Μάρω Λοΐζου (1940-2007)

Ελληνες λογοτέχνες


Ταξίδι στην καρδιά του πυρήνα
Αγαπάμε περισσότερο ό,τι γνωρίζουμε καλύτερα. Με το σκεπτικό αυτό, τα δέκα βιβλία της σειράς “Το θαύμα του κόσμου” στόχο τους έχουν να μυήσουν τον αναγνώστη στην ποίηση του κόσμου: Η δημιουργία του Σύμπαντος, η εξέλιξη της ζωής, η ανακύκλωση, τα απολιθώματα, η μελλοντολογία, η αναπόσπαστη σχέση του ανθρώπου με τα φυτά, τα ζώα και, γενικότερα, το περιβάλλον του, όλα οδηγούν το παιδί στο να αναπτύξει καλύτερα το εσωτερικό δυναμικό του και να καλλιεργήσει δεσμούς αγάπης και κατανόησης για τον κόσμο. Κάθε βιβλίο της σειράς είναι εμπλουτισμένο με παιδαγωγικά σχεδιασμένες ασκήσεις, με υπεύθυνους την Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τους συνεργάτες της. Έτσι, θα μπορούσε να διδαχτεί μέσα στην τάξη ως συμπλήρωμα των σχολικών βιβλίων “Εμείς και ο Κόσμος”. Αυτό είναι το έβδομο βιβλίο της σειράς και αναφέρεται στο μικρότερο σωματίδιο της ύλης, το άτομο, που αποτελείται από έναν πυρήνα και ηλεκτρόνια.

Ο αθάνατος γαϊδαράκος
Αγαπάμε περισσότερο ό,τι γνωρίζουμε καλύτερα. Με το σκεπτικό αυτό, τα δέκα βιβλία της σειράς “Το θαύμα του κόσμου” στόχο τους έχουν να μυήσουν τον αναγνώστη στην ποίηση του κόσμου: Η δημιουργία του Σύμπαντος, η εξέλιξη της ζωής, η ανακύκλωση, τα απολιθώματα, η μελλοντολογία, η αναπόσπαστη σχέση του ανθρώπου με τα φυτά, τα ζώα και, γενικότερα, το περιβάλλον του, όλα οδηγούν το παιδί στο να αναπτύξει καλύτερα το εσωτερικό δυναμικό του και να καλλιεργήσει δεσμούς αγάπης και κατανόησης για τον κόσμο. Κάθε βιβλίο της σειράς είναι εμπλουτισμένο με παιδαγωγικά σχεδιασμένες ασκήσεις, με υπεύθυνους την Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τους συνεργάτες της. Έτσι, θα μπορούσε να διδαχτεί μέσα στην τάξη ως συμπλήρωμα των σχολικών βιβλίων “Εμείς και ο Κόσμος”. Αυτό είναι το όγδοο βιβλίο της σειράς και αναφέρεται στην ανακύκλωση της ζωής.

Το μυστικό του ασημένιου πλανήτη
Αγαπάμε περισσότερο ό,τι γνωρίζουμε καλύτερα. Με το σκεπτικό αυτό, τα δέκα βιβλία της σειράς «Το θαύμα του κόσμου» στόχο τους έχουν να μυήσουν τον αναγνώστη στην ποίηση του κόσμου: Η δημιουργία του Σύμπαντος, η εξέλιξη της ζωής, η ανακύκλωση, τα απολιθώματα, η μελλοντολογία, η αναπόσπαστη σχέση του ανθρώπου με τα φυτά, τα ζώα και, γενικότερα, το περιβάλλον του, όλα οδηγούν το παιδί στο να αναπτύξει καλύτερα το εσωτερικό δυναμικό του και να καλλιεργήσει δεσμούς αγάπης και κατανόησης για τον κόσμο.
Κάθε βιβλίο της σειράς είναι εμπλουτισμένο με παιδαγωγικά σχεδιασμένες ασκήσεις, με υπεύθυνους την Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τους συνεργάτες της. Έτσι, θα μπορούσε να διδαχτεί μέσα στην τάξη ως συμπλήρωμα των σχολικών βιβλίων «Εμείς και ο Κόσμος». To μυστικό του ασημένιου πλανήτη είναι το τελευταίο βιβλίο αυτής της σειράς και αναφέρεται στο μέλλον όπως το οραματίζεται η συγγραφέας.

Το αθάνατο νερό
Το βιβλίο αυτό είναι μέρος μιας σειράς βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά που σε λίγο θα πάψουν να είναι παιδιά και θα θελήσουν να γνωρίσουν άλλες χώρες κι άλλους πολιτισμούς. Κάθε βιβλίο στηρίζεται σ’ ένα παλιό παραμύθι. Έτσι, μέσα από την περιπέτεια, την περιγραφή της καθημερινής ζωής, την εξιστόρηση των μικρών και μεγάλων γεγονότων, δίνονται πολλές πληροφορίες για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε λαού, τα ήθη και τα έθιμα, τους μύθους, τους θρύλους, τις παραδόσεις τις γιορτές, τα πανηγύρια. Το βιβλίο αυτό είναι μια πορεία από το χθες στην αιωνιότητα, από τη λήθη στη μνήμη, από τη σύγχρονη απρόσωπη Ελλάδα σε ό,τι πιο ιερό και πρωτογενές έχει κρατήσει ανέπαφο στα σπλάχνα του αυτός ο τόπος: το φως και το κάλλος του ποιητή Ορφέα… Δύο παιδιά, η Κάλιω και ο Γιάννος, ψάχνουν τ’ αθάνατο νερό για να αναστήσουν τη μπάμπω τους, τη Μνημοσύνη. Διασχίζουν έτσι τη Μακεδονία, τη Θράκη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο. Με οδηγούς την ποίηση, τη μουσική, τον έρωτα, κάποτε θα ανακαλύψουν πως το αθάνατο νερό δεν υπάρχει: πεθαίνει ό,τι ξεχνιέται και παραμένει αιώνια ζωντανό ό,τι εμείς θυμόμαστε και τιμούμε.

Το τσίμπημα της σφήκας
Ιστορίες παιδιών που ξαφνικά βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει. Άλλες φορές προς το καλύτερο, άλλες προς το χειρότερο. Πάντα όμως για να τους οδηγήσει σε μια ωριμότερη στάση ζωής. Τα παιδιά προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Η Μαρία και ο Γιώργος από την Ελλάδα, ο Ζαν-Πιερ από τη Γαλλία, ο Τζόνυ από την Αμερική, ο Ταντιζουέ από τη Νότια Αφρική, ο Λιάκος από την Αίγυπτο. Παιδιά από διαφορετικές χώρες, που όσο ανόμοια κι αν φαίνονται εκ πρώτης όψεως, κατά έναν παράξενο τρόπο συνθέτουν το πορτρέτο των νέων της εποχής μας.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ηταν και δεν ήταν (1974)
Θέλεις να πάμε μια βόλτα μαζί (1976)
Οι περιπέτειες του χαμόγελου (1978)
Η Ονείρω (1979)
Ο κροκόδειλος που δεν είχε σκεφτεί ποτέ του να πετάξει (1981)
Η πολιτεία του βυθού (1983)
Το τσίμπημα της σφήκας (2007)

Σειρά: ένα παραμύθι – μια χώρα
Ιταλία, Το μούσι του Κόντε (1983)
Γερμανία, Ο γκαφατζής ο Χανς (1983)
Καναδάς, το τελευταίο Ινδιάνικο καλοκαίρι (1984)
Βραζιλία, Το σκανταλιάρικο διαβολάκι (1985)
Αίγυπτος, Ο κουτός Αλούλος, Ο έξυπνος Γκόχα και ο σοφός βασιλιάς Ελ Ταρίγκ (1986)
Περσία, Η εκδίκηση της όμορφης Μαχνάζ (1987)
Ν. Αφρική, Σάκα, ο τρομερός βασιλιάς των Ζουλού (1992)
Ινδίες, Ο χιλιοπέταλος λωτός (1993)
Ρωσία, Η μητερούλα μας η Ρωσία (1995)
Ελλάδα, Το αθάνατο νερό (1997)

Σειρά: Τρέχει – Τρέχει (1986)
Η νύχτα τρέχει να συναντήσει την Ημέρα
Το ποτάμι τρέχει να συναντήσει τη θάλασσα
Ο δρόμος τρέχει να συναντήσει την Πολιτεία
Και το μικρό παιδάκι τρέχει στην αγκαλιά της μαμάς του να συναντήσει την αγάπη

Σειρά: Μήπως είδατε τον Αόρατο (1988)
Η Κατερίνα και ο Αόρατος στη βροχή
Η Κατερίνα και ο Αόρατος στο Μαγικό Νησί
Η Κατερίνα και ο Αόρατος στο Σκοτάδι
Η Κατερίνα και ο Αόρατος παίζουν Κρυφτό

Σειρά: Το θαύμα του κόσμου (1998)
Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα κοσμικό αυτό (Κοσμολογία)
Η πορεία της ζωής (Η εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας)
Το πέτρινο βιβλίο (Απολιθώματα)
Η πιο όμορφη πορτοκαλιά του κάμπου (Η αναπαραγωγή των φυτών)
Τα δύο ερωτευμένα ζαρκάδια (Η αναπαραγωγή των ζώων) (2000)
Ο άνθρωπος προχωρεί (Η εξέλιξη του ανθρώπου) (2001)
Ταξίδι στην καρδιά του πυρήνα (Μικρόκοσμος)
Ο αθάνατος γαϊδουράκος (Ανακύκλωση)
Η πεταλούδα που δε μπόρεσε να κρατήσει την υπόσχεσή της (Περιβάλλον)
Το μυστικό του ασημένιου πλανήτη (Μελλοντολογία)

Ποιητικά
Διαπιστώσεις (1970)
Το κυρίως θέμα (1972)
Ικετήρια (1975)
Μαρία (1989)
Ελλήνων έρωτες (1993)

Συλλογικά έργα
17 ιστορίες που ξεχωρίζουν (1988)
Τα πουλιά τραγουδούν τα κάλαντα όλο το χρόνο (2008)
Το σχολικό ημερολόγιο των βιβλιοφάγων 2008-2009 (2008)

Μεταφράσεις
Maria Gripe, Ούγκο (1986)
Helen Keller, Η ιστορία της ζωής μου (1992)
Maria Gripe, Η μικρή Ζοζεφίνα (1992)
Maria Gripe, Ούγκο και Ζοζεφίνα (1993)

Βραβεία
Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής λογοτεχνίας και το 1988 ήταν υποψήφια της χώρας για το Διεθνές Βραβείο Aντερσεν.
Ο αθάνατος γαϊδουράκος – Βραβείο Παιδικού Βιβλίου, Περιοδικό “Διαβάζω” (2003)

Πηγές πληροφοριών: EKEBI, BIBLIONET