Μιχάλης Τριανταφύλλου

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μιχάλης Τριανταφύλλου γεννήθηκε το 1952 στα Γιάννενα από γονείς νησιώτες που βρέθηκαν εκεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του. Είναι Α’ μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού σε απομαχεία, απόφοιτος της ΑΔΣΕΝ, Μηχανικών Σκαραμαγκά / τάξη 1974 και κάτοχος διπλώματος μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού, Α’ τάξης. Κατά την τριακονταετή ναυτική του καριέρα έχει εργαστεί σε εμπορικά πλοία των περισσοτέρων κατηγοριών, αλλά και σε επιτελική θέση στεριάς. Έχει εκτίσει ένα μεγάλο μέρος της θητείας του, στα επιβατηγά /τουριστικά και επιβατηγά / οχηματαγωγά πλοία μεταξύ των οποίων τα: Γεώργιος Εξπρές, Pacific Star/ Aegean Star, The Azur, Olympic Voyager & Olympic Explorer, Bluestar Naxos, Bluestar 1 & 2, Bluestar Horizon, Superfast 6, 7 και 9. Έχει παρακολουθήσει τη ναυπήγηση και έχει παραλάβει τα κρουαζιερόπλοια Olympic Voyager & Olympic Explorer από το ναυπηγείο Blohm & Voss του Αμβούργου, καθώς και το επιβατηγό / οχηματαγωγό πλοίο Superfast 9 από το ναυπηγείο HDW του Κιέλου. Έχει ασχοληθεί με την μετάφραση ναυτικών τεχνικών κειμένων και έχει δημοσιεύσει άρθρα, σε περιοδικά και διαδικτυακές εφημερίδες. Κατοικεί μόνιμα στην Νάξο.
Διηγήματα
Από αλμύρα και ατσάλι (2020), Νέα Διάσταση
Σαν την αλισάχνη (2022), Νέα Διάσταση

Σαν την αλισάχνη – Μιχάλης Τριανταφύλλου

Σαν την(Ναυτικά διηγήματα)


Ο Μιχάλης Τριανταφύλλου, σε αυτήν τη δεύτερη συλλογή του ναυτικών διηγημάτων, βουτάει ακόμα πιο βαθιά στις μνήμες του από την μακρόχρονη καριέρα του ως Α’ Μηχανικός και, με αυτή την έμφυτη γλαφυρότητα που μόνο μια ναυτική ψυχή μπορεί να εκφράσει, μας χαρίζει 7 ιστορίες γεμάτες συναισθήματα, ελπίδες, όνειρα, αλλά και πίκρες και χαμένες ευκαιρίες.

Διηγήματα, Νέα Διάσταση, 2022, 182 σελ.

Από αλμύρα και ατσάλι – Μιχάλης Τριανταφύλλου

(Ναυτικά διηγήματα)


Από τα ηλιόλουστα σοκάκια της Σαντορίνης έως τις πλάνες αγκαλιές της Βραζιλίας, και από το αγνάντι της απέραντης θάλασσας από το κατάστρωμα ενός καραβιού έως την κόλαση των μηχανών στα σωθικά του, οι Έλληνες ναυτικοί γράφουν στα κατάστιχα του μυαλού τους χιλιάδες ιστορίες
και περιπέτειες.

Μια στο τόσο, εμείς οι στεριανοί είμαστε αρκετά τυχεροί ώστε να γίνουμε κοινωνοί τέτοιων ιστοριών, συνεπαρμένοι από τις μαγευτικές αφηγήσεις ανθρώπων που δάμασαν το πλέον γοητευτικό στοιχείο της φύσης: τη θάλασσα.

Μια τέτοια ευκαιρία μας προσφέρει με αυτό το βιβλίο ο Α’ Μηχανικός Μιχάλης Τριανταφύλλου, σταλάζοντας στις σελίδες του λίγο από τον πλούτο της πολύτιμης εμπειρίας του στην Ελληνική Ναυτιλία.

Διηγήματα, Νέα Διάσταση, 2020, 136 σελ.

Πηγές: Biblionet, Νέα Διάσταση