Μοσχούλα Κοντοσταύλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μοσχούλα Κοντοσταύλου γεννήθηκε στην Πάρο και μεγάλωσε στον Πειραιά.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος και συμβολαιογράφος στον Πάρο και στον Πειραιά. Έγραψε διηγήματα με τίτλο “Τα γιασεμιά του Αυγούστου”, που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Φιλιππότη, και μελέτη για τον ποιητή Αρχίλοχο, με τίτλο “Μουσική και ποίηση”, που εκδόθηκε από το Δήμο Πάρου.
Διηγήματα
Τα γιασεμιά του Αυγούστου (1997), Φιλιππότη
Η γυναίκα με το καθρεφτάκι (2010), Αρμός

Πεζογραφία
Η επιστροφή (2020), Κασταλία

Η επιστροφή – Μοσχούλα Κοντοσταύλου

Παρίσι – Πάρος


Στο βιβλίο “Η επιστροφή: Παρίσι-Πάρος”, ξετυλίγονται καταστάσεις, συμπεριφορές, αισθήματα, λόγια και σιωπές στην Ελλάδα, από το 1965 της τότε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, μέχρι το 2011 χρονιά, που άρχιζε η οικονομική κρίση.

Ένα σωρό άνθρωποι βιώνουν σχέσεις, απώλειες, αναχωρήσεις κι επιστροφές, με σκηνικά στην Αθήνα, Πειραιά, Πάρο, Σύρο, Βενετία, Μπολώνια, Παρίσι.

Φοιτητές, καθηγητές, ναυτικοί, εργάτες, αθηναίοι διανοούμενοι, μεσοαστοί και μικροαριστοκράτες της επαρχίας ερωτεύονται, τραγουδούν, σμίγουν, χωρίζουν, κάποιοι πεθαίνουν, έχοντας μετάσχει στην υπέροχη περιπέτεια της ζωής και της σκέψης.

Πεζογραφία, Κασταλία, 2020, 346 σελ.

Η γυναίκα με το καθρεφτάκι – Μοσχούλα Κοντοσταύλου
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι σημαίνει μοναξιά αν δεν μένει σε νησί. Όταν κινήσει κι έρχεται ο νοτιάς και φουσκώνει η θάλασσα και βρυχιέται, κι ο βράχος με τις ανθρώπινες υπάρξεις παραδέρνει όχι στα κύματα αλλά, θαρρείς, στο κενό, αιωρούμενος σε σάλους και καταιγίδες σαν αερόστατο στην κοσμοχαλασιά, τότε οι άνθρωποι δεν έχουνε να περιμένουν από πουθενά βοήθεια. … Κι έτσι συμβαίνει συχνά ν’ αγιάσουν…
Πολλοί οι άγιοι στα νησιά.

Με φόντο το τοπίο ενός κυκλαδίτικου νησιού, ξετυλίγονται ιστορίες γυναικών καθημερινών, που αναζητούν μέσα στο χρόνο και μέσα από αυτόν, συνθέτοντας ένα μοναδικό ψηφιδωτό. Πέντε ιστορίες με πρωταγωνιστικό ρόλο την ψυχή, το βάσανο που σηκώνει κάθε γυναίκα στη δική της, για να φτάσει στην λύτρωση. Ιστορίες που περιγράφουν το ταξίδι μέσα από τις αντιξοότητες σε άλλες εποχές, εκείνες τις αγνές και δύσκολες συνάμα.
Η Ειρήνη από την αυλή του Πειραιά, η Αρμελίνα, η Αννέτα με το καθρεφτάκι, η Γρανέτα, η Τζανετίνα με το Μπατιστικάκι της,, η Θεοκτίστη όλες δένονται, μία ψυχή, για να γεννηθούν ξανά μέσα από τα βάσανά τους.
Στον Πειραιά της Κατοχής και του Μετεμφυλίου, στα νησιά της άγονης γραμμής, στα κύματα της Πύλου, στους ανέμους του Κάπρι, γυναίκες με ψυχές φορτωμένες, περιφέρονται και ζουν, κάθε μία κουβαλώντας την δική της ιστορία, τη δική της ερημιά.

Διηγήματα, Αρμός, 2010, 248 σελ.

Τα γιασεμιά του Αυγούστου – Μοσχούλα Κοντοσταύλου-ΣταυράκηΔιηγήματα, Φιλιππότη, 1997, 79 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κασταλία, Αρμός, Φιλιππότη