Μιχάλης Γεννάρης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μιχάλης Γεννάρης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα.
Σπούδασε μουσική και νομική στην Αθήνα, το Αμβούργο και τη Γενεύη, και ζωγραφική στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες. Ασχολείται με τα εικαστικά (κυρίως μελάνια και μεικτές τεχνικές) και κατά καιρούς έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις. Στην πεζογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 2006, διακρινόμενος στον ετήσιο, πανελλήνιο διαγωνισμό «Hotel Γ. Μ. Βιζυηνός» (με αφορμή τα 110 χρόνια από τον θάνατο του θεμελιωτή της νεοελληνικής διηγηματογραφίας) που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Πατάκη. Ποίηση και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες και σε λογοτεχνικά περιοδικά, και μεταφραστεί στα αγγλικά και τα ολλανδικά. Έχει γράψει θεατρικά έργα και μυθιστορήματα: Πρίγκιπες και Δολοφόνοι, Ίνδικτος 2010 (Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, Βραβείο περ. Διαβάζω), και Ο Σαξοφωνίστας, Μεταίχμιο 2014.
Μυθιστορήματα
Πρίγκιπες και δολοφόνοι (2010), Ίνδικτος
Ο Σαξοφωνίστας (2014), Μεταίχμιο
Εξιλαστήρια πεταλούδα (2021), Ίνδικτος
Και ευρέθηκα με σκοτεινιά μεγάλη στους Μολάους (2022), Ίνδικτος

Συλλογικά έργα
Τέλος καλό, όλα καλά (2012), Εκδόσεις Καστανιώτη

Βραβεία-Διακρίσεις
Πρίγκιπες και δολοφόνοι – Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα – Περιοδικό “Διαβάζω” (2011)
Πρίγκιπες και δολοφόνοι – Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (2011)

Και ευρέθηκα με σκοτεινιά μεγάλη στους Μολάους – Μιχάλη Γεννάρη

Και ευρέθηκα


Μολάοι 1887. Επίμονη λοιμική ασθένεια βασανίζει την κοιλάδα του Ευρώτα και η Ντόνα Φριντζήλα, μητέρα τριών παιδιών από διαφορετικούς πατεράδες, όταν αποσκιρτά ο τελευταίος αγαπητικός, παθαίνει νευρική κατάθλιψη, παραλογίζεται, παρατάει τα νήπια και χάνεται από προσώπου γης, εξαναγκάζοντας τη μοναδική εξ αίματος συγγένισσα να κατεβεί από τα ορεινά χωριά του Ασωπού στη σκοτεινή πολίχνη των Μολάων: θεια-Στάμω η Σκυλογιαννού, τελευταία της ανατολικής γενεάς των Μαυρομιχαλαίων.
Επιστρέφοντας από πολύχρονη ιερά αποδημία, η ισχυρογνώμων Σταματία, η αγωγιάτισσα και μαμή, αυτή δηλαδή που σταματάει τους πρόωρους θανάτους και αναζωογονεί, θ’ αναλάβει τις μέριμνες των κατασυκοφαντημένων ανιψουδιών κρύβοντας όσο καλύτερα μπορεί στα σωθικά την πατρογονική απέχθεια για τους Μολαΐτες και τα μετόχια τους.

Μυθιστόρημα, Ίνδικτος, 2022, 280 σελ.

Εξιλαστήρια πεταλούδα – Μιχάλης Γεννάρης

Εξιλαστήρια


Ένα ερωτικό μυθιστόρημα στο οποίο ο φόβος απέναντι στο άγνωστο τέλεσμα του θανάτου, συμπλέκεται με τα μυστήρια της εφηβικής ηλικίας και τη νοσταλγία της απολεσθείσας πίστης. Στοιχεία παραμυθιού, παραισθητικές πράξεις, λυρικές καταβυθίσεις, σαρκασμός και μυστήριο, θεολογική υψηγορία. Ένα ονειροβατικό ταξίδι στους απόρρητους δαιδάλους της ψυχής, όταν αυτή έχει ν’ αντιπαλέψει το διπλό παράλογο της θνητότητας και της ματαιωμένης αγάπης.
Μέσω μιας γλώσσας δίκοπης, πάλλουσας, ασελγούς και ακομπλεξάριστης, ο συγγραφέας βάζει τον αναγνώστη του να κάνει μακροβούτια στο κενό της ψυχής των ηρώων που προκαλούν απ’ την αρχή ως το τέλος πρωτογενή συγκίνηση. Ύφος, λέξεις και ιστορία, όλα πρωτότυπα και θελξικάρδια.

Μυθιστόρημα, Ίνδικτος, 2021, 208 σελ.

Ο Σαξοφωνίστας – Μιχάλης Γεννάρης
Ρέικιαβικ, Αθήνα, Τελ Αβίβ, Βιέννη, Στοκχόλμη, Αντβέρπη: πόλεις σταθμοί στη δημιουργική και συναισθηματική εξέλιξη ενός ζωγράφου που γαλουχήθηκε στο φως των Κυκλάδων, κάτω από το βλέμμα τριών ξεχωριστών γυναικών και τη διαρκή περιφορά του χαμένου ονόματος ενός σαξοφωνίστα.
Βυζαντινό παραμύθι. Σάγκα κοσμοπολιτισμού. Μυθιστόρημα καλλιτεχνικής μαθητείας. Μα προπαντός, αυτοπρόσωπη εξομολόγηση των μυστικών μιας ασυμβίβαστης ψυχής.

Μυθιστόρημα, Μεταίχμιο, 2014, 336 σελ.

Πρίγκιπες και δολοφόνοι – Μιχάλης Γεννάρης
“Ως τα δεκάξι ήμουν η σκλάβα της μητρός μου. Ότι λεφτά κέρδιζα τα έκλεβε. Τετράδιο είχε η Αδαμαντία Δραγάτση και σημείωνε στο τεφτέρι πόσες δραχμές εισπράττω και τα κατέθετε στο Ταμιευτήριο για να είναι υπό την εγγύηση του Ελληνικού Κράτους.
Ψέματα. Λούσα δικά της. Ολοκαίνουργια φορέματα και χρυσαφικά, τα δικά μου χρήματα, και διασκεδάσεις στις μπουζουκοταβέρνες του Πειραιώς παρέα με τον Τασούλη. Ελευθέρων ηθών η μάνα που μου έλαχε”.

Ένα ταξίδι στο Ξυλόκαστρο. Κτέλ Κηφισού. Μια γυναίκα και τρία αγόρια. Οι Πρίγκιπες. Τελευταία απόπειρα τιθάσευσης της χαμένης αθωότητας. Στο βάθος οι περιούσιου γάμοι και ο βασιλιάς έρωτας. Παρελθόν πνιγηρό και ματωμένο. Εξομολογήσεις και βασανισμοί. Ήχοι χαμένων δεκαετιών.
Αναιρέσεις και υφέσεις μιας ζωής εν κινδύνω. Ψυχοστασίες.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα – Περιοδικό “Διαβάζω” (2011)
Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (2011)

Μυθιστόρημα, Ίνδικτος, 2010, 275 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μεταίχμιο, Ίνδικτος

Please wait...