Μάρτυ Λάμπρου

Μάρτυ Λάμπρου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μάρτυ Λάμπρου γεννήθηκε στη Λιβαδειά και ζει στην Αθήνα.
Σπούδασε παιδαγωγική, μουσικοκινητική και κουκλοθέατρο στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Έχει εκδώσει τη νουβέλα “Το κόκκινο κουτί” (Λ. Χρηστάκης, 1997), τη συλλογή διηγημάτων “Κόπιτσες” (Οσελότος, 2010, Βραχεία λίστα του περιοδικού Διαβάζω, 2010) και το μυθιστόρημα “Με λυμένο χειρόφρενο”. Το διήγημά της “Θήβα, Βάγια, Αλίαρτος” δημοσιεύτηκε σε ανθολογία των εκδόσεων Καστανιώτη, και το “Κόπιτσες” διακρίθηκε στον διαγωνισμό του περιοδικού “Πλανόδιον”, στο οποίο και δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010. Μέχρι το 2008 διατήρησε το βιβλιοπωλείο “Κουρδιστό Πορτοκάλι” στον Βύρωνα.
Μυθιστορήματα
Με λυμένο χειρόφρενο (2014), Κέδρος

Νουβέλες
Το κόκκινο κουτί (1997), Εκδόσεις Χρηστάκης

Διηγήματα
Κόπιτσες (2010), Οσελότος
Ενοικιάζεται το παρόν (2016), Κέδρος

Βραβεία
“Με λυμένο χειρόφρενο”, Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2014.

Ενοικιάζεται το παρόν – Μάρτυ Λάμπρου

Ενοικιάζεται το παρόν


Ζουν στην καρδιά ενός αποσαθρωμένου κοινωνικού ιστού. Στη σύγχρονη Αθήνα, όπου όλοι βιάζονται, θέλουν, καταναλώνουν. Είναι ο συμβιβασμός. Άνθρωποι αθέατοι πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες. Αθέατο και το αίμα τους που χύνουν για τους άλλους, αυτούς που τους νοικιάζουν το παρόν με πρόφαση τους νόμους της αγοράς και την τεχνοκρατική υπεροχή. Οι ζωές τους ιστορούνται με αφηγηματική ένταση. Μπροστά στο θάνατο και στο πεπρωμένο, ο φόβος τους γίνεται λαχτάρα για τον έρωτα, την αγάπη, το πατρικό σπίτι.
Δέκα διηγήματα που ηχούν όμοια με ρεμπέτικο μινόρε.

Διηγήματα, Κέδρος, 2016, 176 σελ.

Με λυμένο χειρόφρενο – Μάρτυ Λάμπρου

Με λυμένο χειρόφρενο


Σε όσους τη ρωτούσαν γιατί ακολουθούσε τον πατέρα της στα ταξίδια του με την νταλίκα, “επειδή μου αρέσει να φεύγω από το σπίτι”, έλεγε. Η Σώτη γνώριζε από τι δραπέτευε, όχι όμως και τι αναζητούσε. Στα δώδεκά της, πρώτο ταξίδι στην Ιταλία. Μπρίντιζι-Μιλάνο. Αουτοστράντα, παρκίδες, εργοστάσια. Άλλαζε λάστιχο, διάβαζε τους χάρτες, ξενυχτούσε, ξεφόρτωνε μαζί του. Ο μαγικός κόσμος της νταλίκας, ο δρόμος, ένα εργοστάσιο απροσδόκητων εικόνων. Επιστροφή για Ελλάδα. Είκοσι μέρες στο λιμάνι του Μπάρι, νταλικέρηδες, πείνα. Η νταλίκα φορτωμένη, έτοιμη για ένα ακόμη ταξίδι. Αλλά ο πατέρας βαριά άρρωστος. Η Σώτη, στην καμπίνα του οδηγού, κρατάει το τιμόνι, συνεχίζει το δρόμο… ό, τι κι αν συμβεί.

Ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης μέσα από τις εθνικές οδούς.

Βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη Ακαδημίας Αθηνών 2014

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2014, 312 σελ.

Κόπιτσες – Μάρτυ Λάμπρου

Κόπιτσες


Δεκαπέντε μικρές και μεγάλες ιστορίες, συνδεδεμένες με αόρατες κόπιτσες, αποτελούν το νέο βιβλίο της Μάρτυς Λάμπρου, ιστορίες με βαθιά κατανόηση και αγάπη για τον άνθρωπο: Η Σωτηρία σ’ ένα ταξίδι απροσδόκητων εμπειριών στις δημοσιές της ορεινής Ελλάδας. Η Χρύσα και ο Κωνσταντής στο αισθησιακό καλοκαίρι της Ίου. Ο έρωτας και η λαχτάρα για την ευτυχία που υπόσχεται, καθώς και οι μετέπειτα, πιο υλικές απολαύσεις της ζωής και οι κίνδυνοι τους επιβεβαιώνουν, άλλοτε σαν ευχάριστη έκπληξη, άλλοτε σαν προειδοποίηση, ότι όλα εδώ πληρώνονται. Θεόγυμνη στα νερά του μαγικού ρεαλισμού, στα μπράτσα τίνος ένστολου εραστή αναδύεται η πανάρχαια νύμφη Έρκυνα; Ντρέπεται η Νόνη για την ταπεινή της καταγωγή, αλλά πόσο αντέχει να κρύβεται η αλήθεια πίσω απ’ το περιτύλιγμα του νεοπλουτισμού; Ποιον ακριβώς ανίερο έρωτα τιμωρεί η Ναταλία στα εγκαταλειμμένα ιαματικά λουτρά, παρέα με τον τρελό του χωριού;
Τέλος, μετεμψύχωση τίνος είναι ο γάτος Λεό, που καλλωπίζεται ξάπλα στο χειρόγραφο μυθιστόρημα της κυρίας Αιμιλίας; Δεκαπέντε γήινες ιστορίες, δοσμένες από πρώτο χέρι με δύναμη.

Διηγήματα, Οσελότος, 2010, 152 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κέδρος, Εκδόσεις Χρηστάκης, Οσελότος