Μιχάλης Τζανάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μιχάλης Ι. Τζανάκης σπούδασε φιλολογία και εργάζεται στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης ως διοικητικός υπάλληλος. Τακτικός συνεργάτης σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, με δημοσιευμένα άρθρα, χρονογραφήματα, αλλά και κριτικές. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί έξι βιβλία του (κυρίως ιστορικά μυθιστορήματα) και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς Ποίησης και Διηγήματος. Συμμετείχε σε δύο συλλογές διηγημάτων οι οποίες βραβεύτηκαν από εκδοτικούς οίκους, καθώς και σε δύο ποιητικές Ανθολογίες.
Μυθιστορήματα
Χαμένες ζωές (2013), Πανέκτυπον
Ρέθυμνο – “Ιθάκη” (2014), Ownbook
Ο αιώνας του καπετάνιου (2016), Ιδιωτική Έκδοση
Καταιγίδα (2017), Ραδάμανθυς
Ο αιώνας του καπετάνιου (2019), Ραδάμανθυς
Μυρίζοντας μόνο γιασεμί (2020), Ραδάμανθυς
Άφωνοι φόνοι (2022), Ραδάμανθυς

Διηγήματα
5.13′ ακριβώς (2013), Οσελότος
Μια σταγόνα δάκρυ (2018), Ραδάμανθυς
Χώμα κόκκινο (2021), Ραδάμανθυς

Δοκίμια-Μελέτες-Λόγοι
Τραγ…Ελλαδικά (2017), 24 γράμματα

Συλλογικά έργα
Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι (2019), Παράξενες Μέρες

Άφωνοι φόνοι – Μιχάλης Τζανάκης

Άφωνοι φόνοιΥπόθεση Πολκ


Ο συγγραφέας προσεγγίζει τη μυθιστορηματική υπόθεση Πολκ με την ευθύνη ιστορικού ερευνητή, κρατώντας όμως αμείωτη την προσοχή του αναγνώστη στην πλοκή του έργου, από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Η υπόθεση αυτή συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου. Με μαεστρία ο Μιχάλης Τζανάκης δημιουργεί τις σκηνές του βιβλίου του, σαν σκηνοθέτης σε φιλμ νουάρ, αναδημιουργώντας την ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στη Θεσσαλονίκη εκείνη την περίοδο. Όλα τα πρόσωπα του δράματος επανεμφανίζονται στη σκηνή αναζητώντας δικαίωση και λύτρωση από τη λάσπη και τα ψέματα με τα οποία προσπάθησαν να τους βγάλουν από τη μέση οι σκοτεινοί κύκλοι του κράτους και του παρακράτους. Ένα πραγματικά συναρπαστικό μυθιστόρημα.

Μυθιστόρημα ,Ραδάμανθυς, 2022, 308 σελ.

Χώμα κόκκινο – Μιχάλης Τζανάκης

Χώμα κόκκινο


Η Αφρική ήταν και είναι το μεγαλύτερο «σχολείο» για τον Άνθρωπο! Εκεί, με όλες τις αισθήσεις του, θα αντιληφθεί την πορεία του Κόσμου τους τελευταίους πέντε τουλάχιστον αιώνες. Στην αφρικανική σαβάνα, την τροπική ζούγκλα, εκεί ανάμεσα στην πανδαισία χρωμάτων, ήχων, οσμών, σε τοπία μαγικά, σε άγρια ζώα, σε πολύβουες πόλεις και χωριά που άνθρωποι και ζώα στοιβάζονται σε λασποκαλύβες και νερόλακκους, θα συναντήσει κάποιος τον Άνθρωπο να πορεύεται μαζί με τον Θεό στο σύντομο μονοπάτι της ζωής του, πάντα με αξιοπρέπεια και αισιοδοξία, ελπίζοντας ότι κάποτε θα σταματήσει το πλιάτσικο του Τρίτου Κόσμου σε όφελος των «δυνατών» της Γης.

Εκείνος που θα περπατήσει το κόκκινο χώμα της σαβάνας θα συνειδητοποιήσει την μεγάλη του «τύχη» να μην αποτελεί κομμάτι ενός κόσμου που το ζητούμενο της καθημερινότητας είναι οι θερμίδες που θα τον κρατήσουν ζωντανό, αλλά ταυτόχρονα θα γεννηθούν στο μυαλό και την ψυχή του πολλές σκέψεις κυρίως για την υποκρισία και την απανθρωπιά όλων εκείνων που ορίζουν τη ζωή του.

Διηγήματα, Ραδάμανθυς, 2021, 154 σελ.

Μυρίζοντας μόνο γιασεμί – Μιχάλης Τζανάκης
Η επίσκεψη στο μνημείο της οδού Κοραή 4 στην Αθήνα, οδηγεί σε μία απρόσμενη συνάντηση. Μέσα από την διήγηση ενός ανθρώπου που βρέθηκε κρατούμενος στο κολαστήριο της Kommandatur στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, το ρολόι της ιστορίας γυρνά πολλά χρόνια πίσω και οι μνήμες ζωντανεύουν. Η μάχη για τη ζωή και την ελευθερία, η προδοσία, η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, σημάδεψαν ανεξίτηλα την ψυχή μιας πατρίδας που δείχνει να λησμόνησε το παρελθόν της. Το γιασεμί δίπλα στην πόρτα ευωδιάζει ακόμα…

“Ένα βιβλίο επίκαιρο, παρά το γεγονός ότι στρέφει τον φακό του αρκετές δεκαετίες παλιότερα. Μια νουβέλα που αντλεί απ’ το χθες και μας δίνει πολλές αφορμές να μάθουμε και να θυμηθούμε. Ο συγγραφέας, όπως και στο έργο του “Ο Αιώνας του Καπετάνιου – Μυθιστορηματική Βιογραφία του Μιχάλη Κόρακα”, θέτει το ταλέντο και τις γνώσεις του στην υπηρεσία των αναγνωστών χαρίζοντάς μας ένα έργο που πρέπει να πάρει τη θέση του και στην εκπαίδευση”, Χρήστος Τσαντής

Μυθιστόρημα ,Ραδάμανθυς, 2020, 160 σελ.

Ο αιώνας του καπετάνιου – Μιχάλης Τζανάκης
Μυθιστορηματική βιογραφία του Μιχάλη Κόρακα
Η 2η έκδοση της συναρπαστικής μυθιστορηματικής βιογραφίας του Καπετάν Κόρακα, του συγγραφέα Μιχάλη Τζανάκη, έρχεται σύντομα από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Ο Μιχάλης Τζανάκης συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο το αφηγηματικό του ταλέντο, με τα στοιχεία που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια πολύχρονης και συστηματικής ιστορικής έρευνας για τον σπουδαίο αγωνιστή της Ελευθερίας Μιχάλη Καρούζο ή Κόρακα. Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύει η μαχόμενη Κρήτη που παλεύει να ξεσκλαβωθεί από τα δεσμά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η ζωή και οι συνήθειες των κατοίκων, γεγονότα και περιοχές, θρύλοι και πραγματικά περιστατικά.

Το βιβλίο του Μιχάλη Τζανάκη για τη ζωή του καπετάν Κόρακα είναι ένα σπουδαίο ιστορικό μυθιστόρημα, που άνετα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων με σκοπό την προσέγγιση των μαθητών – φοιτητών στην τοπική Ιστορία. Η 2η έκδοσή του εμπλουτίστηκε με φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, καθώς και μια σειρά από ιστορικές σημειώσεις.

Μυθιστόρημα, Ραδάμανθυς, 2019, 186 σελ.

Μια σταγόνα δάκρυ – Μιχάλης Τζανάκης
Δεκαοχτώ αυτοτελείς ιστορίες, δεκαοχτώ μικρά επεισόδια της διαδρομής ανθρώπων που στο τέλος της ιστορίας τους άφησαν “μια σταγόνα δάκρυ”, ως απόσταγμα της βιωμένης εμπειρίας τους. Άνθρωποι φτιαγμένοι με τα ίδια υλικά που είμαστε φτιαγμένοι όλοι μας. Πρόσωπα υπαρκτά ή φανταστικά που είδαν, άκουσαν, γεύτηκαν τη ζωή και βίωσαν κάποιες ιδιαίτερα “ευαίσθητες” για τους ίδιους στιγμές· κάτι σαν αυτό που αποκαλείται από όλους μας “αλατοπίπερο της ζωής”.
Ο συγγραφέας θυμάται, μετασχηματίζει μνήμες και γεγονότα που έχουν ως φόντο το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Κωνσταντινούπολη. Υφαίνει στον αργαλειό της μνήμης και ταλαντεύεται, σαν εκκρεμές, πότε προς τη χαρά πότε προς τη λύπη.

Διηγήματα, Ραδάμανθυς, 2018, 148 σελ.

Τραγ…Ελλαδικά – Μιχάλης Τζανάκης
Το Αρχαίο δράμα είχε δυο βασικούς τρόπους έκφρασης, τον τραγικό και τον κωμικό-σατιρικό! Το νεοελληνικό δράμα αντίστοιχα, μπορεί επίσης να ιδωθεί με διάθεση σπαρακτική για το “κακό που μας βρήκε”, αλλά και με σκωπτική, γιατί η χρεοκοπία της χώρας-οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, κοινωνική- ήρθε νομοτελειακά, αν αναλογιστούμε τι συντελέστηκε από την καλοκαιρινή βραδιά αποβίβασης του “Εθνάρχη”, την περιλάλητη “Αλλαγή” του “Χαρισματικού”, έως και τις … βαρκούλες του Καστελλόριζου και το σουρεαλιστικό σκηνικό που είχε και έχει στηθεί στη χώρα.
Ας προσεγγίσουμε, λοιπόν, την τελευταία περίοδο Νεοελληνικής Ιστορίας, αυτή που αποκαλέσαμε Μεταπολίτευση, με σαρκαστική διάθεση και ας θυμηθούμε τους “πρωταγωνιστές” που μας έφεραν στα δίκτυα του ΔΝΤ, του Σόιμπλε και άλλων ευαγών ιδρυμάτων που ανέλαβαν εργολαβικά τη “σωτηρία” της χώρας.

Δοκίμια, 24 γράμματα, 2017, 150 σελ.

Καταιγίδα – Μιχάλης Τζανάκης
Δυο φίλοι αποφασίζουν να πάνε εκδρομή στο Άγιο Όρος. Η βόλτα που είχαν αρχικά σχεδιάσει όμως, θα μετατραπεί σε μία περιήγηση στην ιστορία. Η τυχαία συνάντησή τους με έναν μοναχό θα φέρει στην επιφάνεια γεγονότα από τη Γερμανική Κατοχή στην Κρήτη, την Κάνδανο, το Νταχάου, το διωγμό των Εβραίων του νησιού, το τραγικό τέλος τους στο πλοίο “Ταναΐς”, κι ακόμα, τη Μακρόνησο και το διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Ανοιχτοί λογαριασμοί με το παρελθόν και μυστικά καλά φυλαγμένα, βλέπουν το φως ζητώντας απαντήσεις στο “Περιβόλι της Παναγιάς”.

Μυθιστόρημα, Ραδάμανθυς, 2017, 174 σελ.

Ο αιώνας του καπετάνιου – Μιχάλης Τζανάκης
Μυθιστορηματική βιογραφία του Μιχάλη Κόρακα
Μια λογοτεχνική απόπειρα γνωριμίας του αναγνώστη με μια απ’ τις συγκλονιστικότερες μορφές των Κρητικών επαναστάσεων του 19ου αιώνα, επιχειρεί ο φιλόλογος και συγγραφέας, Μιχάλης Τζανάκης.
Στο έργο του, “Ο αιώνας του Καπετάνιου”, μας παρουσιάζει τον Μιχαήλ Κόρακα, που αγωνίστηκε όλη τη ζωή του για την απελευθέρωση της Κρήτης και την ένωση της με την Ελλάδα.
«… Απλά και αγωνιστικά. Κάπως έτσι κύλησε η ζωή ενός σπουδαίου ανθρώπου που έζησε πολεμώντας και πολέμησε ζώντας για περίπου εβδομήντα από τα ογδόντα πέντε χρόνια που προσπάθησε να δει τον τόπο του ελεύθερο. Τι κι αν δεν πρόλαβε;
Χρόνια τώρα παραστέκει την είσοδο της πόλης του Ηρακλείου φτιαγμένος από μέταλλο, όπως ήταν και στη ζωή του, αλλά με το χέρι του πάντα να ακουμπά τα όπλα του, έτοιμος να τα ξεθηκαρώσει!
Ο Μιχάλης Κόρακας είναι για την Κρήτη το αιώνιο σύμβολο του άδολου πατριωτισμού και το πρότυπο του ήθους για κάθε αγώνα του ανθρώπου, για την υπέρτατη τιμή της αξιοπρέπειας…»
«…έπρεπε στην ψηλότερη κορφή του Ψηλορείτη το μνήμα του να γίνει
Και να αφήσουν ανοιχτή πολεμική θυρίδα, τη νύχτα να σηκώνεται τον ύπνο του ν΄αφήνει
Και να φυλάει και νεκρός ακόμη την πατρίδα…»

Μυθιστόρημα, Ιδιωτική Έκδοση, 2016, 216 σελ.

Ρέθυμνο-“Ιθάκη” – Μιχάλης Τζανάκης
Ρέθυμνο. 1η Οκτώβρη 1979.
Στο 3ο Δημοτικό σχολείο της Σοχώρας, ένας δάσκαλος διακόπτει το μάθημα της Πατριδογνωσίας έπειτα από ένα εκκωφαντικό θόρυβο που έρχεται από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Η έκρηξη του μότορσιπ «Πανορμίτη» στη Σούδα θα φέρει στο φως ένα οικογενειακό δράμα, αλλά κι ένα ξεκίνημα για δύο ζωές, της Ελένης και του Γρηγόρη, που η μοίρα θα τα φέρει έτσι, ώστε να ξανασυναντηθούν στην ίδια πόλη, το πανέμορφο και γραφικό Ρέθυμνο, αρκετά χρόνια μετά. Αργότερα ο αναπάντεχος χωρισμός τους θα τους φέρει πολύ μακριά. Την Ελένη στην Ανατολική Κένυα να εργάζεται σε αναπτυξιακό έργο Ελληνικής ΜΚΟ και τον Γρηγόρη στους «Γιατρούς του Κόσμου» να προσφέρει βοήθεια σε «καυτές» ζώνες της Αφρικής και της Μέαης Ανατολής. Το κουβάρι της ζωής θα ξετυλιχτεί και για τους δύο ήρωες με μια βαριά και τόσο διαφορετική κληρονομιά που κουβαλούν από τις οικογένειές τους. Όσο αυτό το κουβάρι της ζωής των ηρώων ξετυλίγεται, τόσο θα έρχονται στην επιφάνεια παλιές αλλά και νέες ιστορίες που θα τους καταστήσουν μοιραία πρόσωπα, προερχόμενα από δύο διαφορετικές «Ελλάδες» του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος. Μυστικά και ψέματα και για τους δύο θα έρθουν στο φως. Κι όλα αυτά στην Ελλάδα της δυστυχίας, της πολιτικής διαφθοράς, της μαζικής φυγής των νέων στον δρόμο της μετανάστευσης, στον δρόμο της δικής τους «Ιθάκης».

Μυθιστόρημα, Ownbook, 2014, 214 σελ.

Χαμένες ζωές – Μιχάλης Τζανάκης
Ιστορικό μυθιστόρημα του Μιχάλη Τζανάκη, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη.
Ένας άνθρωπος παρασύρεται στον αγριεμένο ωκεανό της ζωής και της ιστορίας του τόπου του. Δίχως πολλές ελπίδες καταφέρνει κάθε φορά να πιάνεται από κάποια “σανίδα”, αλλά πολύ γρήγορα τη χάνει κι αυτή μέσα στην παραζάλη των αγριεμένων κυμάτων που την χτυπούν αλύπητα.
Οι ήρωες είναι πρόσωπα βγαλμένα απ’ τον κρατήρα ενός ηφαιστείου. Πυρακτωμένο το ανθρώπινο μάγμα, ξεχειλίζει και κατακλύζει έναν τόπο που αγωνίζεται εναντίον των ξένων κατακτητών και των εγχώριων προδοτών, για να μετατρέψει αυτήν την τέφρα σε γόνιμο λίπασμα που θα γεννήσει ένα καλύτερο μέλλον.
Σ’ αυτήν την ιστορία συμφύρονται όλα εκείνα τα στοιχεία που αποτελούν τις ζωτικές δυνάμεις, οι οποίες κινούν την ατομική και συλλογική ιστορία. Δυνάμεις αντίρροπες και αντιθετικές αναμετριούνται επίμονα με στόχο να εξουθενώσουν η μία την άλλη. Έρωτες, θυσίες, προδοσίες, αγώνες, ηθική, πίστη, πάθη, θάνατος, πόλεμος όλα ανακατεύονται -άλλοτε δύσμορφα κι άλλοτε ομοιόμορφα- για να κατακαθίσει στο τέλος το απόσταγμα όλων αυτών, που δεν είναι άλλο από την ίδια τη ΖΩΗ.

Μυθιστόρημα, Πανέκτυπον, 2013, 208 σελ.

5.13′ ακριβώς – Μιχάλης Τζανάκης
Ο φυσιολογικός θάνατος της γιαγιάς ανοίγει ένα “ξεχασμένο” μπαούλο, μέσα στο οποίο βρίσκονται στριμωγμένοι άνθρωποι, ήρωες, αισθήματα, Ιστορία. Το άνοιγμα αυτού του μικρού μπαούλου θα μετατρέψει τη βραδιά ενός τριαντάρη σ’ έναν καταιγισμό συναισθημάτων, συγκινήσεων και αποκαλύψεων, που αρχίζουν από ένα “λάθος” έγκλημα πάθους στα χιονισμένα Λευκά Όρη, θα συνεχίσουν στον κάμπο της Μεσσαράς και στη Σμύρνη του ’22, θα περάσουν διά πυρός και σιδήρου από τη μεταξική Ελλάδα και τη γερμανική θηριωδία, για να κατασταλάξουν σ’ ένα εργένικο δωμάτιο, μέσα σ’ ένα αντικείμενο που μυρίζει πάνω από έναν αιώνα ελληνικής ιστορίας.

Διηγήματα, Οσελότος, 2013, 138 σελ.

Πηγές: Biblionet, Πανέκτυπον, Οσελότος, Ownbook, Ραδάμανθυς, 24 γράμματα