στην Καισαριανή τον Νοέμβρη του 1979.
Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία (κύκλος 90, πορεία 382Γ, πορτρέτο πόλης, Manifesto της ασχήμιας), με τη ζωγραφική και την τέχνη του ψηφιδωτού (Anastasia the Roman & 3 ladies).
Η επαφή του με τα Γράμματα χρονολογείται από το 1998 -χρονιά κατά την οποία ολοκλήρωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή (“Irene del Norte”). Έχει ασχοληθεί με όλα σχεδόν τα είδη του λόγου: ποίηση, διήγημα, δοκίμιο, μυθιστόρημα, θέατρο και τραγούδι.
Είναι ενεργό μέλος της ΑΕΠΙ/ΕΥΔΕ. Εκλέχτηκε και διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Επίσης υπήρξε μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφών Ελλάδας και της Παγκρήτιας Δμοσιογραφικής Ένωσης.
Μυθιστορήματα
Ομογονία (2009), Ξερολιθιά
Εσθήρ (2019), Σαριμανώλης Μάρκος
Τρίτος Ειρηνικός (2021), Εκδόσεις Ζενίθ

Ποίηση
Irene del Norte (Κομοτηνή, 1998)
Καστοριά (Καστοριά, 2001)
Del Capo (Κρήτη 2006)
24ώρες (Αθήνα, 2007)
Στην κορυφή της συννεφιάς (Αθήνα, 2009)
Στην κορυφή της συννεφιάς (2010), Ξερολιθιά (Ε)
Ηχώ (Χαλκιδική, 2011)
Τίρυνθα (Αθήνα 2013)
Ύδρα (Αθήνα, 2013)

Θεατρικά έργα
Πήλινη πατρίδα (Αθήνα, 2015)
Hellenic dream …ο σκοπός αγιάζει τα μέσα (Αθήνα, 2016)
Ηπρόβα (Αθήνα, 2016)
Ερωτικά διαμάντια (Αθήνα, 2017)

Τρίτος Ειρηνικός – Μάρκος Σαριμανώλης

Τρίτος Ειρηνικός


Βροχή φτερών κύκλωσε τις σκέψεις όλων. Κανένας δεν είχε όρεξη βάρδια να βγάλει. Στην πιο βαθιά γωνία των μαρτυρίων τερμάτιζε η πορεία όλων. Και όπου άλλοτε σιχτίριζαν ακτές, ναύσταθμους και ευτυχισμένες πόλεις, νορμάλ και διεστραμμένοι ένωναν τις φωνές τους και αντιλάληζε στα πέρατα το πιο ακριβό απ’τα ακριβά νοήματα της εποχής τους: “Τι μαλακία που είναι ο πόλεμος αδέλφια;”
Με ορθάνοιχτα μάτια, ατσαλένια, διάβαζε ο Αρμάντο το Θαλασσινό του Μανιφέστο και ξέρναγε θαρρείς την αλήθεια από τα σπλάχνα των αμέτρητων οστράκων που έντυσαν με μυστήριο τις υπόγειες στοές του Shell Grotto. Επάνω από το αγύριστο κεφάλι του, τρία κέρατα κρατούσανε όρθιο τον κόσμο. Στο πρώτο κρατιόταν ένας πάστορας και μπάνιζε ουρανοξύστες στα μήκη και στα πλάτη, στο δεύτερο ιμάμης την έρημο με βλέμμα απλανές κοιτούσε και στο τρίτο ένας ραβίνος δάκρυζε για τη ζωή που η Ιστορία είχε σπρώξει δίχως άλλοθι στην πιάτσα. Πριν από τους τίτλους υπήρξε ο άνθρωπος.
Στο κανάλι της Λε Σαμπλ Ντ΄Ολόν αλάργα φεύγαν τα πουλιά και αναφουρμάζονταν το ξερατό των δώδεκα καπνών που άφησαν πίσω στο φευγιό τους οι δώδεκα δαιμόνοι. Συνθετικό μετάξι και περιττώματα ακριβά στης γης τον βούρκο. Βροχή φτερών κύκλωσε τις σκέψεις όλων.
Κανένας δεν είχε όρεξη να ταξιδεύει δίχως να έχει από πριν την πορεία χαραγμένη στην ψυχή του. Είχαν όλοι τα χέρια τους κομμένα στο ύψος του καρπού. Και είχαν πλέον και τα μάτια τους δεμένα πιο χαμηλά από το μπόι των ονείρων.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Ζενίθ, 2021, 650 σελ.

Εσθήρ – Μάρκος Σαριμανώλης

Φάκελος Β736-98


Ο Μάρτιν, γεννημένος στην Ιερουσαλήμ, έφυγε όταν ήταν ακόμα έφηβος με τη μητέρα του και την αδελφή του Ρίβκα για τη Νέα Υόρκη. Είναι έμπορος έργων Τέχνης και προσπαθεί επί σειρά ετών να ανακαλύψει και να φέρει στο φως της δημοσιότητας το πραγματικό πρόσωπο ενός δημιουργού που έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Σε ένα από τα αμέτρητα ταξίδια του προς την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ξυπνούν μνήμες από το παρελθόν, μαθαίνει άγνωστα στοιχεία για τη ζωή του και αγωνίζεται να αποκαλύψει μια αλήθεια η οποία μέχρι το τέλος του βιβλίου παραμένει «ανοιχτή» για τον αναγνώστη. Στην προσπάθειά του έχει στήριγμα τον αρχισυντάκτη μιας από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Ν. Υόρκης και τη Ρέιτσελ, μια καταξιωμένη δημοσιογράφο η οποία όμως εργάζεται ταυτόχρονα και ως κρυφή πράκτορας του FBI.
Η ταραγμένη πολιτική και κοινωνική ζωή στο Ισραήλ, οι μυστικές υπηρεσίες, η παράνομη διακίνηση όπλων, η διαχείριση των ανθρώπων μέσα από την εκμετάλλευση μιας γενικής αβεβαιότητας, οδηγούν τον κεντρικό ήρωα στον παραλογισμό ώσπου αποφασίζει να αυτοπαραδοθεί σε μια ομάδα εξτρεμιστών προκειμένου να φτάσει στον στόχο του …να μάθει αν είναι εν ζωή η Εσθήρ και αν είναι εκείνη το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τα ξεχωριστά έργα Τέχνης. Στην πορεία, και μέσα από διάφορες καταστάσεις, θα ανακαλύψει -αποκαλύψει, ένα μυστικό ίδρυμα στην Ιεριχώ το οποίο περιθάλπτει παιδιά ακρωτηριασμένα και ορφανά. Ένα ίδρυμα το οποίο βρίσκεται σε Παλαιστινιακό έδαφος και εργάζεται ασταμάτητα για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Η πλοκή του βιβλίου ξετυλίγεται ανάμεσα στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, την Ιερουσαλήμ, τη Ναμπλούς & την Ιεριχώ.
Θα καταφέρουν οι ήρωες να επιβιώσουν μέσα από έναν καταιγισμό γεγονότων; Η Εσθήρ υπάρχει στην πραγματικότητα ή παραμένει μόνο ένα όραμα στη ζωή του Μάρτιν; Οι έννοιες της αγάπης, της ελευθερίας, της ειρήνης των λαών, της αληθινής ευτυχίας και δικαιοσύνης, ανασύρονται από τη μυθική τους υπόσταση σε έναν κόσμο που διαρκώς τρεκλίζει στην προσπάθειά του να επιβιώσει.

Μυθιστόρημα, Σαριμανώλης Μάρκος, 2019, 420 σελ.

Στην κορυφή της συννεφιάς – Μάρκος Σαριμανώλης
Είμαστε όλοι παιδιά του Ήλιου
και μιαν ημέρα οι νεκροί θα μας τιμήσουν.

Στην άκρη κάποιου μύθου
ένα στιχάκι θα γράψουν και για εμάς
ο Όμηρος ίσως ή κάποιος μικρός Θεός.
Στην προβλήτα της Ιστορίας θα δέσουμε κι εμείς,
ας είναι να γίνει με ειρήνη…

Ποίηση, Ξερολιθιά, 2010, 96 σελ.

Ομογονία – Μάρκος Σαριμανώλης
Όταν η νεανική ορμή συναντήσει την ηδονή της επανάστασης, το αίμα θα αρχίσει να ρέει…
Όταν η νεανική ορμή νιώσει την προδοσία μέσα από τους κόλπους της επανάστασης, θα φαντάζει πλέον απίθανο να σταματήσει το αιματοκύλισμα…
Όταν η νεανική φύση νιώσει την κοινωνική ειρήνη και δικαιοσύνη, σαν τριαντάφυλλο ξερό θα αποθέσει το σώμα της πάνω στον κοινωνικό ιστό…
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη
Μια ομάδα νέων, φλεγόμενη από την νεανική τους ορμή, πίστεψαν πως μπορούν να αλλάξουν τον τόπο τους. Παρασύρθηκαν από την ηδονή της επανάστασης αλλά χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση πληρωμένων συμβολαίων θανάτου. Έπειτα παραδόθηκαν στυγνά στη δικαιοσύνη. Ένα βρώμικο πολιτικό παιχνίδι, καλά κρυμμένο πίσω από μια βεντέτα που κράτησε άσβηστο το μίσος της, δεκαετίες…

Μυθιστόρημα, Ξερολιθιά, 2009, 292 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ξερολιθιά, markos-sarimanolis.com, Εκδόσεις Ζενίθ