Μιχάλης Σκολιανός

Μιχάλης Σκολιανός

Ελληνες λογοτέχνες
O Μιχάλης Σκολιανός γεννήθηκε το 1983 στο Μάντσεστερ, στις ΗΠΑ.
Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. Η διδακτορική διατριβή του, “Εξελικτισμός και Σχετικισμός στο Δίκαιο. Διάλογος μεταξύ φυσικού και θετικού δικαίου”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σάκκουλα.
Μυθιστορήματα
Αδιέξοδο (2018), Γαβριηλίδης

Νουβέλες
Μ (2016), Σαιξπηρικόν
Στο κεφάλι μου (2021), Εκδόσεις Βακχικόν

Δοκίμια-Μελέτες-Διατριβές
Εξελικτισμός και Σχετικισμός στο Δίκαιο (2016), Εκδόσεις Σάκκουλα

Συλλογικά έργα
Οι εραστές της σοκολάτας (2018), Το Σκαθάρι

Στο κεφάλι μου – Μιχάλης Σκολιανός

Στο κεφάλι μου


Με κοιτάζει; Είμαι σίγουρος ότι με κοιτάζει. Μα είναι δυνατόν μια τόσο ωραία κοπέλα να κοιτάζει εμένα; Μήπως δεν είναι τόσο ωραία; Τη βλέπω ωραία επειδή είμαι μεθυσμένος; Και αν όμως όντως είναι ωραία; Όπως μου φαίνεται αυτήν τη στιγμή; Πρέπει να πάω να της μιλήσω. Πότε θα έχω ξανά την ευκαιρία να κάνω κάτι με μια τόσο ωραία κοπέλα; Και γιατί να μην έχω ξανά ευκαιρία; Αυτή η έλλειψη αυτοεκτίμησής μου…

Ένας νεαρός άντρας 30 χρονών, μεθυσμένος σε ένα μπαρ, προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του να πάει να μιλήσει σε μια κοπέλα που (νομίζει) ότι τον κοιτάζει.

Μια νουβέλα για την προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου να βρει τη θέση του σε έναν απρόσωπο κόσμο, μα κυρίως ένα βιβλίο για την απώλεια και την αναζήτηση της αγάπης ως υπαρξιακή ανάγκη.

Νουβέλα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2021, 102 σελ.

Αδιέξοδο – Μιχάλης Σκολιανός

Αδιέξοδο


O Κώστας, ένας νέος δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη, αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και στις δυσκολίες της σύγχρονης μνημονιακής Ελλάδας. Στις σελίδες του βιβλίου, μέσω της κατακερματισμένης αφήγησης, ξεδιπλώνεται η πορεία της ζωής αυτού του νέου άνδρα από την αποφοίτησή του από τη Νομική μέχρι το επαγγελματικό, προσωπικό και εντέλει υπαρξιακό του αδιέξοδο.

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2018, 184 σελ.

Μ – Μιχάλης Σκολιανός

Μ


Ο “Μ”, ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου, ένας μυστηριώδης και αινιγματικός άνθρωπος, μόλις αποφυλακίστηκε για ένα αδίκημα, το οποίο είχε προκαλέσει αίσθηση στην κοινωνία όταν είχε τελεστεί. Στην προσπάθειά του ανεύρεσης χρημάτων, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωσή του, γνωρίζει έναν εμπορικά επιτυχημένο και ιδιαίτερα φιλόδοξο συγγραφέα. Σύντομα θα αρχίσουν να συνεργάζονται, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, στη συγγραφή μιας αυτοβιογραφίας του Μ με απρόσμενη όμως κατάληξη.

Νουβέλα, Σαιξπηρικόν, 2016, 112 σελ.

Εξελικτισμός και σχετικισμός στο Δίκαιο – Μιχαήλ Σ. Σκολιανός

Εξελικτισμός


Στο παρόν βιβλίο, εξετάζονται οι πολυσχιδείς σχέσεις που συνδέουν το φαινόμενο του δικαίου με τα δύο κυριότερα ρεύματα σκέψης και θεώρησης του κόσμου και της πορείας της ανθρώπινης Ιστορίας, τον εξελικτισμό και τον σχετικισμό.

Πιο συγκεκριμένα ο εξελικτισμός, ως η ιστορική πρόοδος στο πεδίο της κοινωνικής ηθικής, εξετάζεται στο δίκαιο από τη σκοπιά του φυσικού δικαίου (ius naturale). Υποστηρίζεται, δηλαδή, ότι ο εξελικτιστικός τρόπος σύλληψης και ενατένισης του κόσμου εκφαίνεται στον δικαιικό κόσμο στο φυσικό δίκαιο.

Αντίστοιχα, ο σχετικισμός, ως η απόρριψη της έννοιας της προόδου τουλάχιστον στις κοινωνικές αξίες, εξετάζεται στο πεδίο του δικαίου από τη σκοπιά του θετικού δικαίου. Ο σχετικιστικός, δηλαδή, τρόπος σκέψης, προσέγγισης και ερμηνείας του κόσμου αποκρυσταλλώνεται στον δικαιικό κόσμο, στο θετικό δίκαιο.

Περαιτέρω, γίνεται μια ευσύνοπτη κα περιεκτική παρουσίαση του φυσικού και θετικού δικαίου στη σύγχρονη Ελλάδα και το βιβλίο ολοκληρώνεται με μια προσπάθεια ανεύρεσης των στοιχείων που πρέπει τελικά να διαθέτει το δίκαιο με σημείο αναφοράς την κοινωνία.

Δοκίμιο, Διατριβή, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2016, 305 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γαβριηλίδης, Σαιξπηρικόν, Εκδόσεις Βακχικόν, Εκδόσεις Σάκκουλα