Μαίρη Γκαζιάνη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαίρη Γκαζιάνη γεννήθηκε στα Ιωάννινα.
Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε στον τραπεζικό χώρο. Αρχικά ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, διατελώντας δραστήριο μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ) και λαμβάνοντας μέρος σε εκθέσεις και διαγωνισμούς, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό της. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, παίρνοντας τα πρώτα της μαθήματα από το ζωγράφο Γιώργο Σεκόφσκι. Έπειτα από αμέτρητες ώρες υπομονής και επιμονής και με πολλή αγάπη για τη ζωγραφική, τον Μάιο του 2010 τα έργα της παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε ατομική έκθεση. Ακολούθησαν άλλες τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στην Καλαμάτα τον Δεκέμβριο του 2011, στη Σκόπελο τον Αύγουστο του 2012, στη Νάουσα τον Απρίλιο του 2013 και στα Ιωάννινα τον Ιούνιο του 2013. Τον Ιούλιο του 2013 έλαβε μέρος στην ελληνοτουρκική έκθεση ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε στην Ίμβρο και τον Αύγουστο του 2015 στο Τσανάκκαλε. Τον Ιούλιο του 2016 έλαβε μέρος στην εικαστική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ «Love the Strays», στην Πάρο. Επίσης έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Όλοι οι πίνακές της είναι λάδι σε καμβά και η θεματική τους δεν περιορίζεται σε ενός είδους θέμα. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…». Τον Σεπτέμβριο του 2013 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα Φεγγάρι Λιγότερο», ενώ τον Ιούνιο του 2014, κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα Πλήκτρα της Σιωπής», από τις εκδόσεις Όστρια. Το παραμύθι της «Το Ψαράκι του Βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» το οποίο κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Βερέττα. Τον Ιούνιο του 2017, κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα Βήματα», από την Εμπειρία Εκδοτική.
Γράφει στίχους, είναι η δημιουργός των στίχων του τραγουδιού «Για όλα αυτά που είσαι» σε μουσική Σάκη Τσιλίκη, «Απόψε» σε μουσική Γιάννη Βαμβακάρη, «Μαζί μου σε θέλω» σε μουσική και ερμηνεία Χλόης Λάμπρου και «Το λάθος» σε μουσική Ελένης Μπελιμπασάκη και με ερμηνευτή τον Βασίλη Διαμάντη. Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο www.magicradiolive.listen2myradio.com. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Το διάστημα Ιούλιος 2017 έως Μάρτιος 2018 υπήρξε Διευθύντρια Σύνταξης του online Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style. Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός, με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά και συμμετέχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις. Το 2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα “Ζάχαρη άχνη” από τις εκδόσεις Ωκεανός.
Έχει το όμορφο blog: Painting by Mary Gkaziani
Μυθιστορήματα
Ενα φεγγάρι λιγότερο (2013), Ελληνική Πρωτοβουλία
Τα πλήκτρα της σιωπής (2014), Όστρια Βιβλίο
Άλικα βήματα (2016), Εμπειρία Εκδοτική
Ζάχαρη άχνη (2019), Ωκεανός

Ποίηση
Σου γράφω… (2012), Βιβλιοπωλείο “άβακας”

Ζάχαρη άχνη – Μαίρη Γκαζιάνη
Η Αύρα γεννιέται μια κρύα νύχτα του Γενάρη σε μια μικρή επαρχιακή πόλη κι είναι το όγδοο παιδί μιας πολυμελούς πολυμελούς οικογένειας. “Σε χρίζω μάνα” είπε η μια από τις τρεις μοίρες που στάθηκαν πάνω από την κούνια της. Κι αυτός ο ρόλος την ακολούθησε σ΄ όλη της τη ζωή. Πρώτο της μωρό το αδερφάκι που γεννήθηκε μετά απ΄ αυτήν, ύστερα η κούκλα που της έφερε ο αδερφός της από την Αμερική, κι ακολούθησαν ανίψια και παιδιά που δεν γέννησε. Ή μήπως γέννησε;

Έφηβη γνωρίζει τον Λεωνίδα, έναν φαντάρο που υπηρετεί τη θητεία του. Η απλή γνωριμία τους κατέληξε σ’ έναν βεβιασμένο γάμο που γρήγορα διαλύθηκε.

Με τη στάμπα της ζωντοχήρας “φυγαδεύτηκε” από το χωριό για την Αθήνα, σε μια από τις αδερφές που μόλις είχε παντρευτεί και είχε γεννήσει. Ακόμα μια φορά ανέλαβε τον ρόλο της μάνας.

Ώσπου θα έρθει στη ζωή της ο Αρίστος… Είναι γι’ αυτήν η αδερφή ψυχή, αλλά τα εμπόδια μπροστά τους ορθώνονται βουνό…

Μια ζωή γεμάτη εμπόδια, μια ζωή πικρή, μια ευτυχία σαν ζάχαρη άχνη… που σκορπίζει στο παραμικρό φύσημα του ανέμου.

Μυθιστόρημα, Ωκεανός, 2019, 512 σελ.

Άλικα βήματα – Μαίρη Γκαζιάνη
Η Έλενα, μια νέα γυναίκα, λόγω πρωτοφανούς κακοκαιρίας, βρίσκεται εγκλωβισμένη μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους σ’ ένα αεροδρόμιο. Οι πτήσεις έχουν σταματήσει και τα αεροπλάνα είναι ακινητοποιημένα. Η κακοκαιρία επιδεινώνεται συνεχώς…

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2016, 224 σελ.

Τα πλήκτρα της σιωπής – Μαίρη Γκαζιάνη
Η Αλέξια είναι μια εικοσιπεντάχρονη καθηγήτρια, προερχόμενη από εύπορη οικογένεια, που ο πρώτος διορισμός της, την στέλνει σ΄ ένα απόμακρο νησί της Ελλάδας.
Ο Νικολάι είναι ένας σαραντάχρονος πιανίστας που ζει ολομόναχος στο αρχοντικό σπίτι ενός λόφου του νησιού.
Οι νότες της μουσικής που εκπέμπονται από το σπίτι του λόφου και διαχέονται στην ατμόσφαιρα, μαγεύουν την Αλέξια, η οποία ρίχνεται στην αναζήτηση της πηγής της.
Ενας έρωτας αναδύεται σε ρυθμούς πιανίσιμο, αντάντε, κρεσέντο, φόρτε της μουσικής του Νικολάι. Οι μυστικοπάθειες, οι εξομολογήσεις, μια τυχαία ανακάλυψη, αλλά και η μοίρα καθοδηγούν τον έρωτα στην τελική πορεία του.
Θα επιζήσει;
Η ιστορία διαδραματίζεται, πολλά χρόνια πριν, σε κάποιο μακρινό νησί της Ελλάδας, όπου ακόμα την διηγούνται, άλλοτε σαν μύθο κι άλλοτε σαν πραγματικότητα.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2014, 264 σελ.

Ενα φεγγάρι λιγότερο – Μαίρη Γκαζιάνη
Η Αννα είναι μια γυναίκα που ξέρει να δίνει τη καρδιά της. Μια γυναίκα που ο λόγος της είναι όρκος ειλικρίνειας.
Ο Φάνης είναι ένας άντρας με ταλέντο. Ξέρει να πείθει εύκολα αυτούς που διαθέτουν ευαίσθητη ψυχή.
Ο σπόρος του έρωτα ανατρέφεται και θεριεύει μέσα από τον γυάλινο τοίχο του διαδικτύου, ώσπου ολοκληρώνεται κάτω από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, με τις ευλογίες του ίδιου του θεού, όπου η Άννα χρίζεται ιέρεια και ο Φάνης ιππότης.
Ομως ο ανθός του έρωτα κόβεται απότομα και αντικαθίσταται από τον σπόρο της συντριβής, που ανθίζει και επιμένει να παραμένει αμάραντος.
“Θυμάσαι; Τότε που ο κόσμος συντελούσε, ώστε η πηγή του πόθου μας να παραμένει αστείρευτη και τα κρυστάλλινα νερά της να διατρέχουν τις κοιλάδες της άφθαρτης επιθυμίας της ψυχής και του σώματος; Θυμάσαι ψυχή μου; Κι αν όχι, πες μου πώς να ζήσω χωρίς τη ζωή μου, γιατί εγώ θυμάμαι…”, γράφει η Αννα.
Υπάρχει ο σπόρος της λύτρωσης; Και ποια είναι η διαδρομή που θ΄ ακολουθήσει η Άννα για να φτάσει ως αυτήν;
Ποια μοίρα οδηγεί τη ζωή του Φάνη, ώστε ν΄ ανακαλύψει άγνωστες μέχρι τότε πτυχές της ψυχής του;
Πώς μπορεί ένας άγνωστος να βοηθήσει και μια γυναίκα να προκαλέσει άθελά της σύγχυση;

Μυθιστόρημα, Ελληνική Πρωτοβουλία, 2013, 270 σελ.

Σου γράφω – Μαίρη Γκαζιάνη
«Καληνύχτα αγαπημένε μου…
αγαπημένε μου
και τι να σου χαρίσω που δεν έχεις
να σου χαρίσω ολοστρόγγυλο τον ήλιο
για να τον δεις την ώρα που θα φεύγεις αγαπημένε μου
μια καλημέρα για το τέλος και ένα σύννεφο
να κρύψει το φεγγάρι να αντέχεις
σαν μακραίνω από σένα αγαπημένε μου
και τα κομμάτια που θα μείνουν
να ΄ναι δικά μου μόνο γιατί εγώ αντέχω
στα κομμάτια αγαπημένε μου…»

Ποίηση, Βιβλιοπωλείο “άβακας”, 2012

Πηγές: Biblionet, Όστρια Βιβλίο, Ελληνική Πρωτοβουλία, Εμπειρία Εκδοτική, Ωκεανός