Μαίρη Βιδάλη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαίρη Βιδάλη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Είναι απόφοιτος του Pierce College (1973). Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1976 είχε αναδειχθεί «Μις Μάγια» σε καλλιστεία. Η πρώτη της μετάφραση έγινε το 1984 με το “On approval” (Σύζυγοι με δοκιμή) του Φρ. Λονστέιλ. Ακολούθησαν: Ρέι Κούνεϊ: “Σπίτι διερχομένων”, Λόρκα: “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα”, Ρακίνα: “Φαίδρα”, Λόρκα: “Δόνια Ροζίτα”, Χένρυ Τζέιμς:”Η κληρονόμος”, Αλέξανδρου Δουμά υιού: “Η κυρία με τας καμελίας”. Ποιητικές συλλογές: “Μέρες σιωπής” 1973 και στις εκδόσεις Φιλιππότη “Μαγεμένος δρόμος” 1977, “Βίντεο μνήμες” 1979. Σκηνοθέτησε τα έργα, Λόρκα: “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα”, “Η θαυμαστή μπαλωματού”, “Δόνια Ροζίτα”, Ίψεν: “Η κυρά της θάλασσας”, Σκριμπ – Λεγκουβέ: “Μονομαχία γυναικών”, Ευριπίδη: “Τρωάδες”, Πιερ Μπομαρσαί: “Η ένοχη μητέρα”. Από το 1977 μέχρι σήμερα έχει ερμηνεύσει πολλούς θεατρικούς ρόλους. Ενδεικτικά: “Αντιγόνη”, “Ιφιγένεια εν Ταύροις”, “Ανδρομάχη”, “Στέλλα Βιολάντη”, “Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι”, “Έντα Γκάμπλερ”, “Μαργαρίτα Γκοτιέ” και ο μονόλογος “Λέλα Καραγιάννη”. Το 1990 ίδρυσε την ΑΜΚΕ “Διάχρονο” που το 2010 απέκτησε στον Νέο Κόσμο τη δική της θεατρική στέγη. Έχουν ήδη ανέβει σ’ αυτήν περισσότερα από 30 έργα. Έχει βραβευθεί από δήμους και συλλόγους για την πορεία της στο θέατρο, το Φεστιβάλ Πατρών και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Εξελέγη δημοτική σύμβουλος στην Κηφισιά και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής.
Ποίηση
Μέρες σιωπής (1973)
Μαγεμένος δρόμος (1977), Φιλιππότη
Βίντεο μνήμες (1979), Φιλιππότη
Πληγωμένος Ικαρος (2018), Όστρια Βιβλίο

Θέατρο-Ιστορία
40 χρόνια θέατρο (2018), Δρόμων

Μεταφράσεις
Φρ. Λονστέιλ, On approval (Σύζυγοι με δοκιμή) (1984)
Ρέι Κούνεϊ, Σπίτι διερχομένων
Lorca, Federico García, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα (2001), Δωδώνη
Racine, Jean Baptiste, Φαίδρα (2002), Δωδώνη
Lorca, Federico García, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα (2010), Ελευθεροτυπία (Ε)
Racine, Jean Baptiste, Φαίδρα (2013), Δωδώνη (Ε)
James, Henry, Η κληρονόμος (2013), Δρόμων
Αλέξανδρου Δουμά υιού, Η κυρία με τας καμελίας
Lorca, Federico García, Δόνια Ροζίτα (2016), Δρόμων
Molière, Jean Baptiste de, Οι ψευτοσπουδαίες (2019), Δρόμων

40 χρόνια θέατρο – Μαίρη Βιδάλη
Με την ευκαιρία των 40 χρόνων στο θέατρο της Μαίρης Βιδάλη, εκδίδουμε ένα μέρος του πολύτιμου αρχείου της, μαζί με κάποια παραλειπόμενα που μας εμπιστεύτηκε. Μέσα από τα σχόλια και τις κριτικές, παραθέτω ένα απόσπασμα που θεωρώ ότι σκιαγραφεί απόλυτα την πορεία της.
Καλή συνέχεια!
Ο εκδότης
Ζώης Μπενάρδος

Θέατρο, Δρόμων, 2018, 160 σελ.

Πληγωμένος Ικαρος – Μαίρη Βιδάλη

(40 νύχτες)


«Ο “Πληγωμένος Ίκαρος” έχει δύο φτερά, ένα δικό του και ένα δικό μου, το λαβωμένο. Οι μισές σελίδες γράφτηκαν από εκείνον για μένα. Μου χαρίστηκαν. Και οι υπόλοιπες από εμένα γι΄αυτόν. Σαν είδα τα χέρια μου να γερνούν, μάζεψα προσεκτικά τους στίχους μας, και κατάλαβα πως: 40 νύχτες για μιάς ζωής το όνειρο! Τέτοια πολύτιμα δώρα πρέπει να βγαίνουν στο φως. Γιατί τα σώματα ανταμώνουν και σμίγουν για λίγο ή για χρόνια όμως το μοιραίο ταίριασμα φτάνει μόνον όταν κουμπώνουν οι ψυχές»…

Ποίηση, Όστρια Βιβλίο, 2018, 48 σελ.

Πηγές: Biblionet, Όστρια Βιβλίο, Δρόμων