Μάξιμος Αλυγιζάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μάξιμος Αλυγιζάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (Ελβετία) και συνέχισε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στην ίδια πόλη. Διδάσκει στο Ινστιτούτο Παγκοσμίων Σπουδών (Global Studies Institute) με κύριο γνωστικό αντικείμενο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ασχολείται ειδικότερα με θέματα μετανάστευσης και διαπολιτισμικών σχέσεων και με το φαινόμενο του λαϊκισμού. Έχει πάνω από τριάντα δημοσιεύσεις (βιβλία και άρθρα), κυρίως στα γαλλικά. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τη διδασκαλία και την έρευνα, ασχολείται ιδιαίτερα με την ποίηση. Τον Οκτώβριο του 2019 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Ιωλκός, η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Περί ορατών και αοράτων”.
Ποίηση
Περί ορατών και αοράτων (2019), Ιωλκός
Ψίθυροι νιότης (2021), Ιωλκός

Ψίθυροι νιότης – Μάξιμος Αλυγιζάκης

Ψίθυροι νιότηςΠοιήματα


Περνούν τα χρόνια και συσσωρεύονται οι πράξεις που δεν έγιναν, οι σκέψεις που δεν εκφράστηκαν, οι έρωτες που δεν καρποφόρησαν, οι ελπίδες που μαράθηκαν, τα ταξίδια που δεν πραγματοποιήθηκαν. Μνήμη και Λήθη.
Παρατηρήσαμε με προσοχή τα φυσικά φαινόμενα κι ανακαλύψαμε τους αντικειμενικούς νόμους που περίπου ισχύουν. Επί των πονεμένων ερώτων.
Κάθε λέξη και ένας όμορφος χρησμός, κάθε λέξη και ένας άλυτος γρίφος. Κάθε ματιά και ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα, κάθε ματιά και μια απόλυτη καταστροφή. Οι αμαρτίες μας; Όσες και οι αρετές μας. Μικροί στοχασμοί.
Βρέθηκαν δείγματα και μείγματα δράσεων, αντιδράσεων, αποδράσεων, επιδράσεων και πολλά άλλα φτιασιδώματα και στολίσματα. Χωρίς όνομα.
Εν κατακλείδι το Επίμετρο: Εσύ το δρόμο σου τραβάς. Και μιλάς για τα παλιά.

Οι Ψίθυροι νιότης διαγράφουν κυκλικές τροχιές στο αέναο ταξίδι της ύπαρξης

Ποίηση, Ιωλκός, 2021, 104 σελ.

Περί ορατών και αοράτων – Μάξιμος Αλυγιζάκης

Περί ορατώνΠοιήματα


Ποιήματα που γράφτηκαν για ν’ απαλύνουν τους πόνους της ζωής, να τραγουδήσουν τη λιγοστή ανέλπιδη αγάπη, να τιμήσουν τ’ αμυδρό φως της μικρής γειτονιάς της καρδιάς. Ο χρόνος βλέπει τους έρωτες να γεννιούνται και να πεθαίνουν, τα όνειρα να παλεύουν για να επιζήσουν, τα ορατά και τα αόρατα στοιχεία να συγκρούονται. Ο άνεμος, ο θάνατος, τα χρώματα και οι αμαζόνες κάνουν παρελάσεις. Κι εφόσον πρόκειται για στιγμιότυπα από τη ζωή, το γένος -θηλυκό ή αρσενικό-, το εγώ, το εσύ και τ’ άλλα πρόσωπα, εναλλάσσονται τυχαία.

***

ΝΟΕΜΒΡΙΑΝΑ ΙΙ

Πέρασαν από τότε μέρες πολλές.
Οι νύχτες του τίποτε γιγάντωσαν.
Πέτρινα συναισθήματα ετοίμασαν στρατό τρανό.
Μα ό,τι και να κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες της καταστροφής,
τα όνειρα δεν αυτοκτονούν.
Μόνο παραμονεύουν στ’ άκρα του φωτός,
λίγο πριν την τελική έξοδο του σύμπαντος.

Ποίηση, Ιωλκός, 2019, 96 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιωλκός