Μιρέλλα Παπαοικονόμου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Αγγλία, και διαφήμιση, διακόσμηση εσωτερικών χώρων και σκηνογραφία στην Αθήνα, στη σχολή Βακαλό. Εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης ως κειμενογράφος και art director. Ασχολήθηκε και με τη σκηνογραφία. Συνεργάστηκε με το Θανάση Παπαγεωργίου στο Θέατρο Στοά και στο Εθνικό Θέατρο ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Γράφει σενάριο για πρώτη φορά το 1984. Η πρώτη της σεναριακή δουλειά ήταν οι “Μικροί Μεγάλοι” στην ΕΤ, σε σκηνοθεσία Άρη Παπαθεοδώρου, με τους Θανάση Παπαγεωργίου και Λήδα Πρωτοψάλτη. Αυτοτελείς ανθρώπινες ιστορίες με θέμα οικογενειακά προβλήματα. Ακολούθησε η βραβευμένη σειρά “Γυναίκες” στο Mega Channel με την Θέμιδα Μπαζάκα και την Πέμη Ζούνη. Η σειρά διαγωνίστηκε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό σεναρίου με επιτυχία. Ακολούθησε η “Αναστασία”, το “Παράθυρο στον ήλιο”, το “Μη φοβάσαι τη φωτιά”, ο “Απών”, το “Λόγω τιμής”, το “Η ζωή που δεν έζησα” και η “Λένη”. Όλες οι τηλεοπτικές σειρές της προβάλλονται και σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα με μεγάλη επιτυχία. Ο “Απών” έλαβε μέρος στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τηλεοπτικών σειρών στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης “Θεσσαλονίκη” στα 1997. Η ιδιαιτερότητα προσέγγισης των θεμάτων της, οι ανάγλυφοι ήρωες, οι καθημερινοί, αληθινοί διάλογοι και οι ιστορίες της “της διπλανής πόρτας” έκαναν τις ιστορίες της Μιρέλλας Παπαοικονόμου τις δημοφιλέστερες της ελληνικής τηλεόρασης.
Μυθιστορήματα
Μη φοβάσαι τη φωτιά (1998), Κέδρος
Γυναίκες (1998), Κέδρος
Η ζωή που δεν έζησα (1999), Κέδρος
Απών (1999), Κέδρος
Ουδέν πρόβλημα (2000), Modern Times
Παράθυρο στον ήλιο (2001), Κέδρος
Λένη (2003), Κέδρος
Έτσι ξαφνικά (2004), Κέδρος
Μωβ ροζ (2005), Κέδρος
Ιωάννα της καρδιάς (2006), Κέδρος
Λένη (2007), Πρώτο Θέμα
Λόγω τιμής (2019), Εκδόσεις Πατάκη

Μεταφράσεις
Hare, David, Φεγγίτης (2018), Κάπα Εκδοτική

Λόγω τιμής – Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Ο Μάνος, ο Μιχάλης, η Ηρώ, ο Βασίλης, ο Άρης, η Μάνια και η Αθηνά, κάνουν την εμφάνισή τους στην ελληνική τηλεόραση τη δεκαετία του ‘90. Μια παρέα φίλων αρχίζει την κοινή της ζωή στην Πάτρα και μπαίνει στις καρδιές των τηλεθεατών. Το Λόγω Τιμής, η εμβληματική σειρά της Μιρέλλας Παπαοικονόμου και του Λάμπη Ζαρουτιάδη με το εξαιρετικό καστ ηθοποιών επιστρέφει στο σήμερα, 20 Χρόνια Μετά.

Ο πρώτος κύκλος του Λόγω Τιμής κλείνει με τα μέλη της παρέας να σπουδάζουν στην Αθήνα και να επισκέπτονται την Πάτρα για το καρναβάλι. 20 Χρόνια Μετά, οι φίλοι μεγάλωσαν και ωρίμασαν περισσότερο ή λιγότερο. Έκαναν άλλες σχέσεις, παντρεύτηκαν, χώρισαν, έκαναν παιδιά. Τελείωσαν τις σπουδές τους, έκαναν καριέρα, απομακρύνθηκαν ο ένας από τον άλλον. Όμως μια δυνατή αφορμή τούς φέρνει ξανά κοντά. Οι ζωές των αγαπημένων ηρώων της σειράς διασταυρώνονται μεταξύ τους αλλά και με νέα πρόσωπα. Οι διαφορές με το παρελθόν πολλές, όμως η φιλία, η αφοσίωση και η αγάπη παραμένουν δυνατές και απαράλλαχτες.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2019

Λένη – Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Το βιβλίο αυτό είναι βασισμένο στο ομώνυμο τηλεοπτικό σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου “Λένη”. Η αφηγηματική απόδοση είναι της Βίκυς Αλικάκη.

“Η ζωή περνούσε από δίπλα μου χωρίς να την αγγίζω… Την κοίταζα να φεύγει κι η ψυχή μου άδειαζε, τα χέρια μου πάγωναν, κι ο χρόνος χάραζε τη θλίψη στο πρόσωπό μου. Κι όμως! Δεν άπλωσα το χέρι, δε ζήτησα βοήθεια, δεν έκλαψα, δε σε κοίταξα στα μάτια. Δεν ήξερα… Φοβόμουν μην πληγωθώ.
Μου ‘στειλε ο Θεός αυτό το πλασματάκι σαν περιστέρι που γαληνεύει ψυχές. Το πήρα και το ‘σφιξα στην αγκαλιά μου, το ‘σφιξα μ’ όλη μου τη δύναμη, μέχρι που ξεκόλλησε η ψυχή από το σώμα και πλημμύρισε αγάπη και δάκρυα… Πρώτη φορά τόσα δάκρυα. Πονάω, Πέτρο. Πονάω και μ’ αρέσει. Είναι σαν κάθαρση… σαν λύτρωση, σαν…”
Διασκευή: Βίκυ Αλικάκη

Μυθιστόρημα, Πρώτο Θέμα, 2007, 303 σελ.

Απών – Μιρέλλα Παπαοικονόμου
“Τι ζήσαμε εμείς οι δύο: Όλα από την αρχή. Μέσα έξω. Έψαχνα ώρες, μέρες, νύχτες, την αρχή μιας αλήθειας. Μιας! Τίποτα… Το πλήρες κενό. Άδειασε το μυαλό μου κι η ψυχή μου. Μακάρι να ‘χα μίσος μέσα μου. Το μίσος είναι αίσθημα ζωντανό. Μια τρύπα έχω, Σήφη. Μια τεράστια τρύπα. Μα δε λυπάμαι, γιατί απ’ αυτήν τη μάχη με τον εαυτό μου κέρδισα κάτι. Να μπορώ να ζω με μένα. Να με δεχτώ όπως είμαι και να συμφιλιωθώ με το τίποτα. Κι εσύ, όπως έφυγες απ’ τη ζωή μου, αυθαίρετα, έτσι αυθαίρετα γύρισες πίσω. Για να συνεχίσουμε τι; Τι ήταν αυτό που είχαμε, άραγε, που τόσο εύκολα τινάχτηκε στον αέρα; Όχι, δεν το θέλω. Αποδείχτηκε κάλπικο. Κι εγώ δεν είμαι εκεί που μ’ άφησες… Ναι, ο Στάθης έγινε εραστής μου. Όχι για να σ’ εκδικηθώ, όχι για να σ’ εκδικηθεί. Δύο ναυαγοί απ’ το ίδιο καράβι είμαστε, που γραπώθηκαν ο ένας απ’ τον άλλον για να μην πνιγούν. Ο πόνος ενώνει τους ανθρώπους.”
Διασκευή: Χαρά Δημητράτου

Μυθιστόρημα, Πρώτο Θέμα, 2007, 336 σελ.

Ιωάννα της καρδιάς – Μιρέλλα Παπαοικονόμου
“Δεν είναι πατέρας μου! Ούτε εσύ μάνα μου! Τόσα χρόνια μ’ αφήσατε να ζω στο σκοτάδι, για να μην μπορώ να επιλέξω. Η ζωή μου μού ανήκει. Δεν είναι δική σας, να την κάνετε ό,τι θέλετε…”
“Γιατί γεννήθηκα; Ποιος έρωτας μ’ έβγαλε στη ζωή; Ποιος είναι ο άντρας που έγινε πατέρας μου και δεν ξέρει καν την ύπαρξή μου; Όσα εμπόδια κι αν συναντήσω, δεν πρόκειται να εγκαταλείψω αυτό τον αγώνα. Είναι πιο σπουδαίος απ’ όλους όσους έδωσα ως τώρα. Είναι αγώνας ζωής. Κι αν δεν τον κερδίσω, δε θα ησυχάσω…”
Το βιβλίο αυτό είναι βασισμένο στο ομώνυμο τηλεοπτικό σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου “Ιωάννα της καρδιάς”. Η αφηγηματική απόδοση είναι της Δέσποινας Λάδη.
Διασκευή: Δέσποινα Λάδη

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2006, 472 σελ.

Μωβ ροζ – Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Το βιβλίο αυτό είναι βασισμένο στο ομώνυμο τηλεοπτικό σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου “Μωβ-ροζ”.
Η αφηγηματική απόδοση είναι της Χαράς Δημητράτου.
“Μωβ-ροζ” είναι τα χρώματα που παίρνει ο ουρανός, όταν η είναι στη δύση του.
Μια συγκινητική ανθρώπινη ιστορία που διεισδύει βαθιά στις ψυχές των ηρώων της. Μιλάει για τους άρρηκτους δεσμούς της οικογένειας, την αγάπη, την ελπίδα, τον έρωτα, τη φιλία. Για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής που μπορεί και φωτίζει ακόμα και τις πιο σκοτεινές στιγμές της ζωής.
Διασκευή: Χαρά Δημητράτου

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2005, 509 σελ.

Έτσι ξαφνικά – Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Εκείνο το βράδυ έβρεχε, έβρεχε πολύ… Θυμάμαι, βγήκα από το αμάξι και… έτσι όπως στεκόμουν και τον έβελπα να φεύγει… τα ρούχα μου κόλλησαν πάνω μου… Μετά από κει… τίποτα… ένα άσπρο πανί τα σκέπασε όλα. Πώς γίνεται; Έτσι ξαφνικά κάποιος δηλητηριάζει τις ψυχές μας και σβήνουν όλα… Ευτυχία, όνειρα… όλα… έτσι ξαφνικά…
Διασκευή: Βίκυ Αλικάκη

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2004, 398 σελ.

Λένη – Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Το βιβλίο αυτό είναι βασισμένο στο ομώνυμο τηλεοπτικό σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου “Λένη”. Η αφηγηματική απόδοση είναι της Βίκυς Αλικάκη.

“Η ζωή περνούσε από δίπλα μου χωρίς να την αγγίζω… Την κοίταζα να φεύγει κι η ψυχή μου άδειαζε, τα χέρια μου πάγωναν, κι ο χρόνος χάραζε τη θλίψη στο πρόσωπό μου. Κι όμως! Δεν άπλωσα το χέρι, δε ζήτησα βοήθεια, δεν έκλαψα, δε σε κοίταξα στα μάτια. Δεν ήξερα… Φοβόμουν μην πληγωθώ.
Μου ‘στειλε ο Θεός αυτό το πλασματάκι σαν περιστέρι που γαληνεύει ψυχές. Το πήρα και το ‘σφιξα στην αγκαλιά μου, το ‘σφιξα μ’ όλη μου τη δύναμη, μέχρι που ξεκόλλησε η ψυχή από το σώμα και πλημμύρισε αγάπη και δάκρυα… Πρώτη φορά τόσα δάκρυα. Πονάω, Πέτρο. Πονάω και μ’ αρέσει. Είναι σαν κάθαρση… σαν λύτρωση, σαν…”
Διασκευή: Βίκυ Αλικάκη

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2003, 399 σελ.

Παράθυρο στον ήλιο – Μιρέλλα Παπαοικονόμου
“Ό,τι αγαπάω εγώ πεθαίνει και ξαναρχίζω απ’ την αρχή.” Ένας ξαφνικός θάνατος τα τινάζει όλα στον αέρα, κάνοντας πραγματικότητα το αγαπημένο τραγούδι της Μαρίας. Και η περιπλάνηση αρχίζει. Χάνοντας για πάντα τον Μιχάλη, η Μαρία περιφέρεται στους σκοτεινούς διαδρόμους της ψυχής της ψάχνοντας στα τυφλά, αγγίζοντας την τρέλα και την απόγνωση, δοκιμάζοντας τα όριά της και τα όρια εκείνων που την αγαπούν. Στην περιπέτειά της μπερδεύονται κι άλλοι: ο πατέρας της, η Μάγια, η παιδική της φίλη Άρτεμη, ο Αλέξης, ο συγγραφέας Αρίστος, ο Δημήτρης, που ήρθε για να μείνει, και ο Μίχος, που γέμισε το σπίτι και τη ζωή της με μπαλόνια-πρόσωπα που στροβιλίζονται γύρω της και ζουν τις ιστορίες τους παράλληλα και μέσα από τη δική της, πονώντας, μισώντας και αγαπώντας με πάθος.

Το Παράθυρο στον ήλιο είναι ένα βιβλίο με συγκρούσεις και ανατροπές, τρελές ταχύτητες μέσα στη νύχτα, σπασμένα τζάμια, φωτισμένες λεωφόρους, ξενύχτια και τραγούδια. Ένα βιβλίο για τον έρωτα, το θάνατο, τη φιλία, το φόβο – για τις περιπλανήσεις των ανθρώπων που συναντιούνται για να βγουν εν τέλει μαζί της στο ανατολικό παράθυρο, εκεί που έχει φως, το παράθυρο στον ήλιο.

Το βιβλίο αυτό είναι βασισμένο στο ομώνυμο τηλεοπτικό σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου για τη σειρά «Παράθυρο στην ήλιο». Η αφηγηματική απόδοση είναι της Μυρτώς Κοντοβά.
Διασκευή: Μυρτώ Κοντοβά

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2001, 333 σελ.

Ουδέν πρόβλημα – Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Ονομάζομαι Μιχάλης Μπονάτσος. Σπούδασα ξενοδοχειακά στη Λωζάνη και εργάστηκα στις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της… ευρύτερης περιοχής. Σήμερα διατηρώ μια εταιρία…ποικίλων δραστηριοτήτων. Γενικά μου αρέσει να ανιχνεύομαι, να βελτιώνομαι, να μεταλλάσσομαι. Τρία πράγματα στη ζωή μου, ξέρω πως δεν μπορώ να αλλάξω:την οικογένεια, την πατρίδα και την ημερομηνία της γέννησής μου. Για όλα τα άλλα…ουδέν πρόβλημα.
Διασκευή: Βίκυ Αλικάκη

Μυθιστόρημα, Modern Times, 2000, 409 σελ.

Η ζωή που δεν έζησα – Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Ηθελα να γίνω μάνα, το ήθελα πάρα πολύ. Ομως δεν ήξερα πόσο πόνο μπορεί να σε κάνει να νιώσεις το ίδιο σου το παιδί. Αυτό δεν το ήξερα. Ενιωσα γυναίκα, και με έκανε να ντρέπομαι γι’ αυτό. Από τη στιγμή που γίνεσαι μάνα χάνεις το δικαίωμα να είσαι γυναίκα. Τριάντα χρόνια μάνα, με εκατομμύρια Πρέπει και κανένα Θέλω. Κανείς ποτέ δεν με ρώτησε τι τραβάει η καρδούλα μου. Μόνο δώσε, δώσε. Ένα βιβλίο βασισμένο στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά.
Διασκευή: Βίκυ Αλικάκη

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 1999, 415 σελ.

Απών – Μιρέλλα Παπαοικονόμου
“Τι ζήσαμε εμείς οι δύο: Όλα από την αρχή. Μέσα έξω. Έψαχνα ώρες, μέρες, νύχτες, την αρχή μιας αλήθειας. Μιας! Τίποτα… Το πλήρες κενό. Άδειασε το μυαλό μου κι η ψυχή μου. Μακάρι να ‘χα μίσος μέσα μου. Το μίσος είναι αίσθημα ζωντανό. Μια τρύπα έχω, Σήφη. Μια τεράστια τρύπα. Μα δε λυπάμαι, γιατί απ’ αυτήν τη μάχη με τον εαυτό μου κέρδισα κάτι. Να μπορώ να ζω με μένα. Να με δεχτώ όπως είμαι και να συμφιλιωθώ με το τίποτα. Κι εσύ, όπως έφυγες απ’ τη ζωή μου, αυθαίρετα, έτσι αυθαίρετα γύρισες πίσω. Για να συνεχίσουμε τι; Τι ήταν αυτό που είχαμε, άραγε, που τόσο εύκολα τινάχτηκε στον αέρα; Όχι, δεν το θέλω. Αποδείχτηκε κάλπικο. Κι εγώ δεν είμαι εκεί που μ’ άφησες… Ναι, ο Στάθης έγινε εραστής μου. Όχι για να σ’ εκδικηθώ, όχι για να σ’ εκδικηθεί. Δύο ναυαγοί απ’ το ίδιο καράβι είμαστε, που γραπώθηκαν ο ένας απ’ τον άλλον για να μην πνιγούν. Ο πόνος ενώνει τους ανθρώπους.”
Διασκευή: Χαρά Δημητράτου

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 1999, 445 σελ.

Γυναίκες – Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Το βιβλίο αυτό είναι βασισμένο στο βραβευμένο σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου “Γυναίκες”. Η πρόταση να κάνω βιβλίο ένα τόσο επιτυχημένο σενάριο όπως οι Γυναίκες, ήταν μια πρόκληση που δεν μπόρεσα να της αντισταθώ. Είπα “ναι”, με τον ενθουσιασμό του πρωτάρη… Πήρα παραμάσκαλα, σε διαλόγους εκατοντάδων σελίδων, τη Σοφία, την Αγάπη, τον Κωστή, το Χρίστο, την κυρία Ζησιμοπούλου και τα άλλα πρόσωπα της σειράς και πήγα να κολυμπήσω μαζί τους.
Διασκευή: Βίκυ Αλικάκη

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 1998, 351 σελ.

Μη φοβάσαι τη φωτιά – Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Το πάθος, διεκδικώντας το μερίδιο του στη ζωή των ηρώων του βιβλίου, εισβάλλει απρόσκλητο στο συμβατικό γάμο του Φίλιππου και της Άννας κι ανατρέπει την ευαίσθητη ισορροπία και την προσωρινή ηρεμία του. Εκείνος ερωτεύεται παράφορα την Εύα, τη δίδυμη αδερφή της γυναίκας του. Η Εύα τελικά θα αφεθεί, παραμερίζοντας για λίγο τις ενοχές της. Ο πόνος θα ωριμάσει την Άννα και θα τη μάθει ν’ αγαπά τον εαυτό της και να διεκδικεί. Μη φοβάσαι τη φωτιά. Μια ενδοσκόπηση στην ανήσυχη ψυχή των ανθρώπων, μια αναζήτηση της έννοιας «ευτυχία».

Το βιβλίο είναι βασισμένο στο ομώνυμο τηλεοπτικό σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου για τη σειρά «Μη φοβάσαι τη φωτιά». Η αφηγηματική απόδοση είναι της Χαράς Δημητράτου.
Διασκευή: Χαρά Δημητράτου

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 1998, 269 σελ.

Πηγές: Bibliont, Κέδρος, Modern Times, Εκδόσεις Πατάκη