Αναβακχεύουσα (2017), Cosmosware
Έρως τοξαλκής (2018), Ιδιωτική Έκδοση
Κόσμος έρημος (2019), Ιδιωτική Έκδοση
Εις μούσαν Ερατώ (2019), Ιδιωτική Έκδοση
Απάνθισμα (2020), Ιδιωτική Έκδοση
Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Κοσμολογικαί και κοσμογονικαί αντιλήψεις εις την Ελλάδα κατά την Β’ χιλιετηρίδα π.Χ. (2016), Cosmosware
Stephanos von Alexandreia und sein alchemistisches Werk (2017), Cosmosware
Αστρονομικός προσδιορισμός γεννήσεως και αναστάστεως του Ιησού Χριστού και η Κυριακή Προσευχή υπό Κ. Σ. Χασάπη (2018), Cosmosware
Stéphanos d’Alexandrie: Techniques et calendrier de la Chrysopée (2020), Ιδιωτική Έκδοση
Συλλογικά έργα
Οικονομική ιστορία του Βυζαντίου (2006), Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Μεταφράσεις
Dicks, D. R., Η πρώιμη ελληνική αστρονομία (1991), Δαίδαλος Ι. Ζαχαρόπουλος
Marshall, Peter, Παγκόσμια αστρολογία (2007), Ωκεανίδα
Mahesh Yogi, Maharishi, Έρως και Θεός (2008), Ελφίλ
Huber, Michael E., Μυθομαθηματικά (2016), Liberal Books
Ορφικά: Ορφισμός, Ορφέως ύμνοι (2017), Cosmosware
Απάνθισμα – Μάρω Κ. Παπαθανασίου
“Αγαπημένη μου σοφή και ευαίσθητη Μάρω… Τα ποιήματα πού μού έστειλες τελευταία επιβεβαιώνουν όσα σού έχω γράψει ή σού έχω πεί τηλεφωνικά: Άλλα πηγάζουν από τις βαθειές φιλολογικές και επιστημονικές σου γνώσεις και άλλα από την ευαίσθητη ανθρωπιά σου. Από τα πέντε αρχαιογνωστικά το πιο πρωτότυπο για μένα είναι η Ξανθίππη (!) και από όλα ξεχωριστό “Το Άλφα”. Μού δημιούργησε τύψεις “Το παλιό καντήλι” που έχω στο σπίτι της εξοχής, και λάτρεψα “Το κούτσουρο”… Ευλογημένη ας είναι η Μούσα που σε εμπνέει και μάς χαρίζεις, σε ποιητική έκφραση, τις βαθειές γνώσεις σου και την ανθρώπινη ευαισθησία σου”.
(από επιστολή της Στ. Κουράκου-Δραγώνα)
Ποίηση, Ιδιωτική Έκδοση, 2020, 122 σελ.
Stéphanos d’Alexandrie: Techniques et calendrier de la Chrysopée – Maria K. Papathanasiou
Chez les alchimistes greco-alexandrins, la fabrication reussie de la pierre philosophale depend des ingredients necessaires et des circonstances favorables pour l’accomplissement du grand ouvre. C’est ainsi que tous les travaux doivent avoir lieu aux temps prescrits et leur duree ne pas exceder certaines limites temporelles, la pierre philosophale etant consideree comme un etre vivant et sa fabrication comparee a la naissance d’un etre.
In the alchemical tradition in Greco-Alexandrian Egypt, the making of the philosophers’ stone depends both on the ingredients used and the favorable conditions for the accomplishment of the great work. Consequently, the alchemists should work all phases in a specific time, and the length of time should not exceed certain limits because they considered that the philosophers’ stone was a living being, as they compared its making to the birth of a human being.
Βυζαντινή γραμματεία-Ιστορία και κριτική, e-book, Ιδιωτική Έκδοση, 2020, 64 σελ.
Κόσμος έρημος – Μάρω Κ. Παπαθανασίου
… Το μέχρι τώρα ποιητικό περιεχόμενο της Μάρως Παπαθανασίου, πλήρες ερωτικού και συναισθηματικού λυρισμού στις δύο τελευταίες συλλογές, αντικαθίσταται στην παρούσα ποιητική συλλογή από το έντονο ενδιαφέρον της ποιήτριας για τα καθημερινά και τα πανανθρώπινα… Έτσι τα πενήντα περίπου ποιήματα της νέας συλλογής υποδηλώνουν πεντακόσιες και πλέον πληγές της αθεράπευτης κοινωνίας. Κι η Μάρω δεν τις αντέχει. Την πονούν… Κάθε ποίημα έχει αφετηρία του μια πραγματική ιστορία και αποτελεί ένα σκληρό λάκτισμα στο κοινωνικό υπογάστριο, μια δυνατή μαχαιριά… Και καθώς η Μάρω διακρίνεται από ευρύτερη παιδεία και βαθύτατη μόρφωση, καθώς η εσωτερική της καλλιέργεια τής επιτρέπει να κινείται με δεξιοτεχνία και άνεση πάνω στα κοινωνικά φαινόμενα και τα γεγονότα, μπορεί να συλλαμβάνει και να αποδίδει άψογα αθέατες εσωτερικές πτυχές των θεμάτων με τρόπο λιτό και γλαφυρό. Μέσα από την άνετη γλωσσική της έκφραση και τη νοητική της ευελιξία βρίσκει τον τρόπο να ανεβάσει στο έπακρο την συναισθηματική φόρτιση και οι στίχοι της δονούν βαθιά τον αναγνώστη, όπως και στις προηγούμενες ποιητικές της συλλογές…
(από τον πρόλογο του Γιάννη Πυργιωτάκη)
Ποίηση, Ιδιωτική Έκδοση, 2019, 100 σελ.
Εις μούσαν Ερατώ – Μάρω Κ. Παπαθανασίου
Η παρούσα ποιητική συλλογή είναι η τρίτη, μετά τις ΑΝΑΒΑΚΧΕΥΟΥΣΑ (2017) και ΕΡΩΣ ΤΟΞΑΛΚΗΣ (2018), την οποία εκδίδει η συγγραφεύς. Ο τίτλος της ΕΙΣ ΜΟΥΣΑΝ ΕΡΑΤΩ, την μούσα της λυρικής ποιήσεως, υποδηλώνει το περιεχόμενο των 61 ποιημάτων της, τα οποία γράφηκαν στο διάστημα από 13 Οκτωβρίου 2018 έως 20 Ιανουαρίου 2019.
Ποίηση, Ιδιωτική Έκδοση, 2019, 90 σελ.
Έρως τοξαλκής – Μάρω Παπαθανασίου
H παρούσα ποιητική συλλογή είναι η δεύτερη, μετά την “Αναβασχεύουσα” (2017), την οποία εκδίδει η συγγραφεύς. Τα 37 ποιήματά της γράφηκαν από 10 Αυγούστου έως 22 Σεπτεμβρίου 2018 και αναφέρονται γενικώς στον έρωτα και την ψυχή.
Ποίηση, Ιδιωτική Έκδοση, 2018, 58 σελ.
Αστρονομικός προσδιορισμός γεννήσεως και αναστάστεως του Ιησού Χριστού και η Κυριακή Προσευχή υπό Κ. Σ. Χασάπη – Μάρω Κ. Παπαθανασίου
Βάσει αστρονομικών χαρακτηριστικών του Αστέρος των Μάγων και χρονολογικών δεδομένων των Ευαγγελίων υπολογίζονται οι ημερομηνίες Γεννήσεως και Αναστάσεως του Σωτήρος από τον Κ. Σ. Χασάπη. Δημοσιεύονται επίσης η μελέτη του για τα αστρονομικά σφάλματα στον υπολογισμό της ημέρας του Ορθοδόξου Πάσχα, και η “Κυριακή Προσευχή”, απόσπασμα ανεκδότου έργου του.
Αστρονομία, Cosmosware, 2018, 126 σελ.
Αναβακχεύουσα – Μάρω Κ. Παπαθανασίου
Τέσσερις ποιητικές συλλογές εμπνευσμένες από την αρχαία ελληνική θρησκεία, την αρφικοδιονυσιακή λατρεία και προσωπικές εμπειρίες.
Ποίηση, Cosmosware, 2017, 112 σελ.
Stephanos von Alexandreia und sein alchemistisches Werk – Maria K. Papathanasiou
Die kritische Edition des griechischen Textes eingeschlossen
Εξετάζεται γενικώς η προσωπικότητα του Στεφάνου του Αλεξανδρέως, τα έργα τα οποία αποδίδονται σε αυτόν, και αναλύεται λεπτομερώς το έργο του “Περί χρυσοποιΐας”, περιλαμβανομένης της κριτικής έκδοσής του.
Βυζαντινή γραμματεία, Cosmosware, 2017, 272 σελ.
Κοσμολογικαί και κοσμογονικαί αντιλήψεις εις την Ελλάδα κατά την Β’ χιλιετηρίδα π.Χ. – Μάρω Κ. Παπαθανασίου
Επιστημονική μελέτη της Ορφικής Θεογονίας και Κοσμογονίας από αστρονομικής απόψεως.
Ερμηνεία και κριτική, Cosmosware, 2016, 240 σελ.
Πηγές: Biblionet, Cosmosware