Μαίρη Παναγιώτου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαίρη Παναγιώτου γεννήθηκε στο χωριό Άγναντη Φθιώτιδος και είναι κάτοικος Χαλανδρίου Αθηνών.
Έχει εργασθεί δεκαπέντε χρόνια ως δασκάλα των Αγγλικών και όταν δεν γράφει, ασχολείται με την Αρχαία Κλασική Γραμματεία και Φιλοσοφία. Ανήκει στην γενιά που γαλουχήθηκε μέσα στους πολλούς εκσυγχρονισμούς της μεταπολεμικής περιόδου οι οποίοι οδήγησαν με γρήγορους ρυθμούς την κοινωνία σε καταναλωτική. Πιστεύει πως ο σκοπός του ανθρώπου είναι να αφήνει πίσω του έργο για να αποπληρώνει το επίγειο ταξίδι του και να μένει κληρονομιά στους απογόνους. Αισθάνεται ευγνώμων που ζει στις απαρχές της τρίτης χιλιετίας και ελπίζει στην τελειοποίησή της ως υποψιασμένη πολίτης.
Μυθιστορήματα
Το ταξίδι της ζωής (2010), Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας
Φωτεινή, όπως φως (2013), Όστρια Βιβλίο
Το ταξίδι της ζωής (2013), Όστρια Βιβλίο
Τα δίδυμα αστέρια (2014), Όστρια Βιβλίο
Για μια καλύτερη ζωή (2017), Ωκεανός
10 χρόνια και μια μέρα (2020), Υδροπλάνο

Αφηγήσεις-Μαρτυρίες
Πρόγονοι και απόγονοι (2008), Ιδιωτική Έκδοση
Πρόγονοι και απόγονοι (2012), Όστρια Βιβλίο

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Στ’ αχνάρια της ασκητικής (2015), Όστρια Βιβλίο

10 χρόνια και μια μέρα – Μαίρη Παναγιώτου

10 χρόνια και μια μέρα


Ναύπλιο, το αγαπημένο Ανάπλι του 1940, τότε που ο πόλεμος, η κατοχή και ο εμφύλιος κατακρεουργούσαν ανθρώπους και συναισθήματα. Δυο νέοι, η Μαρία και ο Κωστής, ωριμάζουν αιφνίδια και εκβιαστικά. Ο έρωτας τους όμως ξεφυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνεις και διεκδικεί τον χρόνο του, για να ζυμωθεί και να φωλιάσει στις καρδιές. Εκεί, στις δρομόσκαλες, τις στολισμένες με βουκαμβίλιες, μεταξύ των σκοτωμών και των διχασμών, το πείσμα και η θέληση κυριαρχούν και συγκλονίζουν. Στην Ελλάδα, μεταξύ 1940-1953, τότε που οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι ραγδαίες και ο ρόλος της γυναίκας αποκτά άλλη διάσταση, αφού διεκδικείται πλέον το δικαίωμα ψήφου και το διαφορετικό ύφος στο ντύσιμό της, η σύγκρουση του συντηρητισμού και του φιλελευθερισμού αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της εποχής. Μια ιστορία, βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα, λαμβάνει χώρα στο γραφικό Ναύπλιο, αποτυπώνοντας στον καμβά της το Παλαμήδι, τον Άγιο Σπυρίδωνα, που φέρει τη σφραγίδα της δολοφονίας του κυβερνήτη Καποδίστρια και των ονειρικών ψαροχωριών. Ένα ιστορικό ανάγνωσμα που συνεπαίρνει, καθηλώνει και τροφοδοτεί με σκέψεις τον αναγνώστη για την εξέλιξη και αποτύπωση της ελληνικής Ιστορίας.

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2020, 384 σελ.

Για μια καλύτερη ζωή – Μαίρη Παναγιώτου
Η ζωή του Ανδρέα καθώς και η επιχείρησή του στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης θα καταστραφεί ολοσχερώς με το οργανωμένο πογκρόμ της νύκτας της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955. Θα ακολουθήσει το κυνηγητό του από τις τουρκικές αρχές και η διάσωσή του από μία πόρνη. Ο ερχομός του στην Ελλάδα, περιπετειώδης. Το ίδιο και ο γάμος του… Όμως στην καρδιά του βαθιά κρατάει κλεισμένη την Πόλη των προγόνων του, κι έτσι ο επαναπατρισμός του κάποια στιγμή θα είναι μονόδρομος. Μόνο που τούτη τη φορά πασχίζει να κρυφτεί από τους Έλληνες…

Η περιπέτεια της θετής του κόρης, η οικογενειακή της κατάσταση, η αρρώστια, ο χωρισμός, η μοναξιά, η βιοπάλη, το ψάξιμο για την αληθινή μητέρα, είναι τα γεγονότα που θα χαράξουν τη ζωή του. Ωστόσο το αποτελέσματα της έρευνας στην οποία επιδίδεται, θα του φέρει εκπλήξεις που μόνον η ζωή ξέρει να σκαρώνει!

Ποιός είναι άραγε ο νεαρός εκείνος άνδρας που τόσο τον αντιπαθεί; Τί γυρεύει απ’ αυτόν;

Ένα βιβλίο γεμάτο αφοσίωση, απελπισία, αγώνα για επιβίωση που θα σας συγκινήσει και θα σας μείνει αξέχαστο!

Μυθιστόρημα, Ωκεανός, 2017, 656 σελ.

Στ’ αχνάρια της ασκητικής – Μαίρη Παναγιώτου

Νίκος Καζαντζάκης


Η Μαίρη Παναγιώτου προσπάθησε να μεταφέρει την φιλοσοφία και κοσμοθεωρία του Νίκου Καζαντζάκη, ιδιαίτερα όπως αυτή εκτίθεται στην ΄΄Ασκητική΄΄ του, δείχνοντας ότι έχει ενστερνιστεί τις ιδέες του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη.
Η “Ασκητική” είναι μια φιλοσοφική πραγματεία σε ποιητική μορφή, όπου εκφράζεται ο αέναος αγώνας των ψυχικών δυνάμεων του ανθρώπου στον δρόμο προς την θέωση. Μέσω αυτού του έργου ο Νίκος Καζαντζάκης κατόρθωσε να εκφράσει με λυρικό τρόπο γραφής, το προσωπικό φιλοσοφικό του ιδεώδες. Θέτει το προαιώνιο ζήτημα της ύπαρξης. Μιλά για τα τρία χρέη που έχει ο άνθρωπος προκειμένου να συλλάβει το όραμα και να μετατρέψει τη θεωρία σε πράξη, μετουσιώνοντας την ύλη σε πνεύμα. Αποδεικνύει πως, μέσα μας υπάρχουν οι πρόγονοι και οι απόγονοί μας. Αναζητά την ουσία και τον λόγο ως όραμα. Ψάχνει στην Πράξη την σχέση Θεού κι ανθρώπου, ανθρώπου με άνθρωπο και ανθρώπου με φύση. Στη Σιγή οι καρδιές φωνάζουν: “Από πού ερχόμαστε; Πού πηγαίνουμε; Τι νόημα έχει τούτη η ζωή;”.

Ερμηνεία και κριτική, Όστρια Βιβλίο, 2015, 86 σελ.

Τα δίδυμα αστέρια – Μαίρη Παναγιώτου
Δύο γυναίκες συναντώνται στην ζωή τους μέσω του άντρα που ερωτεύτηκαν, αγάπησαν, παντρεύτηκαν και γέννησαν παιδιά. Μπορούν αλήθεια, μπερδεμένες σε ερωτική ιστορία που κάθε άλλο παρά γίνεται πλατφόρμα επικοινωνίας, να φθάσουν να αισθάνονται και να συμπεριφέρονται ως απόλυτες φίλες – αδελφές; Μετά από την απόρριψη και τους ομηρικούς καυγάδες, θα μπορέσουν να βρουν κώδικες επικοινωνίας βοηθώντας η μια την άλλη στις πιο δύσκολες στιγμές τους; Ας το εξετάσουμε. Άλλωστε συμβαίνει οι γυναίκες να προσαρμόζονται στην απαιτούμενη αλλαγή χρησιμοποιώντας την αγνότητα και ταυτόχρονα την σοβαρότητα της ψυχής τους. Κάνουν άνετη υπέρβαση κυριαρχώντας πάνω σε χιλιάδες μικροπράγματα. Αυτός βεβαίως είναι κι ο λόγος που γυναικοκρατείται ένα σπίτι κι επί πλέον η γυναίκα θεωρεί τον άντρα κτήμα της. Τα “Δίδυμα αστέρια”, είναι μια απόδειξη της γυναικείας ευαισθησίας, της ψυχικής ωριμότητας και της ικανότητας για αλληλοεκτίμηση και σεβασμό.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2014, 400 σελ.

Φωτεινή, όπως φως – Μαίρη Παναγιώτου
Η Φωτεινή, δασκάλα απ’ το Αϊβαλί, ξανθιά, όμορφη και σοβαρή, έρχεται με την οικογένειά της στην Ελλάδα, με τον διωγμό του 1922.
Διορίζεται σε χωριά όπου φορούν ακόμα τσαρούχι και δίνει με αυταπάρνηση τα φώτα της γνώσης της και του πολιτισμού της σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Βιώνει τις δυσκολίες του πρόσφυγα, κάνει οικογένεια
και ζει δραματικές στιγμές στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, την κατοχή και τον Εμφύλιο.
Μιλάει με πόνο ψυχής για την κατάρα που δέρνει
την πατρίδα μας αλλά η συμπεριφορά της διδάσκει αλληλεγγύη και αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Ματώνει πολλές φορές η καρδιά της αλλά όπως ομολογεί η ίδια: “Η μοίρα των δυνατών είναι να παραμένουν μόνοι και να παλεύουν χωρίς θεατές”

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2013, 370 σελ.

Το ταξίδι της ζωής – Μαίρη Παναγιώτου
Ένα αγόρι οκτώ χρόνων χάνει τις ισορροπίες του καθώς η μάνα του πεθαίνει στη γέννα του τρίτου παιδιού της. Απογοητευμένος ο πατέρας το δίνει για υιοθεσία σε μια οικογένεια εμπόρων της Αθήνας. Αλλάζει επίθετο, σπουδάζει βιώνει ριψοκίνδυνα το Μάη του ’68 αλλά τίποτα δεν γεμίζει το κενό της ψυχής του. Επιστρέφει στην Ελλάδα και βρίσκει τον αληθινό έρωτα. Μήπως όμως υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να ψάξει;

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2013, 396 σελ.

Πρόγονοι και απόγονοι – Μαίρη Παναγιώτου

Το χρονικό μιας οικογένειας της ελληνικής υπαίθρου


Μέσα στα 36 κεφάλαια του βιβλίου περιγράφεται η ζωή μιας οικογένειας της ελληνικής υπαίθρου, που ξεκινάει την πορεία της από το 1820 και φθάνει έως το 1968. Ανάμεσα από ιστορικοπολιτικά γεγονότα, παρακολουθούμε τις προσπάθειες της χώρας, να απελευθερωθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, να γίνει επιτέλους Έθνος-Κράτος-Πολιτεία. Ταυτόχρονα την ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου να αναβαθμίζονται από υπόδουλοι σε ελεύθεροι πολίτες, βασιζόμενοι στην ελληνική παράδοση και το αυθεντικό ελληνικό γονίδιο.
Το βιβλίο περιέχει πολλά λαογραφικά στοιχεία του τρόπου ζωής μια συγκεκριμένης περιοχής, πολεμικά γεγονότα αυτής και μόνον όσα ιστορικοπολιτικά γεγονότα επηρέασαν όλη την Ελλάδα, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται πέραν των όσων διδάσκονται στα σχολεία.
Η αυθεντικότητα των γεγονότων στηρίζεται στην σοβαρή βιβλιογραφία και τις αναμνήσεις των ηρώων.
Το βιβλίο αυτό δονείται από συναίσθημα και αναπολεί χαμένες αξίες και ιδανικά.

Αφηγήσεις, Όστρια Βιβλίο, 2012, 412 σελ.

Το ταξίδι της ζωής – Μαίρη Παναγιώτου
Ένα αγόρι, οκτώ χρονών, χάνει τις ισορροπίες του καθώς η μάνα του πεθαίνει στη γέννα του τρίτου παιδιού της. Απογοητευμένος ο πατέρας το δίνει για υιοθεσία σε μια οικογένεια εμπόρων της Αθήνας. Το παιδί αλλάζοντας επίθετο χάνει ακόμα περισσότερο τις ισορροπίες του.
Σπουδάζει ό,τι οι θετοί του γονείς του επιβάλλουν και φεύγει για στρατιώτης. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με τα δικά του πιστεύω. Τα κτυπά όλα κάτω και καταφεύγει στο Παρίσι όπου αρχίζει σπουδές κοινωνιολογίας. Βιώνει ριψοκίνδυνα το Μάη του ’68 μαζί με την αγαπημένη του, προσπαθώντας να γιατρέψει ψυχικά και σωματικά τραύματα. Ταξιδεύει στην Αμερική και την Αφρική ψάχνοντας νέες εμπειρίες για να γεμίσει τα κενά της ψυχής του. Δημιουργεί εφήμερες περιπέτειες που τελικά δεν τον καλύπτουν. Επιστρέφει στην Ελλάδα και βρίσκει τον αληθινό έρωτα. Θα βρει άραγε τις ισορροπίες του μέσα από τον έρωτα και την αγάπη; Ή μήπως υπάρχει ακόμα κάτι άλλο που οφείλει να ψάξει;

Μυθιστόρημα, Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας, 2010, 286 σελ.

Πρόγονοι και απόγονοι – Μαίρη Παναγιώτου

Το χρονικό μιας οικογένειας της ελληνικής υπαίθρου


Μέσα στα 36 κεφάλαια του βιβλίου περιγράφεται η ζωή μιας οικογένειας της ελληνικής υπαίθρου, που ξεκινάει την πορεία της από το 1820 και φτάνει έως το 1968. Μέσα από ιστορικοπολιτικά γεγονότα, παρακολουθούμε τις προσπάθειες της χώρα να απελευθερωθεί από την οθωμανική αυτοκρατορία, να γίνει έθνος-κράτος-πολιτεία και ταυτόχρονα την ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου να αναβαθμίζονται από υπόδουλους σε ελεύθεροι πολίτες, βασιζόμενοι στην ελληνική παράδοση και το αυθεντικό ελληνικό γονίδιο.
Το βιβλίο περιέχει πολλά λαογραφικά στοιχεία του τρόπου ζωής μιας συγκεκριμένης περιοχής, πολεμικά γεγονότα αυτής και μόνον όσο ιστορικοπολιτκά γεγονότα επηρέασαν όλη την Ελλάδα, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται πέραν των όσων διδάσκονται στα σχολεία.
Η αυθεντικότητα των γεγονότων στηρίζεται στην σοβαρή βιβλιογραφία και τις αναμνήσεις των ηρώων. Το βιβλίο αυτό δονείται από συναίσθημα και αναπολεί χαμένες αξίες και ιδανικά.

Αφηγήσεις, Ιδιωτική Έκδοση, 2008, 408 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας, Όστρια Βιβλίο, Ωκεανός, Υδροπλάνο