Μελίνα Τσαμπάνη

Λογοτέχνες
H Mελίνα Τσαμπάνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε νομικά στο Α.Π.Θ. και Filmmaking Studies στο UWCN.
Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτις και σεναριογράφος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
“Ο πρώτος αμέθυστος” είναι η πρώτη της συγγραφική απόπειρα.
Έχει διασκευάσει το σενάριο για την ελληνική μορφή της σειράς «Η επιστροφή» που παίχτηκε στον ΑΝΤ1, ενώ συμμετείχε και στη σεναριογραφική ομάδα της «Δικαίωσης» που παίχτηκε στο παρελθόν στο Mega Channel.
Είναι επίσης η σεναριογράφος της επιτυχημένης σειράς «Άγριες Μέλισσες» στον ΑΝΤ1.
«Οι Άγριες Μέλισσες ξεκίνησαν από μια ιδέα που είχαμε μαζί με τον Πέτρο Καλκόβαλη, με τον οποίο είμαστε συγγραφικό δίδυμο εδώ και πολλά χρόνια και… σύζυγοι. Η ιδέα ήταν η ιστορία 3 αδερφών, που μένουν μόνες τους, θέλουν να τους πάρουν τα κτήματα και αναγκάζονται να φτάσουν μέχρι τον φόνο για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Με λίγα λόγια η κεντρική συνθήκη των Άγριων Μελισσών…» αναφέρει η Μελίνα Τσαμπάνη σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό People.

Ο πρώτος αμέθυστος – Mελίνα Τσαμπάνη

Η πολυτάραχη ιστορία μιας οικογένειας μέσα στη θύελλα της Ελληνικής Επανάστασης.
Στην τουρκοκρατούμενη Τήνο του 1798 γεννιέται ο Μιλτιάδης Σκαρλάτος, δευτερότοκος γιος της Μαριγώς και του καραβοκύρη Γιώργη που διατηρεί εμπορικές σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη. Από πολύ νεαρή ηλικία ο Μιλτιάδης ακολουθεί τον πατέρα του στα εμπορικά ταξίδια του. Όταν ξεσπάει η Επανάσταση του 1821, ο Μιλτιάδης συμμετέχει με ορμή και θέρμη στον Αγώνα, έχοντας στην καρδιά του δύο επιθυμίες: να αγωνιστεί για την ελευθερία της πατρίδας και να ξεχάσει τον ασίγαστο έρωτά του για τη γυναίκα του αδερφού του, τη Φρόσω. Ένα λάφυρο όμως που θα πέσει στα χέρια του, ένα χρυσό δαχτυλίδι με μια πέτρα από αμέθυστο, θα ανατρέψει τη ζωή του. Ένα δαχτυλίδι ποτισμένο από την κατάρα της γυναίκας που το φορούσε δε θα σημαδέψει τη μοίρα μόνο της φαμίλιας του Μιλτιάδη, αλλά θα στοιχειώσει και τις επόμενες γενιές της ίδιας οικογένειας.
Ένας μεγάλος έρωτας στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Μια οικογένεια σημαδεμένη από τα γυρίσματα της μοίρας.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2015, 448 σελ.

Ο πρώτος αμέθυστος – Mελίνα Τσαμπάνη

Έτος 1798. Στην τουρκοκρατούμενη Τήνο γεννιέται ο δευτερότοκος γυιός του Γιώργη Σκαρλάτου, ο Μιλτιάδης. Πλάσμα σημαδεμένο από τις μοίρες για μεγάλα κατορθώματα, σε νεαρή ηλικία θα ριχτεί με ορμή στον Ιερό Αγώνα του λαού του για την πολυπόθητη Ελευθερία. Δυο είναι οι μεγάλες επιθυμίες της καρδιάς του: να δει την πατρίδα του απελευθερωμένη από τον αβάσταχτο τουρκικό ζυγό, και να μπορέσει επιτέλους να σβήσει από την καρδιά του εκείνον τον βασανιστικό, τον ασίγαστο έρωτά του για την όμορφη γυναίκα του αδερφού του. Ωστόσο…

Ένα λάφυρο που θα πέσει στα χέρια του Μιλτιάδη θα ανατρέψει αναπάντεχα τη ζωή του.

Είναι ένα δαχτυλίδι δεμένο με την κατάρα της γυναίκας που το φορούσε… Κι η κατάρα αυτή θα στοιχειώσει τη ζωή του, και θα αλλάξει την πορεία, όχι μόνο της οικογένειάς του, αλλά και των γενεών που θ’ ακολουθήσουν…

Μυθιστόρημα, Ωκεανός, 2019, 640 σελ.

Μυθιστορήματα
Ο πρώτος αμέθυστος (2015), Κέδρος
Ο πρώτος αμέθυστος (2019), Ωκεανός

Κινηματογραφικές ταινίες-Σενάριο
Κάτω από το σεντόνι (2005)

Τηλεοπτικές σειρές-Σενάριο
Εντιμότατοι κερατάδες (2007) Alpha
7 θανάσιμες πεθερές (2007) Mega
Όσα μου κρύβεις (2013) Alpha
Δικαίωση (2014) Mega
Τρελλή οικογένεια (2015) Star
H Επιστροφή (2018) ΑΝΤ1

Πηγές: BIBLIONET, Κέδρος, Ωκεανός, retrodb.gr

4,675 views