Μιχάλης Δήμας

Μιχάλης Δήμας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μιχάλης Δήμας αγαπά το γράψιμο, το διάβασμα, τον κινηματογράφο, το θέατρο, την καλή παρέα, το καλό φαγητό, τα ταξίδια. Λατρεύει την ελληνική μουσική της δεκαετίας του ’70, την ποίηση, το διήγημα και φυσικά τις γάτες. Οι “Φευγάτες ιστορίες” (εκδ. Έναστρον) είναι το δεύτερο βιβλίο του μετά τη συλλογή ευθυμογραφημάτων “Γλωσσοκόπανος” (εκδ. Οσελότος).
Ποίηση
Συγκομιδή 1983-2013 (2013)

Διηγήματα
Φευγάτες ιστορίες (2016), Έναστρον

Ευθυμογραφήματα
Γλωσσοκόπανος (2009), Οσελότος

Φευγάτες ιστορίες – Μιχάλης Δήμας

Φευγάτες


Γάτες που τρυπώνουν σε σπίτια, σε μαγαζιά, σε κρεβάτια, σε όνειρα, σε στίχους τραγουδιών, σε καρδιές. Γάτες που μπαινοβγαίνουν σε ευχάριστες αλλά και σε δυσάρεστες καταστάσεις, σαν εκπαιδευμένα ζώα τσίρκου που πηδούν μέσα από φλεγόμενους κύκλους.

Γάτες που ξορκίζουν δαίμονες εσωτερικούς και εξωτερικούς, όλα εκείνα τα θηρία που γιγαντώνονται κάποιες φορές και που οι τετράποδοι φίλοι μας με ένα μαγικό τρόπο τα διώχνουν έστω προσωρινά, ή τα μικραίνουν κάνοντάς τα να φαντάζουν λιγότερο απειλητικά.

Μικρά γλυκόπικρα, δραματικά αλλά και χιουμοριστικά στιγμιότυπα, όπου οι γάτες με τη γνωστή τους ευελιξία περνούν από το περιθώριο μέσα στο κάδρο. Μαζί τους συμπαρασύρουν ανθρώπινες φιγούρες στην αναζήτηση ενός καλύτερου σημείου, πιο ζεστού, πιο φωτεινού όπως ακριβώς κάνουν τα συμπαθή κατοικίδια. Εκείνοι άλλοτε το καταφέρνουν, άλλοτε όχι. Προσπαθούν ξανά, με σύμμαχο ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές εκείνο το μικρό φως στα σπινθηροβόλα γατίσια μάτια.

Διηγήματα, Έναστρον, 2016, 132 σελ.

Συγκομιδή – Μιχάλης Π. Δήμας

Συγκομιδή1983-2013


ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Περισυλλέγω ναυαγούς.
Μια λέξη μια σανίδα.
Μια φράση μία άγκυρα.
Τρία στιχάκια ένα κουπί.
Αυτή είναι η συγκομιδή
που ανέσυρα απ’ το κύμα.

Ποίηση, Οσελότος, 2013, 112 σελ.

Γλωσσοκόπανος – Μιχάλης Δήμας

Γλωσσοκόπανος


Είναι ευθυμογραφικές ιστορίες που προκαλούν στον αναγνώστη κλαυσι-γέλωτα, μιας και τα βάζουν, με χιούμορ, με ό,τι μας ταλαιπωρεί.

Ο Μιχάλης Δήμας, που κείμενά του παίχτηκαν για τρία χρόνια στο Stand Up Comedy της Λουκίας
Ρικάκη, περιγράφει, παρωδεί και σατιρίζει τα κα(λ)ώς κείμενα της ζωής μας μ’ έναν υπόγειο,
δηκτικό τρόπο που μας κάνει να τα λοιδορούμε, λες και δεν μας αφορούν.
Ο συγγραφέας (ο γλωσσοκόπανος, δηλαδή) χρησιμοποιεί με απόλυτα λειτουργικό τρόπο τις πλούσιες εναλλαγές της γλώσσας, κι αυτό είναι το εύρημά του.

Ευθυμογραφήματα, Οσελότος, 2009, 80 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος, Έναστρον