Μαρλένα Πολιτοπούλου

Μαρλένα Πολιτοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρλένα Πολιτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσιογράφησε είκοσι σχεδόν χρόνια σε εφημερίδες (Η Αυγή, Τα Νέα” και στο ραδιόφωνο (ΕΡΑ). Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα Τμήματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα και νουβέλες. Από το 2001 είναι υπεύθυνη εκδόσεων στο Ελληνικό Φεστιβάλ. Γράφει λογοτεχνία από το 1985, μεταφράζει από τα γερμανικά.
Μυθιστορήματα
Ο κύριος Μάριος μετάνιωσε αργά (1999), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Οίκος ενοχής (2002), Κέδρος
Δώδεκα θεοί τρεις φόνοι (2005), Κέδρος
Η μνήμη της πολαρόιντ (2009), Μεταίχμιο
Ο κύριος Μάριος μετάνιωσε αργά (2011), Μεταίχμιο
Η Πηνελόπη των τρένων (2015), Μεταίχμιο

Νουβέλες
Οι εραστές δίπλα (1997), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Καλοκαιρινό υστερόγραφο (2003), Ελληνικά Γράμματα

Αφηγήματα
Ο ήχος της σαύρας (1992), Εκδόσεις Καστανιώτη
Η γυναίκα στο νησί (1995), Εξάντας

Θεατρικά έργα
Μισό φεγγάρι (1989)

Συλλογικά έργα
Ονείρου Οδύσσεια (2004)
Το Χαλάνδρι που γνώρισα (2005)
Ελληνικά εγκλήματα (2007)
Το τελευταίο ταξίδι (2009)
Αστυνομική λογοτεχνία (2015)
Ο πρώτος σταθμός (2018), Μεταίχμιο
Ελληνικά εγκλήματα 5 (2019), Εκδόσεις Καστανιώτη
Οι καλύτερες ιστορίες με φίλες και φίλους (2019), Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Φωτογραφική συλλογή
Μονεμβασιά (1995)

Διάφορα
Στη σιωπή – λιμπρέτο(1985)

Μεταφράσεις
Michael Krüger, Το χρώμα του ουρανού (1998)
Leonie Swann, Το ξύπνημα των αμνών (2010)

Η Πηνελόπη των τρένων – Μαρλένα Πολιτοπούλου

Η Πηνελόπη των τρένων


1965: Ο Στέλιος Καζαντζίδης φτάνει στον σταθμό του Μονάχου για να δώσει μια σειρά από συναυλίες σε όλη τη Γερμανία. Σε μια γωνιά του ίδιου σταθμού ο Στρατής Κοκκινίδης, ένας Έλληνας μετανάστης, βρίσκεται νεκρός. Ο φόνος του δεν θα εξιχνιαστεί ποτέ.
Πενήντα χρόνια αργότερα, ο ερευνητής και σκιτσογράφος Παύλος Γ., ως οφειλή στον αστυνόμο πατέρα του, θα ασχοληθεί με την υπόθεση. Τα ίχνη θα τον οδηγήσουν στη Νάουσα, τόπο καταγωγής του Κοκκινίδη, και πίσω στα χρόνια της Κατοχής, για να ανακαλύψει ερωτικά μυστικά, δωσίλογους, λίρες, προδοσίες και επαναστάτες. Θα αφήσει για λίγο την αγαπημένη του τζαζ για να ακούσει τα τραγούδια του Στέλιου και θα ανταμειφθεί από την κόρη της Πηνελόπης των τρένων με είκοσι 45άρια δισκάκια. Και όταν όλα θα έχουν πια τελειώσει, ο κόσμος της μετανάστευσης δεν θα του είναι πια ξένος.

Μυθιστόρημα, Μεταίχμιο, 2015, 424 σελ.

Ο κύριος Μάριος μετάνιωσε αργά – Μαρλένα Πολιτοπούλου

Ο κύριος Μάριος


Ο τόπος περίκλειστος. Ένα νησί, η Άνδρος. Διαδρομές δίπλα στην αγριεμένη θάλασσα, σε καλντερίμια, νύχτα με πανσέληνο στο βουνό, σε δεντροφυτεμένες πλαγιές.

Οι άνθρωποι. Άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών κοντά σε νεόπλουτους και ντόπιους χωρικούς. Τους ενώνει ένα μικρό χωριό με θέα στο Αιγαίο, με βουκαμβίλιες, κυπαρίσσια και λεμονιές. Μόνο που τίποτα στις σχέσεις των ανθρώπων δεν είναι τόσο ειδυλλιακό.

Η ιστορία. Μιλάει για ανθρώπους που έφτασαν στα άκρα. Αρχίζει με έναν νεκρό με κουστούμι και ρεπούμπλικα δίπλα σε μια πέτρινη βρύση, πάει πίσω σε παλιούς έρωτες και καταλήγει σε μια καθαρτήρια βουτιά στη θάλασσα. Όμως δεν είναι καλό να λες πολλά για μια ερωτική ιστορία ούτε για μια αστυνομική. Χάνεται η μαγεία.

Ας αφήσουμε λοιπόν τους δυο φίλους, τον σκιτσογράφο Παύλο Γ. και τον αστυνόμο Γιατζόγλου να ακολουθήσουν τα ίχνη του κύριου Μάριου, να βρουν γιατί έφτασε στο νησί, τι ήταν αυτό που τον έκανε να μετανιώσει και τι στοίχισε η καθυστέρηση πολλών ετών σε κάποιους που βρέθηκαν στο διάβα του. Η αποκάλυψη της αλήθειας θα φωτίσει διαφορετικά τις σχέσεις αντρών και γυναικών, καλλιτεχνών και χωρικών, παιδιών και γονιών.

Μυθιστόρημα, Μεταίχμιο, 2011, 249 σελ.

Η μνήμη της πολαρόιντ – Μαρλένα Πολιτοπούλου

Η μνήμη της πολαρόιντ


Ο αρχιτέκτονας και ειδικός ερευνητής της Αστυνομίας Παύλος Γ., όπως έχει γίνει γνωστός από την υπογραφή του στα σκίτσα εγκληματιών και υποδίκων, ερευνά το 2006 μια άγρια δολοφονία που έγινε το 1976 σε ένα τούνελ στο Πήλιο και έμεινε ανεξιχνίαστη. Στην προσπάθειά του να βρει την αλήθεια θα οδηγηθεί στη Θεσσαλία του σήμερα και στο χτες του εμφύλιου πολέμου, στο τέλος της δεκαετίας του ’40. Θα συνομιλήσει με τρεις γενιές, εκείνους που πήραν μέρος στον πόλεμο, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Θα γνωρίσει το Πήλιο, τα χωριά του Κισσάβου, τα τσιπουράδικα του Βόλου, θα βρεθεί στη Σκόπελο και θα καθίσει στα αρχαία μάρμαρα μπροστά στο ναό του Θησείου. Θα έρθει σε επαφή με ανθρώπους που πάλεψαν για τις ιδέες τους, που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τα παιδιά, που θυσιάστηκαν για τους αγαπημένους τους, που δεν μπόρεσαν να ξεχάσουν. Ανάμεσά τους θα βρει τον ένοχο αλλά και θύματα που δεν γνώριζε κανείς έως τότε.

Μυθιστόρημα, Μεταίχμιο, 2009, 376 σελ.

Δώδεκα θεοί τρεις φόνοι – Μαρλένα Πολιτοπούλου

Δώδεκα θεοί τρεις φόνοι


Ο αστυνόμος Περικλής Γιατζόγλου με το φίλο του Παύλο Γ., ερευνητή και σκιτσογράφο της αστυνομίας, πάλι μαζί σε μια υπόθεση δολοφονίας. Οι δύο φίλοι καλούνται να λύσουν το μυστήριο που περιβάλλει το φόνο της νεαρής δημοσιογράφου Μάγιας Κυπραίου σε ένα ινστιτούτο αισθητικής στο Λουτράκι. Πριν από την εξιχνίαση, κάθε έγκλημα είναι ένα κουβάρι. Αυτό όμως που αντιμετώπισε ο Παύλος Γ. παραήταν μπερδεμένο…

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2005, 250 σελ.

Καλοκαιρινό υστερόγραφο – Μαρλένα Πολιτοπούλου

Καλοκαιρινό υστερόγραφοΕπιστολική νουβέλα


Μια γυναίκα γύρω στα πενήντα, που ζει μεγάλο μέρος του χρόνου της στη Σαντορίνη, αλληλογραφεί με ένα φίλο της ψυχίατρο που εργάζεται στην Αγγλία. Τις επιστολές αυτές μαζί με κάποια e-mails θα βρει ο γιος της μετά το θάνατό της και θα προσπαθήσει να καταλάβει τον κόσμο της μητέρας του. Έναν κόσμο όπου η ομορφιά της δύσης στην καλντέρα φωτίζει τη δυστυχία ενός πολιτισμού που κρύβει επιμελώς τον πανικό μπροστά στα αισθήματα και τις ανάγκες της ψυχής.

Υπεύθυνος Σειράς: Χριστίνα Γιατζόγλου
Υπεύθυνος Υποσειράς: Έλενα Χουζούρη

Νουβέλα, Ελληνικά Γράμματα, 2003, 69 σελ.

Οίκος ενοχής – Μαρλένα Πολιτοπούλου

Οίκος ενοχής


Η Ελένη, ο Γιάννης, η Μαρίνα. Τρία αδέρφια που αντιμετώπισαν ο καθένας με εντελώς διαφορετικό τρόπο την απώλεια του πατέρα. Τότε που εκείνος άφησε την ταυτότητά του στο τραπέζι του σπιτιού και εξαφανίστηκε για πάντα. Η Ελένη, έπειτα από πολλά χρόνια δίπλα στην κατάκοιτη μάνα, ξαναπαίρνει το κουβάρι της ζωής τους και το ξετυλίγει. Κοιτάζει με άλλα μάτια τον κόσμο όπου μεγάλωσε· σε ένα μικροαστικό σπίτι στην Κυψέλη, με αριστερές αρχές, οράματα για ένα διαφορετικό κόσμο και ενοχές περίπου για τα πάντα. Ένα ακραίο γεγονός στάθηκε αφορμή για την αντιπαράθεση με την οικογένειά της. Ένα βουβό σήμα έφτασε ως αυτήν και έβαλε μπροστά τη δίκη της μνήμης…

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2002, 147 σελ.

Ο κύριος Μάριος μετάνιωσε αργά – Μαρλένα Πολιτοπούλου

Ο κύριος Μάριος


Μια ιστορία που μπλέκει ανθρώπους της πόλης, ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων με αγρότες μα και νεόπλουτους κι έχει φόντο άλλοτε την αγριεμένη θάλασσα, άλλοτε την πανσέληνο, ένα μοναστήρι ή μονοπάτια κι όμορφα σπίτια. Διαφορετικές γενιές μπερδεύονται και άντρες και γυναίκες στέκονται απέναντι. Μια ιστορία με αλήθειες και ψέματα, που συνδέει το παρόν με το παρελθόν και φτάνει τους ανθρώπους στα άκρα.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1999, 253 σελ.

Οι εραστές δίπλα – Μαρλένα Πολιτοπούλου

Οι εραστές δίπλα


Η γυναίκα, ο άντρας, η άλλη γυναίκα. Ο χρόνος, η απαίτηση, η επιθυμία. Το χάδι, η έλλειψη, η απουσία. Ένα βιβλίο για την οδύνη και την ηδονή του έρωτα, μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας που προσπαθεί να καταλάβει, να αισθανθεί και να προχωρήσει πέρα από τα γνωστά και τα αποδεκτά. Να βρει ένα δρόμο προς την άλλη γυναίκα, μέσα της, και προς τον άντρα που περιμένει.

Ζωγράφος: Χρόνης Μπότσογλου

Νουβέλα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1997, 124 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μεταίχμιο, Κέδρος, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Ελληνικά Γράμματα