Μίνα Μπουλέκου

Μίνα Μπουλέκου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μίνα Μπουλέκου γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει μόνιμα στο Καπανδρίτι Αττικής.
Εργάζεται στο Υποθηκοφυλακείο Μαραθώνος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί μαθήματα στο τμήμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών (Ε.Α.Π.). Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά. Είναι συγγραφέας, ποιήτρια και αρθρογράφος, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.), μέλος του Ελληνικού Πολιτιστικού Όμιλου Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.), μέλος του Λογοτεχνικού Ομίλου Ξάστερον του περιοδικού “Κελαινώ”, μέλος της World Poetry Canada International, μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με την ιδιότητα της αρθρογράφου, ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού σωματείου “Οι Κορυφαίοι” το οποίο δημιουργήθηκε από την κα. Μαρία Χατζηνικολάου. Επίσης είναι συνεργάτης, αρθρογράφος του διαδικτυακού portal η Πύλη της Ψυχολογίας E-Psychology.gr
Η πρώτη ποιητική συλλογή της “Με τη ποή του ανέμου” εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014 από τις εκδόσεις Όστρια, και η οποία βραβεύθηκε από το Λογοτεχνικό Όμιλο “Ξάστερον” και το περιοδικό “Κελαινώ” για τον Διαγωνισμό Βιβλίου 2013-2014 στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ιλίου στις 25-4-2015. Η δεύτερη ποιητική συλλογή της “Πέρα απ’ τον ορίζοντα” εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2015 από τις εκδόσεις Όστρια. Βραβεύθηκε ως Βιβλίο Χρονιάς 2015 – Α’ Βραβείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9/1/2016 στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Το τρίτο βιβλίο της, δοκίμιο “Προβληματισμοί του σύγχρονου ανθρώπου” εκδόθηκε τον Μάιο του 2016 από τις εκδόσεις Όστρια. Βραβεύθηκε ως Βιβλίο Χρονιάς 2017- Α’ Βραβείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12/3/2017 στο Πολεμικό Μουσείο. Το τέταρτο βιβλίο της-Θρησκευτική Ποίηση “Το σάλπισμα των ψυχών” εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από τις εκδόσεις Όστρια. Το πέμπτο βιβλίο της-εικονογραφημένο παραμύθι “Η Λαχανόκαρδη” εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από τις εκδόσεις Όστρια.

Με τη ροή του ανέμου – Μίνα Μπουλέκου

Με τη ροή του ανέμου - Μίνα Μπουλέκου


ΜΙΑ ΜΑΤΑΙΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ
Τα πάθη μου εξιστορώ
σ’ αυτό το πέρασμα
της βροχής…

Στάλες Στάλες
έπεφταν στις φυλλωσιές
των δέντρων
ανάβλυζαν στα
παγωμένα ρυάκια!

Με δύναμη περίσσεια
έσκυψα στο χώμα σου,
Ευλαβικά
Ακούμπησα στα Χέρια Σου
Φωλιασμένη η Ανάσα Μου
Καρτερική….

Ορμητικοί Χείμαρροι
τα λόγια σου
Βουνά περπάτησα
για να σε συναντήσω
Αντάμωσα το Αναπάντητο
χρόνια τώρα με πολιορκεί

Σκληρό Κέλυφος
ρίζωσε σε τοίχους
Πέτρινους
άπλωσε τα δίχτυα του ΠΑΝΤΟΥ!

Έρημα Χρόνια
έδυσαν Υποτακτικά
στο Σκάκι της Ματαιότητας
Ξεφυλλίζοντας Με…

Ποίηση, Όστρια Βιβλίο, 2014, 86 σελ.

Πέρα απ’ τον ορίζοντα – Μίνα Μπουλέκου

Πέρα απ' τον ορίζοντα - Μίνα Μπουλέκου


ΤΟ ΡΟΔΙ
Κεντούσα στον αργαλειό
τα χρυσοκέντητα προικιά μου.

Ώρες Ατελείωτης Δημιουργίας
Ύφαναν τα όνειρα μου,
σαν την Πηνελόπη
που προσδοκούσε τον γυρισμό σου.

Τάξε μου,
Αγαπημένε μου,
στου φάρου τ’ ακρωτήρια.
Ρόδι πορφυρό,
χύθηκε στην ποδιά μου.

Γιόμισε ο τόπος
χαμόγελα σπαρμένα
κλωνάρια άνθισαν
στις Γειτονιές του Κόσμου
και δυο παιδιά στριφογυρίζανε
παίζοντας κρυφτό.

Ανομολόγητη Αγάπη, Παντοτινή
Όρκος Βυζαντινός αυτός ο Αρραβώνας
έμοιαζε παραμυθένιος, ζωσμένος από κατάνυξη.

Έσκυψα,
στο χώμα που πατούσες
ακουμπώντας τα βήματα σου.
Θα ’ρθω να σε πάρω.

Άνοιξε τα Φτερά σου,
Αγαπημένε μου,
στις Γειτονιές του Κόσμου.

Μ’ ένα Ρόδι θα σε προϋπαντήσω
έγνεψα στις νεραΐδες των παραμυθιών μου.

Υποσχέσου Μου,
Όρκους Αιώνιας Πίστης
αντάλλαξαν τα δυο παιδιά
ψελλίζοντας στον Απέραντο Ωκεανό
μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.
θα σου κρατώ το χέρι.
Φίλησα τα χείλη σου γλυκά
και αποκοιμήθηκα στην αγκαλιά σου.

Ποίηση, Όστρια Βιβλίο, 2015, 80 σελ.

Το σάλπισμα των ψυχών – Μίνα Μπουλέκου

Το σάλπισμα των ψυχών - Μίνα Μπουλέκου


Το “Σάλπισμα των ψυχών”, όπως ο τίτλος υποδηλώνει, είναι το κάλεσμα των ψυχών για το μακρύ ταξίδι προς την αιωνιότητα. Είναι η ιερή ώρα της κρίσεως, για κάθε ψυχή που εγκαταλείπει το μάταιο τούτο γήινο κόσμο.
Είναι ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τα προσωπικά βιώματα της συγγραφέως, το θάνατο του προσφιλούς της πατέρα , στον οποίον και είναι αφιερωμένο. Ο πόνος γίνεται θερμή προσευχή που αναπέμπεται προς τον ουράνιο Πατέρα από τα κατάβαθα της ψυχής της.
Προσεγγίζει με πίστη και ευλάβεια το μέγα μυστήριο του θανάτου. Εναποθέτει τις ελπίδες της, στην ανάσταση των νεκρών, υπέρβαση που καλείται να αποδεχτεί κάθε χριστιανός, που πιστεύει στη Σταυρική θυσία και την Ανάσταση του Χριστού.
Οι προσευχές καταγράφονται με ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο έχοντας η κάθε μία ένα γράμμα της αλφαβήτου από το Α ως το Ω . Ένα σύμβολο που μας παραπέμπει στον ίδιο το Χριστό ως Αρχή και το Τέλος του κόσμου και της ζωής. ’ποψη που ενισχύεται λογοτεχνικά, με τη χρήση του κυκλικού σχήματος.
Ο χωρισμός επίσης των 24 Προσευχών σε 3 θεματικές ενότητες, το τρία αριθμός ιερός, παραπέμπει στην Τριαδική υπόσταση του Θεού.

Ποίηση, Όστρια Βιβλίο, 2016, 80 σελ.

Προβληματισμοί του σύγχρονου ανθρώπου – Μίνα Μπουλέκου

Προβληματισμοί - Μίνα Μπουλέκου


Η διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση, όταν τείνει τις περισσότερες φορές να μας αποδιοργανώνει, εμφανίζοντας έναν καίριο και ουσιαστικό παράγοντα, που λέγεται αστάθμητος και καθορίζεται ξέχωρα από την δική μας λειτουργική αντιμετώπιση.

Αυτό που λείπει τις περισσότερες φορές από την ζωή μας, είναι ο έγκαιρος και σωστός προγραμματισμός προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την δυσκολία όταν έρχεται προ των πυλών.

Αυτό που διακρίνει κάθε ανθρώπινη οντότητα να διαχειρισθεί την δική του καθημερινή πραγματικότητα, είναι η θέληση του, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Μια αισιόδοξη ματιά. Βέβαια, πέρα από το συναισθηματικό και ψυχολογικό κομμάτι της ωρίμανσης του καθενός, έχει να κάνει και ανάλογα με τα βιώματα που έχει αποκτήσει καθώς και τις εμπειρίες που τον έχουν δυναμώσει ή αποδυναμώσει. Και είναι εκείνες που χαλυβδώνουν την θέληση του να ανταπεξέλθει όσο ζοφερή και αν εμφανίζεται αυτή η πραγματικότητα…

Δοκίμιο, Όστρια Βιβλίο, 2016, 148 σελ.

Η Λαχανόκαρδη – Μίνα Μπουλέκου

Η Λαχανόκαρδη - Μίνα Μπουλέκου


…Κάποιες φορές, οι συνισταμένες του χώρου και του χρόνου συναντώνται αρμονικά σ’ ένα μαγικό χωρόχρονο, πέρα από αυτόν που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας και πλάθουν μιαν άλλη ονειρική πραγματικότητα, που μόνο μερικοί προικισμένοι άνθρωποι με ιδιαίτερες ευαισθησίες και απέραντη αγάπη στην ψυχή τους μπορούν να την αντιληφθούν και να τη μεταφέρουν στον ορατό κόσμο…

Παιδική λογοτεχνία, Όστρια Βιβλίο, 2017, 44 σελ.

Ποίηση
Με τη ροή του ανέμου (2014), Όστρια Βιβλίο
Πέρα απ’ τον ορίζοντα (2015), Όστρια Βιβλίο
Το σάλπισμα των ψυχών (2016), Όστρια Βιβλίο

Παιδική λογοτεχνία
Η Λαχανόκαρδη (2017), Όστρια Βιβλίο

Δοκίμια-Μελέτες
Προβληματισμοί του σύγχρονου ανθρώπου (2016), Όστρια Βιβλίο

Συλλογικά έργα
Πανανθρώπινες αξίες (2016), Εχέδωρος Εκδοτική

Βραβεία-Διακρίσεις
(2009) Πανελλήνιο Βραβείο ρυθμομετρικής ποιητικής έκφρασης για το ποίημα « Το Στερνό Αντίο» από το λογοτεχνικό περιοδικό ΄Κελαινώ-2009΄΄με θέμα: «Αθήνα Διαμαντόπετρα στης Γης το Δακτυλίδι;»΄-Κατηγορία: Έπαινος, Απονομή: Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηνών, 29 Νοεμβρίου 2009.
(2011) 3ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός ΕΠΟΚ 2011 από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.) & την Εφημερίδα «Κυπριακός Ελληνισμός» με θέμα: «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα» Κατηγορία: Τιμητική Διάκριση, Απονομή: «Παρασκευαϊδειο» Πολιτιστικό Κέντρο Κύπρου των Αθηνών, 4 Νοεμβρίου 2011.
(2012) 7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος & Ποίησης Εφήβων-Ενηλίκων-Ιδεόπνοον, Κατηγορία: Ποίηση – Τιμητική Διάκριση για το ποίημά της «Στερέωμα» Απονομή: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης -16 Μαρτίου 2012.
(2012) ΚΖ’ Δελφικοί Αγώνες Ποίησης 2012 της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς στο Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Δελφών στις 10 Ιουνίου 2012, Τιμητική Διάκριση για το ποίημά της «Ένα Διάφανο Βλέμμα».
(2012) 1ος Ποιητικός Διαγωνισμός UNESCO Κεφαλλονιάς 2012, Κατηγορία: Ελεύθερη Ποιητική Έκφραση Ενηλίκων με θέμα: «H Σύγχρονη πραγματικότητα όπως αποτυπώνεται και αντανακλάται στην ψυχή και στην σκέψη μας, δημιουργώντας εικόνες ιδέες και συναισθήματα», Α’ Έπαινος για το ποίημά της« Η Σύγχρονη Πραγματικότητα» Aπονομή: Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Κέφαλος» 14 Ιουλίου 2012..
(2012) 1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Πελασγίας Φθιώτιδας με θέμα: «Αχιλλέας Ομηρικός Ήρωας» Γ’ Έπαινος για το ποίημά της «Ἀχιλλεὺς οἶος ἐπὶ Τρώεσσι μαχεῖται» Απονομή: Πνευματικό Κέντρο Πελασγίας Δήμου Στυλίδας 19 Αυγούστου 2012.
(2013) 4ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός ΕΠΟΚ 2012 από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.) & την Εφημερίδα «Κυπριακός Ελληνισμός» με θέματα: 1)«Δίστομο -10 Ιουνίου 1944 Το Ολοκαύτωμα & 2) Του μεγάλου Αλεξάνδρου το ποίημα αυτό» Κατηγορία: Α’ Βραβείο, Απονομή: «Σπίτι της Κύπρου» Πρεσβεία Κύπρου, 22 Φεβρουαρίου 2013.
(2013) Ποιητικός Διαγωνισμός Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος με θέμα Ποιητικό Διαγωνισμό Αεροπορικού περιεχομένου.“ Αφιερωμένο στους μαχητές των Αιθέρων – ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ”- Δίπλωμα (Αναμνηστικό Συμμετοχής) από την Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος- 22 Μάιου 2013-Αμφιθέατρο 251 ΓΝΑ.
(2013) 1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της Καλλιτεχνικής Ένωσης “ULYSSES-ARTISTIC MERITS” με θέμα: ‘Εν αρχή ην το φως’- Δ΄ Βραβείο για την συμμετοχή μου αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την 21η Μαρτίου 2013
(2013) ΚΗ’ Δελφικοί Αγώνες Ποίησης 2013 της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς στο Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Δελφών στις 9 Ιουνίου 2013, Διάκριση για το ποίημά της « Ο Χρησμός».
(2013) Ετήσιος Διεθνής Διαγωνισμός Ποίησης του Λογοτεχνικού περιοδικού «Κελαινώ» με θέμα: «Όσο υπάρχουν Άνθρωποι» Απονομή στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου, 3 Νοεμβρίου 2013
(2015) Το ποίημα “Η Κραυγή” βραβεύτηκε στον ‘Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης στην Ελληνική Γλώσσα’ που διοργανώθηκε από το Ευρωπαiκό Κέντρο Τέχνης.

Πηγές: Biblionet, poihsh-logotexnia.blogspot.gr, Όστρια Βιβλίο