Μιχάλης Πατένταλης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μιχάλης Πατένταλης γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, μεγάλωσε όμως στην Προσοτσάνη Δράμας.
Σπούδασε Θεωρία και Αρμονία της Μουσικής, Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και Ψυχοθεραπεία.
Από το 1996 εργάζεται στο τμήμα Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ και είναι πρόεδρος της εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας.
Το 2003 το διήγημά του “Η κοκκινοσκουφίτσα της πολυκατοικίας” βραβεύτηκε στον διαγωνισμό “Αντώνη Σαμαράκη” των εκδόσεων Καστανιώτη και το 2014 το λογοτεχνικό του έργο “Οι δικές μας ιστορίες” έλαβε το Κρατικό Βραβείο της Γερμανίας για τη Δημοκρατία και Ανεκτικότητα.
Το 2008 εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του “Ο μισθοφόρος Μινώταυρος”.
Το “Ποιος σκότωσε τον Μότσαρτ” αποτελεί το πρώτο του μυθιστόρημα.

Ο μισθοφόρος Μινώταυρος
«Σε σένα γράφω. Σε σένα που έχτισες το φρούριο της παντοδυναμίας και άπλωσες σαν έρπης τα μολυσμένα σάλια σου. Σε σένα που ξύπνησες μια μέρα απ’ το μεθύσι και άνοιξες κρανία γεμάτα αίμα, πιτσιλώντας κόκκινα χρώματα σε παιδικές ζωγραφιές. Σε σένα που κάρφωσες τον ήλιο, που έσβησες τ’ αστέρια, που έσφαξες τη φάλαινα, που έκοψες το δέντρο, που άπλωσες τον θρήνο, που έσπειρες το μίσος, που σκότωσες τον Άραβα, που τρύπησες τη μάνα, που βίασες τα σπλάχνα, που άρπαξες το γάλα. Σε σένα που έχτισες πάνω σε κραυγές το γαστρικό σου σκοτάδι χωνεύοντας με έναν κουβά φτυσίματα, εσύ τα λες πταίσματα, τους λυγμούς ενός νεογέννητου. Σε σένα που έσκαψες στα σωθικά μας υπονόμους και τους γέμισες μουσκεμένα φέρετρα, που φύτεψες κρεμμύδια στα μάτια των ανθρώπων, που έψησες ωμά όνειρα πάνω στις ανοιχτές πληγές τους. Σε σένα γράφω, νύχι γαμψό, πένθιμε κλειδοκράτορα, του εγκεφάλου πάρκινσον, βδέλλα της ζωής, ουρλιαχτό του μοιραίου κακού, σκυλί αλαφιασμένο, ψοφίμι αποκεφαλισμένο. Σε σένα γράφω μ’ ακούς; Μισθοφόρε Μινώταυρε! Φτάνει πια! Φτάνει πια! Σταμάτα!».
144 σελ.

Ποιος σκότωσε τον Μότσαρτ
Βιέννη, δεκαετία ’80. Ο νεαρός φοιτητής Αλέξης Βελλίδης βρίσκεται έγκλειστος στην ψυχιατρική κλινική και, μέσα από τη σύγχυση που τον διακατέχει, προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι της παράξενης ιστορίας που τον οδήγησε εκεί. Θυμάται μόνο πως είχε έρθει πριν ένα χρόνο στη Βιέννη για να σπουδάσει στη Μουσική Ακαδημία…
Όλα ξεκίνησαν όταν ο καθηγητής Χαρνακούρτ της Μουσικής Ακαδημίας ζήτησε από τον Αλέξη να ετοιμάσει μια εργασία για το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ. Κατά την έρευνά του, ο Αλέξης ανακαλύπτει τυχαία μια παρτιτούρα που δείχνει να είναι το τελευταίο απόσπασμα του Ρέκβιεμ. Αφού καταφέρει να την αποκωδικοποιήσει με πολύ κόπο, διαπιστώνει ότι κρύβει ένα φοβερό μυστικό: τους δολοφόνους τού Μότσαρτ. Όσοι φοιτητές πλησίασαν στο παρελθόν τόσο κοντά στην αλήθεια, εξαφανίστηκαν. Και ο Αλέξης βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια θανάσιμη πλεκτάνη, χωρίς περιθώρια διαφυγής…
Ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ που αποτυπώνει περίτεχνα το κατατονικό κλίμα της Βιέννης και των πανεπιστημίων της τη δεκαετία του ’80.
272 σελ.

Μυθιστορήματα
Ποιος σκότωσε τον Μότσαρτ (2018), Κλειδάριθμος

Διηγήματα
Ο μισθοφόρος Μινώταυρος (2008), University Studio Press

Πηγές: Biblionet, University Studio Press, Κλειδάριθμος