Μέμα Γενεράλη

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Η Μέμα Γενεράλη γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται.
Αποφοίτησε από τη σχολή Βακαλό ως αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ψηφιακή δημιουργία ταινιών στο Μιλάνο της Ιταλίας και τώρα διατηρεί έναν πολυχώρο στο Γκάζι αφιερωμένο αποκλειστικά σε καλλιτεχνικές δράσεις, όπως εκθέσεις τέχνης και σεμινάρια γραφής και φωτογραφίας. Έχει την όμορφη ιστοσελίδα: Χώρος τέχνης -ισμός.
Ποίηση
Απλοποίηση (2020), Φίλντισι
Αλήθεια; (2022), Οδός Πανός

Αλήθεια; – Μέμα Γενεράλη

Αλήθεια;Με πρόλογο του Νίκου Ζούδιαρη


Στην πρώτη συνάντησή μας με τη Μέμα, είχαμε κιόλας συνεννοηθεί. Ήταν στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου σχετικά με την ποίηση και την Ιστορία της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας, όπου ήμουν ο εισηγητής, πριν δυο χρόνια, στο Μικρό Πολυτεχνείο. Έκτοτε έχουμε ανοιχτή κουβέντα και η αρχικά ενστικτώδικη συνεννόηση, έγινε στην πράξη αμοιβαία εμπιστοσύνη. Έγινε καιρός και ποιήματα.
Πάντα ειλικρινής -εξομολογητική, ρεαλίστρια- ορίζει την ποίησή της επί προσωπικού. Με μια ισχυρή γραφή που δεν βασίζεται στην αμφιβολία και με οικονομία λόγου, ξεδιπλώνει γενναιόδωρα τα συναισθήματά της, τις εμπειρίες της – τις απόψεις της. Όταν λυπάται, πονάει, διαμαρτύρεται ή δυσανασχετεί, δημιουργεί έμμεσα τις δικές της θέσεις. Δηλαδή, το πώς θα ήθελε να είναι ο κόσμος. Κυρίως προσπελάσιμος ο ποιητικός της λόγος, δεν “μασάει” τις σκέψεις της. Καταγράφει την πραγματικότητα μακριά από υπερβολές, φαντασιώσεις ή παραμορφώσεις, ακριβώς όπως την αντιλαμβάνεται, χωρίς να υπηρετεί κάτι αντικειμενικό – χωρίς εκπτώσεις, πάντα ευαίσθητη, εύθραυστη, τολμηρή, απρόβλεπτη. Ξεφυλλίζοντας ξανά τα εξαιρετικά αυτά ποιήματα, τα σαν διαλεγμένα ένα προς ένα, μου έγινε ολοφάνερο αυτό που βαθιά υποψιαζόμουν: πως πίσω από μια αίσθηση απογοήτευσης ή και άρνησης ακόμα, που αφήνει καμιά φορά μεριές – μεριές η ποίησή της, κρύβεται το “μεδούλι” του ποιητικού της στοχασμού: η αναζήτηση του αυθεντικού.
Ναι, η “Αλήθεια;” είναι κάτι που σε απασχολεί, Μέμα μου. Την αναζητάς άφοβα. Ειλικρινέστατος ο τίτλος της συλλογής. Κρατώ τον προβληματισμό που δηλώνεις με το ερωτηματικό και με χαρά, δε μου μένει παρά να σε διαπιστώνω, κάθε φορά που θα δημοσιοποιείς τις σκέψεις σου, όπως τώρα, εδώ, από τις εκλεκτές Εκδόσεις ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ.
Καλό δρόμο, Μέμα μου
Να τα λέμε
(Νίκος Ζούδιαρης, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ποίηση, Οδός Πανός, 2022, 66 σελ.

Απλοποίηση – Μέμα Γενεράλη
ΣΥΓΓΝΩΜΗ
Ας ζητήσουμε όλοι
Κοιτώντας τον Ήλιο…
Ένα μεγάλο συγγνώμη…
(με φιλότιμο)
Στο χώμα και στη θάλασσα
Στη Γη ολόκληρη κι αυτούσια.
Με το τρία…
(τσάμπα είναι)

Ποίηση, Φίλντισι, 2020, 46 σελ.

Πηγές: Biblionet, Φίλντισι, Οδός Πανός