Μιχάλης Δαγκλής

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μιχάλης Δαγκλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ανατόλια και είναι τελειόφοιτος της Γεωπονικής σχολής του Α.Π.Θ. Ασχολείται επαγγελματικά με την αναρρίχηση και συμμετέχει ενεργά στο φοιτητικό και μαζικό κίνημα.
Οπως λέει ο ίδιος:
«Είμαι βαθιά επηρεασμένος από το σινεμά τρόμου των περασμένων δεκαετιών. Μεγάλωσα με B-movies και με ταινίες όπως το The Thing (1982), The Fly (1986), Jaws (1975) και πολλές άλλες. Οι ιστορίες που γράφω θέλω να έχουν κινηματογραφική δράση, με ένα δυνατό κεντρικό κακό που δεν είσαι σίγουρος αν θα καταφέρουν να νικήσουν οι πρωταγωνιστές. Βρίσκω ενδιαφέρον όλο αυτό να το παντρέψω με το φολκλόρ πλαίσιο της Ελλάδας. Η χώρα μας βρίθει από θρύλους και δοξασίες που θα μπορούσαν να σταθούν σε μια ανατριχιαστική ιστορία. Ανοίξτε μια τυχαία σελίδα από τις “Παραδόσεις” του λαογράφου μας Νικόλαου Πολίτη και ουσιαστικά θα βρείτε μια ιστορία τρόμου. Έχουμε τόσο πλούσιο υλικό που είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευόμαστε, όχι μόνο για να διασκεδάσουμε αλλά και για να διατηρήσουμε τις σπουδαίες δοξασίες της χώρας μας. Διηγήσεις για νεράιδες, “σμερδάκια” και λάμιες που παραμονεύουν στις ρεματιές και στα κατώγια, δίνουν μια οικειότητα στον Έλληνα αναγνώστη, μια αμεσότητα αν θέλετε, ειδικά όταν διαδραματίζονται στο γνώριμο γεωγραφικό μας έδαφος.»

Αγαλήνευτα βάθη – Μιχάλης Δαγκλής

5 μικρές ιστορίες τρόμου


Τα “Αγαλήνευτα Βάθη” είναι μια ανθολογία τρόμου.

Η ιστορία του τίτλου διαδραματίζεται στη μακρινή Ελλάδα του 1948.

Ένας σφουγγαράς από την Κρήτη παλεύει να σώσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο από μια αρρώστια.
Όταν έρχεται η ώρα της ανάδυσης όμως το σχοινί που θα τον σήκωνε παραμένει ασάλευτο και εκείνος παγιδευμένος στον βυθό…

Κάποιος νεαρός απαντά σε αγγελία για εργασία κατά την καλοκαιρινή σεζόν, στον φάρο μιας ξεχασμένης νησίδας των βόρειων Σποράδων. Πέρα όμως από τη ζεστή φιλοξενία των ντόπιων και την εύκολη δουλειά, καραδοκεί και κάτι άλλο στον φάρο, κάτι που περίμενε καιρό…

Ο Μενέλαος είναι ένας λαογράφος που ταξιδεύει στα όμορφα Καλάβρυτα. Επιθυμεί να συλλέξει υλικό για ένα τραγικό συμβάν που διαδραματίστηκε εκεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η έρευνά του όμως τον οδηγεί στην καρδιά μιας φολκλόρ δεισιδαιμονίας, μέρος της οποίας κινδυνεύει να γίνει και ο ίδιος…
Μια νεαρή κτηνίατρος καλείται επειγόντως από έναν κτηνοτρόφο της Θεσσαλίας προκειμένου να ελέγξει την ασυνήθιστη συμπεριφορά των βοοειδών του.

Η διάγνωση σύντομα εξελίσσεται σε έναν παγωμένο εφιάλτη…

Ένας αποφασισμένος διαρρήκτης εισβάλλει σε ένα παλιό αρχοντικό του Πειραιά για μια εύκολη μπάζα. Μέχρι που ανακαλύπτει περισσότερα από όσα θα ήθελε…

Διηγήματα, Ωκεανίδα, 2018, 352 σελ.

Η τελευταία νύχτα της Αδέρας – Μιχάλης Δαγκλής
Ο Σίμος Σουλιώτης, είναι ένας άντρας ποτισμένος με κυνισμό, που στα 35 του χρόνια ξοδεύει τη ζωή του σε αλκοόλ και τσιγάρα στα σκοτεινά μπαρ της Αθήνας, ενώ – περιστασιακά – εργάζεται στο γραφείο ερευνών ενός παλαίμαχου ιδιωτικού ντετέκτιβ.

Η ζωή του θα ανατραπεί και θα απειληθεί από τη μια στιγμή στην άλλη, όταν θα βρεθεί, στην καρδιά του χειμώνα, αποκλεισμένος στην Αδέρα, ένα ορεινό χωριό, κάπου στην ανατολική Πελοπόννησο, για την – φαινομενικά εύκολη – υπόθεση εξαφάνισης μιας έφηβης κοπέλας.

Τίποτα όμως δεν είναι αυτό που φαίνεται… Κι όσο οι κάτοικοί της δείχνουν φιλικοί στο πρόσωπό του, τόσο περισσότερο κρύβουν ένα θανατερό κι επικίνδυνο μυστικό που θα οδηγήσουν τον Σίμο σ’ έναν ασφυκτικό κλοιό θέτοντας τη ζωή του – και όχι μόνο – σε κίνδυνο.

Καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τους εσωτερικούς του δαίμονες και τα βαθιά του σκοτάδια όσο οι μνήμες του παρελθόντος ξυπνάνε σε κάθε του βήμα, ανακαλύπτει ότι τα σκοτάδια και οι δαίμονες στην Αδέρα είναι πολύ πιο επικίνδυνα, απειλητικά και πέρα από κάθε λογική…

Κι όσο το χιόνι πέφτει βαρύ πάνω από το μυστηριώδες χωριό, τόσο ο Σίμος εγκλωβίζεται σε αυτό και τους παράξενους κατοίκους του, μην μπορώντας να διαφύγει με κανέναν τρόπο, βυθιζόμενος όλο και περισσότερο στα δίχτυα μιαςανατριχιαστικής υπόθεσης που θα τον φέρει σε αδιέξοδο.

Ένα ανατριχιαστικό θρίλερ που κόβει την ανάσα…

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2020, 504 σελ.

Μυθιστορήματα
Η τελευταία νύχτα της Αδέρας (2020), Υδροπλάνο

Διηγήματα
Αγαλήνευτα βάθη (2018), Ωκεανίδα

Συλλογικά έργα
Αποκάλυψη (2009), Ανατολικός
Κόρες της Νύχτας (2016), Night Read

Πηγές: BIBLIONET, Ωκεανίδα, Υδροπλάνο